Skip to main content

Hol szavazhatok az önkormányzati választásokon?

Minden választópolgár a lakóhelye vagy a bejelentett tartózkodási helye szerinti településen szavazhat. Arról, hogy a településeden belül melyik szavazókörbe tartozol és pontosan hol található a szavazóhelyiség, a Nemzeti Választási Iroda küld neked értesítőt levélben, a választás dátumának kitűzése után.

Mi a teendőm, ha a tartózkodási helyem (ideiglenes lakcímem) közelében szeretnék szavazni?

Erre akkor van lehetőséged, ha a tartózkodási helyedet legkésőbb a választás kitűzése előtt 30 nappal bejelented. Ezt a településed jegyzőjénél vagy bármelyik okmányirodában megteheted.

Ha rendelkezel bejelentett tartózkodási hellyel, akkor egy átjelentkezési kérelmet kell benyújtanod a helyi választási irodának (jegyzőnek). Ezt megteheted online, postai úton vagy személyesen is. Fontos! A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző 4. napon (október 9.) meg kell érkeznie a helyi választási irodához.

Ha időközben meggondolnád magad és mégis inkább az állandó lakcímeden szeretnél szavazni, akkor átjelentkezési kérelmedet vissza kell vonnod! Ezt megteheted levélben vagy elektronikus úton legkésőbb a szavazást megelőző 4. napig, azaz október 9-ig. (Figyelj oda arra, hogy a határidők a választási irodához történő beérkezésre vonatkoznak és nem az elküldés / feladás idejére!). Lehetőséged van személyesen vagy ügyfélkapus azonosítóval elektronikusan is visszavonni a kérelmedet, ez esetben a határidő a szavazást megelőző 2. nap (október 11.).

Hogyan nyújtsam be az átjelentkezési kérelmem? Online is lehet?

A kérelem benyújtható

Itt találod megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a helyi választási irodák elérhetőségeit arra az esetre, ha a postai megoldást választanád.

A papíralapú kérelemhez használhatod a Nemzeti Választási Iroda formanyomtatványát. A kérelmednek mindenképpen tartalmaznia kell a nevedet, a születési nevedet, a születési helyedet, édesanyád nevét, a személyi azonosítódat; valamint az értesítési címedet, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címedre vagy a magyarországi lakcímedre kéred. Végül pedig azt is meg kell jelölnöd, mely településen kívánsz szavazni. Javasoljuk, hogy add meg az e-mail címedet is, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről! (Ha közel a választáshoz nyújtod be a kérelmet, a postán kézbesített határozatot talán már csak a választás után kapnád meg.)

Mire kell figyelnem a kérelem kitöltésekor?

Amikor a neked megfelelő kérelmet kitöltöd, az adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról!

 • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan! Ha ezt hibásan írod le, az mindenképpen a kérelmed elutasításához vezet!
 • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
 • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy az útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
 • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki sem születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz.
 • Szintén meglepő lehet, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” a „Dömötör Eufrozina”helyett, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.
 • Születési hely: Ha a születési helyed a lakcímkártyán „Budapest 14”, akkor ne csupán „Budapest”-et add meg születési helynek, hanem „Budapest 14”-et.
 • E-mail értesítés: Adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Ne felejtsd el megnézni a spam mappát is, ha nem találod a válaszuk!

Honnan tudom meg, hogy a kérelmemnek helyt adtak vagy elutasították?

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postai úton tájékoztat a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

Mit tegyek, ha nincs válasz a kérelemre?

Előfordulhat, hogy sok idő (3 nap –1 hét) elteltével sem hallasz a kérelmed elbírálásáról a helyi választási irodától. Fogj gyanút: az átjelentkezési kérelmeket a beérkezésük napján (vagy ha nem munkanap, a következő munkanapon) el kell bírálni. Ha tehát online nyújtottad be a kérelmed, és megadtál e-mail értesítési címet, alapesetben ennyi idő után már meg kell érkeznie a jóváhagyó vagy elutasító határozatnak. Ha ez még sincs így:

 • Nézd meg a spam mappád!
 • Ha ott sincs válasz, keresd vissza a kérelmed másolatát, és nézd meg, hogy megadtál-e e-mailes értesítési címet!
 • Ha nem, kérj meg valakit, hogy figyelje a postaforgalmad a lakóhelyeden (állandó lakcímeden). Oda mindenképp küldenek másolatot a határozatról.
 • Ha se e-mailen, se postán nem érkezik ésszerű időn belül válasz, hívd fel a választási irodát, és érdeklődj, illetve nyugodtan adj be újabb kérelmet. Legfeljebb elutasítják, mert már a réginek eleget tettek, azaz fölösleges volt az újabb. Ne várd ölbe tett kézzel, amíg letelik a kérelmezési határidő!

Mit tegyek, ha elutasították a kérelmemet?

 • Nézd meg a kérelmed félretett másolatát, és hasonlítsd össze az abban szereplő adataidat a lakcímkártyán szereplő adataiddal. Ha hibásak voltak a kérelemben megadott személyes adataid, adj be egy újabb kérelmet a helyes adatokkal. NEM kell fellebbezned, ezzel csak húznád az időt!
 • Ha teljesen pontosan töltötted ki a kérelmet az irataid alapján, akkor menj be a helyi választási irodába – a lakóhelyed szerinti önkormányzathoz –, és kérj betekintést a szavazóköri névjegyzékbe. A személyes betekintéshez mindenkinek joga van. (Telefonon nem fognak kiadni semmilyen adatot – erre sajnos rá kell szánnod az időt.) Jegyezd fel magadnak az adataid úgy, ahogy azok a névjegyzékben szerepelnek, és pontosan ez alapján tölts ki egy újabb kérelmet! Akkor is kövesd pontosan a névjegyzéket, ha az abban talált adatok eltérnek az irataidban szereplőktől.
 • Ha viszont az okmányaidban szereplő személyes adatok nem egyeznek a központi névjegyzékben szereplőkkel, ez gondot okozhat a szavazás helyszínén, amennyiben a hibás okmánnyal próbálod igazolni személyazonosságodat. Ezért gondoskodj időben a helyes adatokat tartalmazó okmányok beszerzéséről!
 • Ellenőrizd, hogy tartózkodási helyedet bejelentetted-e legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. napon. Ha nem, akkor sajnos nincs lehetőséged átjelentkezni a tartózkodási helyed szerinti címre.

Csak akkor válaszd a fellebbezést, ha a fenti feltételeknek eleget tettél és már nincs időd benyújtani egy újabb kérelmet úgy, hogy az beérkezzen a határidő leteltéig.

Szavazhatok a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen kívül máshol is?

Az önkormányzati választásokon kizárólag a lakóhelyed (állandó lakcímed) vagy a bejelentett tartózkodási helyed (ideiglenes lakcímed) szerinti településen szavazhatsz. Nincs lehetőséged máshová átjelentkezni! Ennek oka, hogy a polgármester és az önkormányzatok helyi közügyekben hoznak döntéseket, vagyis olyan ügyekkel foglalkoznak, amelyek kifejezetten a helyi lakosokra vannak hatással. Emiatt fontos, hogy az önkormányzatok összetételét, illetve a polgármestereket a helyben lakók válasszák meg.