Skip to main content

Hogyan szavazzak, ha nem a lakóhelyem közelében szavaznék?

Mit kell tenned, ha a lakóhelyedtől távol szeretnél szavazni? Milyen kérelmet, milyen határidővel, hol kell kitölteni, és hogyan kell azt benyújtani?

Mutasd a válaszokat

Mire szavazhatok az önkormányzati választáson?

Hogyan választjuk meg a polgármestert? Mi az a kompenzációs lista? Hogyan választjuk meg a megyei önkormányzatot?

Mutasd a válaszokat

Ki szavazhat?

Kinek van választójoga a magyarországi választásokon? Kinek és miért korlátozhatják a választójogát, hogyan lehet azt visszaszerezni?

Mutasd a válaszokat

Szavazás hajléktalan emberként, és/vagy nem szokványos lakcímkártyával

Hol és hogyan szavazhatsz, ha a lakcímkártyádon nem konkrét lakóhely vagy nem szokványos lakóhely-, illetve tartózkodási hely adat szerepel, esetleg fiktív lakcímadatod van?

Mutasd a válaszokat

Hogyan szavazhatok látássérült vagy vak választópolgárként?

Hogyan igényelhetsz Braille-írásos szavazósablont? Honnan fogod tudni, hogy mikor és hová kell menned szavazni? Mit tehetsz, ha nem tudsz Braille-írást olvasni, vagy ha a szavazólap urnába dobásához van szükséged segítségre?

Mutasd a válaszokat

Hogyan szavazhatok mozgáskorlátozott választópolgárként?

Hogyan gyakorolhatják a választójogukat azok, akik valamilyen mozgásszervi fogyatékossággal élik az életüket? Illetve azok, akik ideiglenesen akadályozottak a mozgásukban? Megmutatjuk, hogy milyen típusú segítségeket és hogyan tudsz igénybe venni a szavazás során mozgásában korlátozott választópolgárként.

Mutasd a válaszokat

Hogyan, hol, kinek lehet mozgóurnával szavazni?

Ki igényelhet mozgóurnát? Milyen kérelmet, milyen határidővel és hol kell kitölteni, illetve hogyan kell azt benyújtani? Mit lehet tenni, ha a szavazás napján válsz valamiért mozgásképtelenné?

Mutasd a válaszokat