Skip to main content

Ki kérhet mozgóurnát és hogyan?

Mozgóurnát igényelhetsz egy adott szavazókörben, ha szerepelsz a szavazókör névjegyzékében (azaz a lakcímed szerint az adott szavazókörben szavaznál), de nem tudsz személyesen szavazni ott, mert:

 • olyan fogyatékossággal élsz, amely mozgásodban korlátoz, vagy
 • az egészségi állapotod ezt nem teszi lehetővé, vagy
 • fogva tartanak (előzetes letartóztatásban, szabálysértési elzárásban, vagy szabadságvesztés büntetésedet töltöd, esetleg háziőrizet alatt állsz)

FIGYELEM! A szavazatszámláló bizottság a koronavírussal fertőzötteknek, és azoknak is kiviheti a mozgóurnát, akik kontaktszemélyként kerülnek hatósági házi karanténba.

Hogyan kérhetek mozgóurnát?

A mozgóurna iránti igényt bejelentő kérelemnek kétféle címzettje lehet a kérelem beadási idejétől függően:

 • A Helyi Választási Irodához – annak vezetőjéhez, vagyis a lakcím szerint illetékes jegyzőhöz – fordulhatsz:
  • levélben vagy a www.valasztas.hu honlapon keresztül legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napig;
  • személyesen vagy ügyfélkapun keresztül a szavazást megelőző második napig;
  • vagy a szavazást megelőző második napon 16 órát követően ügyfélkapun a szavazás napján 12 óráig.

A választási irodák címét és elérhetőségét itt megtalálod.

 • A választások napján legkésőbb 12 óráig pedig meghatalmazott útján, vagy valaki más általi kézbesítéssel a szavazatszámláló bizottsághoz adhatod be a kérelmet (erről lásd lentebb: Hogyan kell kitöltenem a kérelmet?). Erre a lehetőségre akkor lehet szükség, ha valamilyen előre nem látható okból csak a választások napján kerülsz olyan egészségügyi helyzetbe, hogy nem tudsz elmenni a szavazókörbe és valakit meg kell kérned, hogy szerezzen be neked egy kérelmet és azt juttassa el a szavazókörödben a szavazatszámláló bizottsághoz.

Figyelem! A megadott határidők mindkét esetben a kérelem beérkezésének legkésőbbi idejét jelölik.

A kérelmet írásban kell beadni. A kérelemhez szükséges űrlapot itt tudod elérni.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna igénylésének okát. Ha nem saját címedre kéred a mozgóurnát (hanem pl. kórházba stb.), akkor azt a tartózkodási helyet is meg kell jelölni, ahová kiviszik neked a mozgóurnát. Ez a tartózkodási hely a szavazókör területére kell essék: azon kívüli tartózkodási hely nem jelölhető meg.

Ha a szavazást megelőző kilencedik napig nyújtod be a mozgóurna-igénylést, és a tartózkodási helyed (pl. egy kórház osztálya) a szavazókörön vagy a lakóhelyed szerinti településen kívül található, akkor nem szükséges külön átjelentkezési kérelmet is benyújtanod. Vigyázat! Ha mégis benyújtottál átjelentkezés iránti kérelmet is a mozgóurna-igénylés mellé, és később visszavonnád a mozgóurna iránti kérelmedet, akkor az átjelentkezés helye szerinti szavazókör névjegyzékébe fogsz kerülni: azaz, ha például elmarad a kórházi kezelésed, akkor a kórházhoz tartozó szavazókörben kell személyesen szavaznod. Ez csak akkor nem történik meg, ha az igénylés visszavonásában ezt kifejezetten kérted.

Ha a szavazás napján kórházba kerülök, kérhetek mozgóurnát?

Attól függ: ha a kórház a választókerületedben van, igen.

Ha azonban másik választókerületben látnak el, akkor sajnos nem. Az utóbbi esetben ugyanis előbb át kellene jelentkezned abba a választókerületbe, ahol ellátnak, és csak ezután kérhetnél oda mozgóurnát. Az átjelentkezési kérelemnek viszont legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik napon be kell érkeznie a helyi választási irodához. (Az átjelentkezésről részletesen itt tájékozódhatsz.)

Hogyan kell kitöltenem a kérelmet?

A kérelem benyújtható

 • személyesen,
 • levélben (formanyomtatvány a valasztas.hu oldalon található), és
 • két internetes felületen is: vagy a www.valasztas.hu honlapon, vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérelem-benyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel csak akkor rendelkezel, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztráltál már az Ügyfélkapu-rendszerbe. Ha van e-személyid, akkor a kiállításkor kapott regisztrációs kóddal akár otthonról itt tudsz ügyfélkaput nyitni.

