Rövid útmutató koronavírus fertőzött és kontaktszemélyként hatósági házi karanténba került választópolgároknak.


 

Tudok-e szavazni, ha karanténban vagyok?

Igen! A fertőzöttek (betegek) esetében a törvény egyértelműen lehetővé teszi, hogy otthonukban (esetleg kórházban) szavazzanak. A kontaktszemélyekről a törvény nem szól, de a Nemzeti Választási Iroda álláspontja szerint ők is szavazhatnak az otthonukban (tartózkodási helyükön). Mindkét esetben mozgóurnát visz ki a szavazatszámláló bizottság annak, aki nem hagyhatja el az otthonát vagy a kórházat.

Mit jelent az, hogy mozgóurnát hoznak ki?

A mozgóurna azt jelenti, hogy a szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazás napján szavazólapokat és szavazóurnát visznek az érintett otthonába (tartózkodási helyére) vagy akár a kórházba. Ez a délutáni órákban történik, mivel 12 óráig lehet még mozgóurnát igényelni a szavazás napján.

További információkat a mozgóurna igénylésről itt olvashatsz.

Kérhetek-e a kórházba mozgóurnát?

Igen! A kórházba ugyanúgy lehet mozgóurnát kérni, mint valakinek az otthonába. A szavazatszámláló bizottság tagjai a kórházba is bemehetnek az urnával.

Meddig kell kérnem, hogy hozzanak a karanténba mozgóurnát?

Legkésőbb a szavazás napján 12 óráig lehet kérni, hogy kivigyék hozzád az urnát. Itt olvashatsz részletesen arról, hogy hogyan tudod a kérelmet benyújtani. Fontos, hogy ha mozgóurnát kértél és a kérelmedet elfogadták, nem fogsz tudni a szavazókörben szavazni, csak a mozgóurnába adhatod le a szavazatodat!

Nem a lakcímemen vagyok karanténban/kórházban. Tudok így szavazni?

Sajnos, ha ezt még nem jelezted a választási szerveknek, akkor most már nem fogsz tudni szavazni. Ha ugyanis nem a lakcímed szerinti szavazókörbe vagy választókerületbe szeretnéd kérni a mozgóurnát, mert például máshol kerültél karanténba vagy kórházba, akkor először át kell jelentkezned oda, ahol a szavazás napján tartózkodni fogsz. Az átjelentkezés határideje 2022. március 25. 16.00 óra volt, amely időpont már eltelt.