Skip to main content

A jelöltek, pártok a kampány idején nyilvános választási gyűléseket tartanak mindenütt az országban. Menj el, tegyél fel kérdéseket, tudd meg, mit tennének érted és közösséged ügyeiért a jelöltek és pártjaik!

Mit érhetek el?

 • Megtudhatod, a különféle pártok, jelöltek mit tennének érted és a közösséged számára fontos ügyekért. Azt is kiderítheted, egyáltalán tudják-e, mi a fontos neked vagy közösségednek.
 • Faggathatod a jelölteket, pártokat, akik „házhoz jönnek”, és máskor nehezen találkozhatnál velük. Személyes benyomást szerezhetsz a jelöltekről, a pártok politikusairól.
 • Megmutathatod a jelölteknek, pártoknak, hogy téged milyen témák foglalkoztatnak.

Mikor tartanak választási gyűléseket?

A kampányidőszakban, vagyis a szavazást megelőző 50. naptól 2019. augusztus 24-től, a szavazás előtti napig (október 12.).

Hogy csináljam?

 • Tedd fel a téged és a közösségedet legjobban foglalkoztató, aggasztó kérdéseket a az előadóknak! Azt vállalják, hogy téged képviseljenek, nyugodtan tegyél fel nehéz kérdéseket is. Legyél udvarias, de határozott!
 • Kérd számon a jelölteken konkrét ígéreteiket, tudd meg tőlük, hogyan tervezik megvalósítani őket!
 • Gyűjts össze 5-10 embert, és állapodjatok meg egy kérdésben, amit ha kell, mindannyian feltesztek, amíg nem kaptok választ!
 • Ha nem engednek szóhoz jutni, vagy elveszik tőled a szót, jelezd határozottan a tiltakozásodat, de maradj békés!

Mit tegyek, ha nem lehet kérdezni?

 • Ha fontos neked, hogy a kérdésedet hallhassa a jelölt vagy a párt, próbáld meg feltenni! Azzal is hozzájárulsz mások tájékoztatásához, ha nyilvánvalóvá teszed, hogy a jelölt, párt nem kíváncsi a kérdéseidre.
 • Ha senki nem kérdezhet, nincs olyan jogi eszköz, amellyel kikényszeríthetnéd, hogy kérdezhess. Találd meg az újságírókat, bloggereket, riportereket, és mondd el nekik, mit kérdeztél volna! Azt is mondd el nekik, ha kifogásolod, hogy nem kérdezhettél.
 • Ha mások kérdezhettek, de te vélhetőleg pusztán azért nem kérdezhettél, mert például roma vagy, a szervezőkkel ellentétes politikai véleményt képviselsz, esetleg más alapon diszkrimináltak, fordulj az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz! Használd ezt a mintabeadványt! A dokumentumban található segítő kérdésekre válaszolva írd le minél részletesebben, mi történt, és töröld belőle a te esetedre nem vonatkozó részeket. Ezután tértivevényes postai küldeményben küldd el az aláírt panaszt a dokumentumban található címre! A hatóság eljárása ingyenes.

Mit tegyek, ha nem engedtek be?

 • A választási gyűlések nyilvánosak. A szervező kizárólag a rend fenntartása érdekében zárhat ki valakit.
 • Ha téged vélhetőleg pusztán azért nem engedtek be a választási gyűlésre, mert például roma vagy, a szervezőkkel ellentétes politikai véleményt képviselsz, esetleg más alapon diszkrimináltak, fordulj kifogással a helyi  választási bizottsághoz! Használd kifogásmintánkat! A választási bizottságok elérhetőségéért hívd a Választási Információs Szolgálatot a 06-1-795-3310 telefonszámon! Itt írunk többet arról, hogy egy kifogás formájában hol és milyen formában tehetsz bejelentést. Írd meg Panaszládánkba is, ha ilyesmit tapasztalsz!
 • Ha a rendet fenntartó emberek elküldtek, kizártak, távozásra hívtak fel, feltartóztattak a gyűlésre való bejutás során – noha volt még szabad hely a gyűlés helyszínén –, szabálysértési feljelentést tehetsz. Ebben az esetben fordulj hozzánk!