Itt találod megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit arra az esetre, ha a postai megoldást választanád.

A papír-alapú kérelemhez használhatod a Nemzeti Választási Iroda formanyomtatványát. A kérelmednek midnenképpen tartalmaznia kell a nevedet, a születési nevedet, a születési helyedet, édesanyád nevét, a személyi azonosítódat; valamint az értesítési címedet, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címedre vagy a magyarországi lakcímedre kéred. Végül pedig azt is meg kell jelölnöd, mely településen kívánsz szavazni. Javasoljuk, hogy add meg az e-mail címedet is, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről! (Ha közel a választáshoz nyújtod be a kérelmet, a postán kézbesített határozatot talán már csak a választás után kapnád meg.)

Mire kell figyelnem a kérelem kitöltésekor?

Amikor a Neked megfelelő kérelmet kitöltöd, az adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról.

 • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan, szépen, ahogy a csillag…stb. Ha ezt hibásan írod le, az mindenképpen a kérelmed elutasításához vezet!
 • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
 • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy a Te útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
 • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki se születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz. Röhögni lehet – lehagyni nem!
 • Szintén meglepő lehet, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” helyett „Dömötör Eufrozina”, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.)
 • Születési hely: Ha a születési helyed a lakcímkártyán „Budapest 14”, akkor ne csupán „Budapest”-et add meg születési helynek, hanem „Budapest 14”-et.
 • E-mail értesítés: Adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Aztán ne felejtsd el nézegetni a Spam mappád is, ha nem találod a válaszuk!

A választási irodák címét és elérhetőségét itt megtalálod.

Honnan tudom meg, hogy a kérelmemnek helyt adtak vagy elutasították?

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztatja a kérelmezőt a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

Hogyan történik a mozgóurnás szavazás, titkos-e?

A mozgóurnával a szavazatszámláló bizottság két tagja keres fel a szavazás napján. A szavazóhelyiségben történő szavazáshoz hasonlóan alá kell írnod a névjegyzéket, hogy megkapd a 2 lepecsételt szavazólapot és a borítékot. A szavazatszámláló bizottságnak kötelessége „a szavazás titkosságát garantáló körülményeket biztosítani”. Ez azt jelenti, hogy a bizottság tagjai például nem állhatnak fölötted, miközben kitöltöd a szavazólapokat. Ha a bizottság tagjai nem figyelnének kellőképpen a szavazás titkosságára, vagy más, a környezetében tartózkodók zavarnak, nyugodtan megkérheted őket, hogy legyenek figyelemmel a titkossághoz szükséges körülményekre.

A szavazatszámláló bizottság hozzád érkező két tagjának ugyanakkor a titkosság biztosítása mellett feladata a választások tisztasága felett is őrködni. Éppen ezért például joguk van ésszerű, a titkosságot nem sértő lépésekkel biztosítani, hogy érvényes szavazólap üresen ne maradjon egyetlen választópolgárnál sem. Így valószínűleg a bizottság tagjai veled egy helyiségben maradnak, noha ügyelniük kell rá, hogy a szavazás titkossága ne sérüljön.

Mégis tudok személyesen is szavazni, jobban érzem magam, mióta a mozgóurnát kértem. Akkor bemehetek inkább szavazni?

Ha mozgóurnát kértél és a kérelmedet elfogadták, nem fogsz tudni a szavazókörben szavazni, csak a mozgóurnába adhatod le a szavazatodat.

Mire figyeljek még a benyújtás előtt?

Ha online nyújtod be a célodnak megfelelő kérelmet, mentsd el PDF file-ba és / vagy nyomtasd ki az utolsó képernyőt, ahol az összes adatod szerepel, mielőtt benyújtanád a kérelmet. Mentsd el vagy nyomtasd ki ugyanígy a kérelem benyújtását visszaigazoló képernyőt is! Ez még jól jöhet, ha nem hallasz a választási irodától, vagy ha adategyezés hiányában elutasítanák a kérelmed.

Ha levélben nyújtod be a kérelmet, készíts róla másolatot, mielőtt feladnád, és tértivevényes küldeményként add postára. Így nem vész el olyan könnyen sem a postán, sem a választási irodák irattömegében, és azt is megtudod, mikor érkezett be kérelmed a választási irodába. A döntéshozókat is szigorú határidők kötik, nem csak Téged!

Mit tegyek, ha nincs válasz a kérelemre?

