Skip to main content

Előfordulhat, hogy személyes adataiddal visszaélve nemzetiségi listás szavazóként regisztráltak – akár akaratod ellenére és tudtod nélkül. Ilyenkor nem szavazhatsz pártlistára, hanem csak egy nemzetiség listájára. Hogyan tudhatod meg, hogy ez történt-e veled, és hogyan szerezheted vissza a pártlistás szavazatodat?

Mit érhetek el?

 • Megtudhatod, hogy visszaéltek-e az adataiddal, tudsz-e pártlistára szavazni az országgyűlési választáson jelenlegi állás szerint.
 • Törölheted a nemzetiségi listás regisztrációd, és visszaszerezheted a pártlistás szavazatodat.

Mi ez a visszaélés?

Erre a visszaélésre az ad lehetőséget, hogy az országgyűlési választáson minden szavazónak két szavazata van: az egyéni jelöltre leadható és a listás szavazata. A listás szavazat alapállás szerint pártlistákra adható le. De egy kérelem kitöltésével a szavazó – vagy helyette valaki más – nemzetiségi választópolgárként regisztrál. Ebben az esetben az adott nemzetiség listájára szavazhat pártok helyett (nem pedig mellett!). A nemzetiségi listás szavazásról további részleteket itt találsz.

Ha valaki megszerzi a szükséges személyes adataidat, akár online is benyújthat a nevedben egy kérelmet, és valamely nemzetiség szavazójaként regisztrálhat. Ezzel tehát elveszi a lehetőséged arra, hogy pártlistára szavazz.

Honnan tudhatom meg, hogy visszaéltek-e az adataimmal?

 • A helyi választási irodához (jegyző) kell fordulni a GDPR. 15. cikk  szerinti az érintett által benyújtott, saját személyes adataihoz való hozzáférési jog érvényesítésére irányuló  kérelemmel, melyben tájékoztatást kérsz a szavazóköri névjegyzékben szereplő adatairól, arról, hogy mit tartanak nyilván rólad.
 • Ezt mindenképpen úgy kell időzíteni, hogy ha akaratod ellenére valamilyen választásokkal kapcsolatos kérelmet nyújtottak be a polgár nevében az akarata ellenére, akkor még kérni tudd ennek törlését. A helyi választási iroda indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított 1 hónapon belül köteles válaszolni a kérelemre.
 • A kérelmet benyújthatod két választás között is, nem kell várnod vele.
 • Figyelem! Ha nem kapsz választ időben ahhoz, hogy visszaszerezhesd a pártlistás szavazatodat, és okkal gyanítod, hogy akaratod ellenére nemzetiségi választópolgárként szereplsz a  névjegyzékben, tedd meg a következő pontokban ismertetett lépéseket. Ha utóbb kiderül, hogy mégsem szerepeltél a nemzetiségi névjegyzékben, ebből hátrányod nem származhat. (Ha viszont nincs okod gyanakodni, fölöslegesen ne terheld a választási irodákat, mert a választási irodák indokolatlan terhelése azzal járhat, hogy mások kérelmeit lassabban tudják csak megválaszolni.)

Hogyan, mikor szerezhetem vissza a pártlistás szavazatomat?

Hogyan:

 • Ezt a kérelmet kell online kitöltened és benyújtanod. Nem kell Ügyfélkapu-hozzáférés. De ha van Ügyfélkapud,használd, mert így későbbi határidőig is benyújthatod még a kérelmet. (A határidőket ld. lejjebb.) Válaszd ezt a menüpontot: “Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek”.
 • Ehelyett postán vagy személyesen is benyújthatod a kérelmet. Használd ezt a formanyomtatványt, és juttasd el személyesen vagy postán (tértivevényes levélben) a lakcímed szerinti helyi választási irodába (itt találod a listát). Személyesen későbbi határidőig is benyújthatod még a kérelmet. (A határidőket ld. lejjebb.)
 • Akár online kérelmet, akár papíralapú formanyomtatványt használsz: töltsd ki a személyes adataidra vonatkozó részt, majd “A nemzetiségi névjegyzékkel kapcsolatos kérelem” részben tegyél X-et a
  “TB. Kérem, hogy nemzetiségi névjegyzékbe vételem az országgyűlési képviselők választására ne terjedjen ki”
  ponthoz.
 • Töltsd még ki az “Értesítés a választási iroda döntéséről részt”. Semmilyen más részt nem kell kitöltened.
 • Online: Nyújtsd be, készíts a benyújtás visszaigazoló képernyőjéről screenshotot (képernyő-fotót), és mentsd el egy PDF-fájlba.
 • Papíralapon: írd alá a kérelmet és küldd el postán tértivevénnyel, vagy nyújtsd be személyesen.

