Skip to main content

Természetesen a látássérültek is dönthetnek arról, hogy kik képviseljék őket. De hogyan tudják ezt a jogukat úgy gyakorolni a látássérült emberek, hogy ne sérüljön a szavazatuk titkossága? Ebben segítünk útmutatónkkal.

Tudok Braille-írást olvasni. Szavazhatok Braille-nyomott szavazólapon?

Minden szavazólap egyformán van nyomtatva. Ez biztosítja, hogy ne lehessen beazonosítani: melyik a te szavazatod. De ha látássérült vagy, előre kérheted (a határidőhöz lásd a lejjebbi válaszunk!), hogy a szavazás napján legyen a szavazókörödben Braille írásos “szavazósablon”, és a szavazólapodat ebbe a Braille írásos “szavazósablonba” helyezze majd neked a szavazatszámláló bizottság. A szavazósablonon Braille írással van feltüntetve, hogy melyik pártra, jelöltre hová kell húznod az X-et, ha rá szeretnél szavazni. A szavazólapodat az X behúzása után eltávolítod a Braille írással ellátott szavazósablonból, és – ha nem igényelsz külön segítséget – te magad helyezed azt a borítékba és te magad dobod a borítékot az urnába. Ezért később nem lehet azt beazonosítani, hogy melyik szavazatot adta le látássérült ember.

Mit tehetek, ha nem bízom abban, hogy pontosan illesztette a szavazatszámláló bizottság tagja a szavazólapot a sablonba?

Alapvetően nem kell ettől tartanod. A szavazatszámláló bizottságban várhatóan egymással versenyző pártok delegáltjai és független személyek is ülnek. A bizottság tagjai tehát egymást is ellenőrzik. Így megbízhatsz abban, hogy pontosan teszik bele a szavazólapot a Braille írásos szavazósablonba. Azonban, ha ennek ellenére sem bízol a bizottságban, akkor jogod van megkérni bárkit, akiben bízol – ismerősödet, rokonodat, barátodat –, hogy ellenőrizze,  jól tették-e bele a szavazólapot a sablonba. Azt is ellenőrizheti a segítőd, hogy rendesen fog-e a toll, amit a szavazóhelyiségben kapsz. Ez után te elvonulhasz a szavazófülkébe, ahol senki sem látja, hová húzod az X-et.

Hogyan igényelhetek Braille írásos szavazósablont?

Ehhez egy kérelmet kell benyújtanod. Benyújthatod online a valasztas.hu  oldalon, vagy ehelyett személyesen vagy levélben is a lakcímed szerinti helyi választási irodában. A helyi választási irodák címét megtalálod itt.  Ha személyesen vagy levélben nyújtod be a kérelmet, használd az itt elérhető formanyomtatványt. Ebben az adataidon kívül (I. pont alatt) csak a 2. oldal tetején lévő III. pont a lényeges számodra. Az V. pont alatt megadhatsz értesítési címet és ezzel együtt megadhatod az email címedet is. Ez neked nagyon fontos lehet, mert az emailben kapott pdf dokumentumot egy felolvasó program segítségével van esélyed meghallgatni. Sajnos az is lehetséges, hogy egy képformátumban készített csatolmányban érkezik majd meg a határozat.

Ha egyben mást is szeretnél kérni a választási irodától (például Braille írásos értesítő megküldését), azt is megteheted ugyanezen a nyomtatványon.

Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adataidnak pontosan meg kell egyezniük a lakcímkártyádon szereplő adatokkal.

Meddig igényelhetek Braille írásos szavazósablont?

Ahhoz, hogy a szavazás napján Braille-írásos sablon segítségével szavazhass, a kérelmedet legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik (9.) napon 16.00 óráig kell benyújtanod. A beérkezés határideje március 25. 16 óra. Az online benyújtott kérelem szinte azonnal beérkezik.

A szavazósablon igénylése bármikor benyújtható — akkor is, ha épp nincs kitűzve semmilyen választás. Ha korábban már kérelmezted ezt, az minden választásra érvényes addig, amíg vissza nem vonod az igényedet.

Jó, de hogyan kommunikáljak látássérültként online, segítség nélkül?

Ezen az oldalon találsz olyan alkalmazásokat, amelyek abban segítik a látássérült embereket, hogy felolvassák a képernyőn látható tartalmat. Ez nagy segítség lehet ebben az esetben is.

Ha te egy látássérült embernek segítesz, ismertesd meg vele ezeket az alkalmazásokat. Így tehetsz azért, hogy saját maga intézhesse a választásokkal kapcsolatos ügyeit is.

Honnan fogom tudni, hogy mikor és hová kell mennem szavazni?

Ha a szavazás napja előtt 68 nappal már kérelmezted a Braille írással nyomtatott értesítőt, akkor te a szavazás helyéről és idejéről, és a választási eljárás részleteiről már ilyen értesítőt fogsz kapni. Ha egyszer már kérted a Braille írásos értesítőt, akkor ezt követően, amíg ezt a kérelmedet vissza nem vonod, minden szavazás előtt így kapod majd a tájékoztató anyagot.

Ha csak a szavazás napja előtti 68. nap után kéred a Braille írásos értesítőt, akkor az adott választás előtt te is a hagyományos, síknyomású  tájékoztató anyagot fogod megkapni. Ettől függetlenül érdemes kérned a Braille írásos értesítőt, mert így minden későbbi választáson már azt fogod kapni. Ha valamiért egyáltalán nem kaptál értesítőt, akkor érdeklődj a helyi választási irodában. A lakóhelyed szerinti helyi választási iroda címét megtalálod itt.

Mit tehetek, ha nem tudok Braille írást olvasni, vagy ha a szavazólap urnába dobásához van szükségem segítségre?

Ha nem tudsz Braille-írást olvasni, vagy nem szeretnél élni a szavazósablon kínálta megoldással, segítséget vehetsz igénybe a szavazólap kitöltéséhez. Kérheted egy általad választott segítő segítségét, vagy pedig a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét. Az általad választott segítő bárki lehet: ismerős, rokon, barát vagy bárki más, akiben te megbízol. Nem kell előre bejelentened, ha segítőt vennél igénybe a szavazáshoz: a szavazatszámláló bizottság köteles egy embert beengedni veled a szavazóhelyiségbe.

A segítő vagy segítők felolvashatják a szavazólapot, és szükség esetén segíthetnek a szavazólap kitöltésében. A segítség minden esetben addig tart, amíg azt te szeretnéd! (A szavazatszámláló bizottság tagja “segítés” címén azonban nem mondhatja és nem is sugallhatja, hogy szerinte melyik jelöltre, pártra kellene szavaznod.) Ha a segítő vagy a segítők közül valamelyikük felolvasta a szavazólap tartalmát és odatette a kezedet, ahol az egyes jelöltek, jelölő szervezetek találhatóak, akkor megkérheted a segítőt vagy a segítőket, hogy hagyjanak egyedül a fülkében. Természetesen arra is megkérheted a segítődet, hogy ellenőrizze, fog-e a toll. Ne érezd magad zavarban: A választás titkossága mindenkinek jár, ezt köteles mindenki tiszteletben tartani!