Előfordulhat, hogy sok idő (3 nap –1 hét) elteltével sem hallasz a kérelmed elbírálásáról a helyi választási irodától. Fogj gyanút: az átjelentkezési kérelmeket a beérkezésük napján (vagy ha nem munkanap, a következő munkanapon) el kell bírálni. Ha tehát on-line nyújtottad be a kérelmed, és megadtál e-mail értesítési címet, alapesetben ennyi idő után már a postaládádban kell lennie a jóváhagyó vagy elutasító határozatnak. Ha ez még sincs így:

 • Nézd meg a Spam mappád.
 • Ha ott sincs válasz, keresd vissza a kérelmed másolatát, és nézd meg, hogy megadtál-e e-mailes értesítési címet.
 • Ha nem, kérj meg valakit, hogy figyelje a postaforgalmad a lakóhelyeden (állandó lakcímeden). Oda mindenképp küldenek másolatot a határozatról.
 • Ha se e-mailen, se postán nem érkezik ésszerű időn belül válasz, hívd fel a választási irodát, és érdeklődj. És nyugodtan adj be újabb kérelmet. Legfeljebb elutasítják, mert már a réginek eleget tettek, azaz fölösleges volt az újabb. Ne várd ölbe tett kézzel, amíg letelik a kérelmezési határidő!

Mit tegyek, ha elutasították a kérelmemet?

 • Nézd meg a kérelmed félretett másolatát, és hasonlítsd össze az abban szereplő adataidat a lakcímkártyán szereplő adataiddal. Ha hibásak voltak a kérelemben megadott személyes adataid, adj be egy újabb kérelmet a helyes adatokkal. NEM kell fellebbezned, ezzel csak húznád az időt.
 • Ha tényleg teljesen pontosan töltötted ki a kérelmet az irataid alapján, akkor bemehetsz a helyi választási irodába – a lakóhelyed szerinti önkormányzathoz, az elérhetőségüket itt megtalálod –, és kérj betekintést a szavazóköri névjegyzékbe. A személyes betekintéshez mindenkinek joga van. Erre azonban sajnos nem biztos, hogy van lehetőséged, ha éppen mozgási lehetőségeid korlátai miatt kérsz mozgóurnát. Így ez a lehetőség főleg akkor jelenthet segítet, ha pl. tudod, hogy egy későbbi időpontban leszel mozgásodban korlátozott (pl. előre tervezett műtét, vagy bevonulás szabadságvesztés büntetés letöltésére stb.). Telefonon nem fognak kiadni semmilyen adatot. Jegyezd fel magadnak az adataid úgy, ahogy azok a névjegyzékben szerepelnek, és pontosan ez alapján tölts ki egy újabb kérelmet! Akkor is kövesd pontosan a névjegyzéket, ha az abban talált adatok eltérnek az irataidban szereplőktől.
 • Ha viszont az okmányaidban szereplő személyes adatok nem egyeznek a központi névjegyzékben szereplőkkel, ez gondot okozhat a szavazás helyszínén, amennyiben a hibás okmánnyal próbálod igazolni személyazonosságodat. Ezért gondoskodj időben a helyes adatokat tartalmazó okmányok beszerzéséről!

Csak akkor válaszd a fellebbezést, ha

 • már nincs időd benyújtani egy újabb kérelmet úgy, hogy az beérkezzen a határidő leteltéig, vagy ha
 • külföldön vagy, és bár pontosan az irataid alapján töltötted ki a külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelmet, most nincs lehetőséged hazautazni és jól megnézni a névjegyzéket, hiába szeretnéd.

Mit tegyek, ha a szavazás napján nem érkezik meg a mozgóurna?

A mozgóurnák kiszállítása délután kezdődik, és a szavazatszámláló biztosoknak a kiszállított mozgóurnákkal 19 óráig vissza kell érniük a szavazókörbe. Tehát a délelőtt folyamán semmiképp nem lehet számítani a mozgóurna érkezésére.

Ha 17-18 óráig nem érkezik meg a mozgóurna, akkor érdemes lehet telefonon felkeresni a helyi választási irodát (elérhetőségük itt található), hogy kiderüljön: nem lehetséges-e, hogy a mozgóurnát igénylő polgárt nem vették fel a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe. Ha valóban ez a helyzet, mozgóurnát sajnos ilyenkor már nem lehet igényelni. De a választópolgár ilyenkor továbbra is jogosult szavazni  a szavazókörben, ha ez megoldható – például egy segítő igénybe vételével, ha az igénylés oka nem fogvatartás, hanem egészségügyi állapot.

Ha Ön egyáltalán nem tudott szavazni, mert valamilyen okból nem ért el Önhöz a mozgóurna, noha azt igényelte, Önt jogsértés érte, amelyet mindenképpen jelezzen a helyi választási irodának (elérhetőségük itt található), és írja meg Panaszládánkba is.