Skip to main content

Az önkormányzati választáson mindenki a lakcíme / bejelentett tartózkodási helye szerinti településen szavazhat. Ha te nem rendelkezel se lakcímmel, se bejelentett tartózkodási hellyel, akkor kérdések merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogyan tudod leadni a szavazatodat a választáson. Útmutatónkból választ kapsz kérdéseidre.

Mi az a települési szintű lakóhely és hogyan tudom igényelni?

Azoknak az embereknek, akiknek nincs hol lakniuk, lehetőségük van települési szintű lakóhely bejegyzésére. Ez azt jelenti, hogy a lakóhelyük nem egy konkrét utca és házszám lesz, hanem egy település (vagy Budapesten egy kerület). A lakcímkártyára ilyenkor azt írják, hogy “Lakcím nélkül” és feltüntetik a település nevét (Budapesten a kerület számát is). Pl.: “Lakcím nélkül, Nagykanizsa”, vagy “Lakcím nélkül, Budapest 9”.

A települési szintű lakóhely bejelentéséhez nem szükséges semmilyen igazolás. Elegendő, hogyha az okmányirodában kitöltesz egy lakcímbejelentő lapot és nyilatkozol arról, hogy nincs pontos lakóhelyed. (Az Utcajogász oldalán találhatsz még több információt a települési szintű lakóhelyről.)

Hogyan tudok szavazni hajléktalanként?

 • Ha települési szintű lakóhely van a lakcímkártyádon, akkor a szavazásról szóló értesítőd a Helyi Választási Irodába, azaz a jegyzőhöz (a polgármesteri hivatalba) fog megérkezni. Ott ezt személyesen átveheted. A Helyi Választási Iroda címét megtalálod ezzel a keresővel: http://www.valasztas.hu/elerhetosegek  Ebből az értesítőből fogod megtudni, hogy pontosan hol, melyik szavazókörben adhatod le szavazatodat.
  Ha a lakcímnyilvántartásban van bejelentve értesítési címed, akkor az értesítődet erre a címre küldik meg. Ez egy központilag rögzített értesítési címmé válik, amit a hivatalok alkalmazni fognak. Az értesítési cím (más néven levelezési vagy kézbesítési cím) egyáltalán nem függ össze a lakcímnyilvántartásban szereplő lakcímeddel. Tehát megadhatsz bármilyen címet, ahová a hivatalos küldeményeket szeretnéd megkapni: ez lehet akár egy családtagod vagy barátod címe is. (A különböző címekről A Város Mindenkié Lakcím kisokosában találsz részletes információkat.) Fontos! Az értesítési címedre kapod a küldeményeket, de szavazni ott tudsz, ahová a lakóhelyed szerint tartozol!
  A legtöbb településen és a budapesti kerületekben több szavazókör is van. (Az 1500 választópolgárnál kevesebbet számláló településeken jellemzően egy szavazókör van.) Ennek a keresőnek a segítségével online is megtalálhatod hol tudsz szavazni: http://www.valasztas.hu/szavazohelyiseg-kereso Nyisd meg az oldalt, jelöld be, hogy Átjelentkezéssel szavazok / települési szintű lakcímmel rendelkezem és add meg a település nevét. Ezután már csak rá kell klikkelned a MUTASD A SZAVAZÓKÖRT gombra, és már láthatod is, hogy hová kell menned, ha szavazni szeretnél. A helyszín megtalálásában egy kis térkép is segíteni fog.
 • Ha huzamosabb ideig hajléktalanszállón élsz, nagy valószínűséggel oda be is vagy jelentve. Ez a szállásadó kötelezettsége, amit akkor kell teljesítenie, ha legalább 10 napon keresztül a szálláson tartózkodsz. Ebben az esetben a választási iroda értesítőjét erre a címre küldik el neked.

Hogyan szavazhatok, ha a lakcímkártyámon egyáltalán nem szerepel lakóhely, csak tartózkodási hely?

 • Az önkormányzati választásokon a tartózkodási helyed szerinti településen is szavazhatsz! Ennek az a feltétele, hogy tartózkodási helyed legkésőbb a választások kitűzése előtt 30 nappal bejelentsd a településed szerinti okmányirodánál.
 • Abban a szavazókörben szavazhatsz, ahol a tartózkodási helyed is van. Erről a tartózkodási helyedre postázott értesítőt is kellett kapnod.
 • Ha van bejelentve a lakcímnyilvántartóban értesítési címed, akkor oda fogsz kapni értesítőt a szavazás helyéről. Ez egy központilag rögzített értesítési címmé válik, amit a hivatalok alkalmazni fognak. Az értesítési cím (más néven levelezési vagy kézbesítési cím) egyáltalán nem függ össze a lakcímnyilvántartásban szereplő tartózkodási helyeddel. Tehát ha bizonytalan a lakcímed vagy a tartózkodási helyed, akkor bárkinek megadhatsz bármilyen címet, ahová a hivatalos küldeményeket szeretnéd megkapni: ez lehet akár egy családtagod vagy barátod címe is. (A különböző címekről A Város Mindenkié Lakcím kisokosában találsz részletes információkat.) Fontos! Az értesítési címedre kapod a küldeményeket, de szavazni ott tudsz, ahová a tartózkodási helyed szerint tartozol!

Hogyan szavazhatok, ha egyáltalán nincsen lakcímem és lakcímkártyám sem?

 • Ebben az esetben sajnos nem szavazhatsz. Az önkormányzati választásokon ugyanis mindenki a lakóhelyén vagy a bejelentett tartózkodási helyén szavazhat.
 • Ha rendelkezel tartózkodási hellyel, azt jelentsd be az okmányirodában legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. napon. Így te is fogsz tudni szavazni!
 • Ha egyáltalán nem rendelkezel lakcímmel, lehetőséged van települési szintű lakcímkártyát igényelni, amivel szintén tudsz szavazni. (Erről lásd feljebb: Mi az a települési szintű lakóhely és hogyan tudom igényelni?).