Mikor:

 • A kérelmet benyújthatod két választás között is, nem kell várnod vele.
 • Ügyfélkapu nélkül online, vagy pedig levélben benyújtott kérelem esetén: 4 nappal a szavazás előtt (március 30. szerdán) 16h-ig kell beérkeznie a kérelemnek.
 • Ügyfélkapuval online, vagy személyesen benyújtott kérelem esetén 2 nappal a szavazás előtt (április 1. pénteken) 16h-ig kell beérkeznie a kérelemnek.
 • Az ennél később beérkező kérelmek már csak a következő (4 év múlva esedékes) országgyűlési választáson fejtik ki a hatásukat.

Mire számíthatok?

 • Mindenképp kapsz választ a beérkezett kérelemre. A válasz egy határozat lesz.
 • Ha határidőn belül beérkezett a kérelmed, és szerepeltél a nemzetiségi névjegyzékben, a kérelmednek eleget tesznek. Ez kiderül majd a határozatból is. Ha azonban akaratod ellenére / tudomásod nélkül kerültél fel a nemzetiségi névjegyzékre, jogsértés ért: lásd alább, mit tehetsz ilyenkor.
 • Bármely más esetben elutasító határozatot kapsz majd.
 • FIGYELEM! Ha azért utasítják el a kérelmed, mert nem szerepelsz a  nemzetiségi névjegyzékben, VAGY mert nem az országgyűlési választásokra is kiterjedő hatállyal szerepelsz benne (azaz nemzetiségi önkormányzati választásokon szavazhatsz, de az országgyűlési választáson megmarad a pártlistás szavazatod), akkor nincs további teendőd. A határozat formailag elutasítás, de ez tulajdonképpen egy megnyugtató tájékoztatás: azt jelzi, hogy – legalábbis a határozat meghozatalakor – tudsz pártlistára szavazni.

Kihez fordulhatok még, ha jogsértés ért?

 1. Fordulj a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH)!  Panaszodban írd le, mi történt és hogyan szereztél tudomást róla, valamint azt is, hogy egyesek akaratod ellenére / tudomásod nélkül jutottak hozzá azokhoz a személyes adataidhoz, amelyek a nemzetiségi névjegyzékbe vételi kérelemhez szükségesek voltak.
  Panaszt lehet tenni postai levélben vagy faxon is, de a legegyszerűbb online (Ügyfélkapu hozzáféréssel). Válaszd ezt a pontot: “Adatvédelmi hatósági eljárás – érintetti beadvány (GDPR)”
  Ugyanitt találsz formanyomtatványt is.
 2. Tégy rendőrségi feljelentést! Ezt bármelyik rendőrségnek címezheted postai levélben, faxon vagy akár emailben is. Személyesen is tehet feljelentést. A feljelentésben írd le, hogyan és mikor tudtad meg, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szerepelsz, és azt is, hogy az akaratod ellenére vagy a tudomásod nélkül került fel a nemzetiségi névjegyzékre. Ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést – akkor is, ha tudni véled, ki tehet a jogsértésről, ez véd téged a hamis tanúzás miatti esetleges későbbi eljárásoktól – személyes adattal való visszaélés bűncselekménye (Btk. 219 §) tárgyában. Írd alá, írd le saját neved és lakcímed. Ezentúl a feljelentésnek nincsenek tartalmi és formai követelményei.