Skip to main content

Hogyan szavazhatok az országgyűlési választásokon, ha nem a lakóhelyem közelében szavaznék?

Rendszerint mindenki a lakóhelye (régi kifejezéssel: “állandó lakcíme”) szerinti szavazókörben szavaz az országgyűlési választásokon. Megtudhatod a választási irodától postán kapott értesítőből is, hogy hol van ez a szavazókör. Szavazhatsz azonban máshol is: ehhez csupán egy kérelmet kell időben benyújtanod, akár online.

Mikor kérhetem, hogy máshol szavazzak?

Ha nem Magyarországon szeretnéd leadni a szavazatod, hanem külföldön, akkor neked  ezt az útmutatót kell figyelmesen átnézned.

Ha Magyarországon, de nem a magyarországi lakóhelyed (“állandó lakcímed”) szerinti szavazókörben szeretnéd leadni a szavazatodat, ehhez “át kell jelentkezned”. Az átjelentkezési kérelmet  mindig az adott választásra tudod csak benyújtani, amikor már kitűzték a választást (azaz hivatalosan is bejelentették, mikor lesz). A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik napon kell megérkeznie a helyi választási irodához, azaz  március 25-én legkésőbb 16 óráig kell beérkeznie.

Ha a tartózkodási helyem (ideiglenes lakcímem) közelében szavaznék, ahhoz is át kell jelentkeznem?

Ha a lakcímkártyádon nem csupán lakóhely (állandó lakcím), hanem tartózkodási hely is szerepel, akkor is csak úgy szavazhatsz a tartózkodási helyed szerinti szavazókörben  a lakóhelyed (állandó lakcímed) szerinti szavazókör helyett, ha előbb oda átjelentkeztél. (Kivéve persze, ha a tartózkodási helyed és állandó lakcímed egy szavazókörhöz tartozik: ebben az esetben nincs teendőd. A valasztas.hu oldalon tudod megkeresni, hogy egy adott cím melyik szavazókörhöz tartozik.)

Melyik jelöltekre szavazhatok, ha nem a lakóhelyem közelében szavazok?

Akárhol is adod le a szavazatodat, a saját lakóhelyed (állandó lakcímed) szerinti országgyűlési egyéni jelöltre szavazhatsz. Tehát ebben nem az számít, hol szavazol, hanem az, hogy mi a lakóhelyed. Figyelj rá, hogy ennek megfelelő szavazólapot kapj. Különben az országgyűlési egyéni jelöltre leadott szavazatod érvénytelen lesz.

Mire figyeljek a szavazásnál, ha átjelentkeztem?

A borítékot le kell zárnod, mielőtt bedobod az urnába. A lezáratlan borítékban lévő szavazatokat nem számlálják meg: olyan, mintha le sem adtad volna. (Ez azért van, mert a szavazatodat átszállítják majd a lakóhelyed szerinti szavazókörbe.)

Meggondoltam magam, mégis a lakóhelyem közelében szavaznék, de már átjelentkeztem. Mit tehetek?

Ha átjelentkezési kérelmed elfogadása után meggondolnád magadat, és mégis a lakóhelyednek (állandó lakcímednek) megfelelő szavazókörben szavaznál, átjelentkezési kérelmedet visszavonhatod. Ha pedig esetleg egy, újabb, harmadik helyen szeretnél szavazni, az átjelentkezési kérelmed módosíthatod. Az átjelentkezés visszavonására vagy módosítására irányuló kérelemnek  április 1-én legkésőbb 16 óráig kell beérkeznie a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez.

Figyelem! Ha a személyes vagy elektronikus azonosítással történő elektronikus benyújtást választottad, akkor egészen a szavazást megelőző második napig visszavonhatod átjelentkezési kérelmedet.

Mitől függ, hogy az átjelentkezési kérelmemnek helyt adnak vagy elutasítják?

Jogod van bárhol szavazni az ország területén belül az országgyűlési választásokon. Nem kell megindokolnod, miért szeretnél itt vagy ott szavazni. A választási iroda csak formai okokból utasíthatja el a kérelmed. Tehát nem utasíthatja el a kérelmed, ha időben megérkezik, tartalmazza a szükséges adatokat, és azok egyeznek a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás adataival.

Hogyan nyújtsam be az átjelentkezési kérelmem? Online is lehet?

A kérelem benyújtható

 • személyesen,
 • levélben (formanyomtatvány a valasztas.hu oldalon található), és
 • két internetes felületen is: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérelem-benyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel csak akkor rendelkezel, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztráltál már az Ügyfélkapu-rendszerbe.

Itt találod megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit arra az esetre, ha a postai megoldást választanád.

A papír-alapú kérelemhez használhatod a Nemzeti Választási Iroda formanyomtatványát. A kérelmednek midnenképpen tartalmaznia kell a nevedet, a születési nevedet, a születési helyedet, a személyi azonosítódat; valamint az értesítési címedet, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címedre vagy a magyarországi lakcímedre kéred. Végül pedig azt is meg kell jelölnöd, mely településen kívánsz szavazni. Javasoljuk, hogy add meg az e-mail címedet is, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről! (Ha közel a választáshoz nyújtod be a kérelmet, a postán kézbesített határozatot talán már csak a választás után kapnád meg.)

