Skip to main content

A választási gyűlés a választók befolyásolását – tájékoztatását, meggyőzését – célzó gyülekezési forma. Bárki szervezhet választási gyűlést a kampányidőszakban. Jó alkalom a jelöltek, pártok faggatására, befolyásolására, vagy éppen a saját program népszerűsítésére is.

Mit érhetek el vele?

 • Elmondhatod a saját véleményed sok embernek egyszerre, és még sajtónyilvánosságot is szerezhetsz az eseménynek, illetve meggyőzhetsz másokat.
 • Meghívhatod a jelölteket, pártokat, hogy vitában ütköztessék programjukat a közönség előtt, és válaszolják meg a közönség kérdéseit. Elég egy jelöltet meggyőznöd: a többinek már mondhatod, hogy ha ők nem csatlakoznak, a közönség csak a versenytársuk álláspontját fogja megismerni.
 • Megfogalmazhatod a nyilvánosság, a jelöltek és a pártok számára saját és közösséged követeléseit: azt, hogy mi az, ami neked, nektek fontos a közéletben. Ezzel jelezheted a jelölteknek, pártoknak is, hogy mivel kellene foglalkozniuk.

Be kell jelenteni?

Igen! A közterületen tartandó választási gyűlést a szervezőnek be kell jelentenie az illetékes rendőrkapitányságnak, Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. A bejelentést a gyűlés meghirdetése előtt legkorábban 3 hónappal és legkésőbb 48 órával kell megtenni. A bejelentésről és egyéb tudnivalókról itt olvashatsz bővebben.

Mivel jár a gyűlés megszervezése?

 • Szervezőként te leszel a felelős a rend fenntartásáért. (Ha szükségesnek érzed, hívd a rendőrséget, de elképzelhető, hogy már a bejelentés során jelzik, hogy biztosítják a rendezvényt.)
 • A közterületen szervezett választási gyűléseknél a helyi önkormányzat bérleti díjat nem kérhet.
 • Senkit nem zárhatsz ki a választási gyűlésről,és senkitől nem tagadhatod meg, hogy kérdezzen, pusztán a politikai véleménye miatt – még akkor sem, ha ez a te véleményéddel ellentétes. A választási gyűlés alkalom a vitára, a másik véleményének megismerésére.
 • Azért sem zárhatsz ki senkit, mert roma, vagy más kisebbséghez tartozik, illetve a vallása, esetleg ateizmusa miatt sem.

Hogy csináljam?

Választási gyűlést nem bonyolultabb szervezni, mint bármilyen rendezvényt.

 1. Találd ki, mire szeretnéd használni a gyűlést!
 2. Állítsd össze a programot!
 3. Foglald le a helyszínt!
 4. Hívd meg a nyilvánosságot Facebookon, hirdetőtáblákon, esetleg a helyi újságban közzétett hirdetésben! Figyelem, ezt csak a választási gyűlés bejelentését követő 48 órával teheted meg! Ez előtt a gyűlést nem szabad nyilvánosan hirdetni!
 5. Hívd meg a sajtót is az eseményre! Szólj a helyi újságnak, TV-nek, esetleg helyi bloggereknek, és egy-két nagyobb, internetes újságnak, országos lapnak! Sokkal nagyobb hatást érhetsz el, ha a sajtó tudósít a választási gyűlésről.

Hol és hol nem lehet választási gyűlést tartani?

Közterületen vagy magánterületen is lehet választási gyűlést tartani.

A legalább 500 fős településeken nem lehet választási gyűlést tartani állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben (pl. kormányhivatal, okmányiroda stb. épülete.) Az 500 főnél kisebb településekre nem vonatkozik ez a tilalom, amennyiben más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre a gyűlés megtartására.

Ha jelölt vagy, vagy egy jelölő szervezet nevében szervezel választási gyűlést, az állami és önkormányzati költségvetési szerveknek más jelöltekkel, jelölő szervezetekkel azonos feltételek között kell helyiséget és egyéb szükséges berendezést biztosítania neked. Például, ha egy másik jelölt adott időben és áron bérelte ki az önkormányzati tulajdonú helyiséget, akkor neked sem adhatják drágábban. Vagy, ha neki projektor járt a teremhez, akkor neked is jár.

Mikor lehet választási gyűlést tartani?

Csak a kampányidőszakban, vagyis a szavazást megelőző 50. naptól. A szavazás napján már nem lehet.