Mire kell figyelnem a kérelem kitöltésekor?

Amikor a Neked megfelelő kérelmet kitöltöd, az adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról.

 • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan, szépen, ahogy a csillag…stb. Ha ezt hibásan írod le, az mindenképpen a kérelmed elutasításához vezet!
 • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
 • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy a Te útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
 • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki se születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz. Röhögni lehet – lehagyni nem!
 • Szintén meglepő lehet, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” helyett „Dömötör Eufrozina”, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.)
 • Születési hely: Ha a születési helyed a lakcímkártyán „Budapest 14”, akkor ne csupán „Budapest”-et add meg születési helynek, hanem „Budapest 14”-et.
 • E-mail értesítés: Adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Aztán ne felejtsd el nézegetni a Spam mappád is, ha nem találod a válaszuk!

Honnan tudom meg, hogy a kérelmemnek helyt adtak vagy elutasították?

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

Mire figyeljek még a benyújtás előtt?

Ha on-line nyújtod be a célodnak megfelelő kérelmet, mentsd el PDF file-ba és / vagy nyomtasd ki az utolsó képernyőt, ahol az összes adatod szerepel, mielőtt benyújtanád a kérelmet. Mentsd el vagy nyomtasd ki ugyanígy a kérelem benyújtását visszaigazoló képernyőt is! Ez még jól jöhet, ha nem hallasz a választási irodától, vagy ha adategyezés hiányában elutasítanák a kérelmed.

Ha levélben nyújtod be a kérelmet, készíts róla másolatot, mielőtt feladnád, és tértivevényes küldeményként add postára. Így nem vész el olyan könnyen sem a postán, sem a választási irodák irattömegében, és azt is megtudod, mikor érkezett be kérelmed a választási irodába. A döntéshozókat is szigorú határidők kötik, nem csak Téged!

Mit tegyek, ha nincs válasz a kérelemre?

Előfordulhat, hogy sok idő (3 nap –1 hét) elteltével sem hallasz a kérelmed elbírálásáról a helyi választási irodától. Fogj gyanút: az átjelentkezési kérelmeket a beérkezésük napján (vagy ha nem munkanap, a következő munkanapon) el kell bírálni. Ha tehát on-line nyújtottad be a kérelmed, és megadtál e-mail értesítési címet, alapesetben ennyi idő után már a postaládádban kell lennie a jóváhagyó vagy elutasító határozatnak. Ha ez még sincs így:

 • Nézd meg a Spam mappád.
 • Ha ott sincs válasz, keresd vissza a kérelmed másolatát, és nézd meg, hogy megadtál-e e-mailes értesítési címet.
 • Ha nem, kérj meg valakit, hogy figyelje a postaforgalmad a lakóhelyeden (állandó lakcímeden). Oda mindenképp küldenek másolatot a határozatról.
 • Ha se e-mailen, se postán nem érkezik ésszerű időn belül válasz, hívd fel a választási irodát, és érdeklődj. És nyugodtan adj be újabb kérelmet. Legfeljebb elutasítják, mert már a réginek eleget tettek, azaz fölösleges volt az újabb. Ne várd ölbe tett kézzel, amíg letelik a kérelmezési határidő!

Mit tegyek, ha elutasították a kérelmemet?

 • Nézd meg a kérelmed félretett másolatát, és hasonlítsd össze az abban szereplő adataidat a lakcímkártyán szereplő adataiddal. Ha hibásak voltak a kérelemben megadott személyes adataid, adj be egy újabb kérelmet a helyes adatokkal. NEM kell fellebbezned, ezzel csak húznád az időt.
 • Ha tényleg teljesen pontosan töltötted ki a kérelmet az irataid alapján, akkor menj be a helyi választási irodába – a lakóhelyed szerinti önkormányzathoz –, és kérj betekintést a szavazóköri névjegyzékbe. A személyes betekintéshez mindenkinek joga van. (Telefonon nem fognak kiadni semmilyen adatot – erre sajnos rá kell szánnod az időt.) Jegyezd fel magadnak az adataid úgy, ahogy azok a névjegyzékben szerepelnek, és pontosan ez alapján tölts ki egy újabb kérelmet! Akkor is kövesd pontosan a névjegyzéket, ha az abban talált adatok eltérnek az irataidban szereplőktől.
 • Ha viszont az okmányaidban szereplő személyes adatok nem egyeznek a központi névjegyzékben szereplőkkel, ez gondot okozhat a szavazás helyszínén, amennyiben a hibás okmánnyal próbálod igazolni személyazonosságodat. Ezért gondoskodj időben a helyes adatokat tartalmazó okmányok beszerzéséről!

Csak akkor válaszd a fellebbezést, ha

 • már nincs időd benyújtani egy újabb kérelmet úgy, hogy az beérkezzen a határidő leteltéig, vagy ha
 • külföldön vagy, és bár pontosan az irataid alapján töltötted ki a külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelmet, most nincs lehetőséged hazautazni és jól megnézni a névjegyzéket, hiába szeretnéd.