Skip to main content

A helyi önkormányzati képviselők sokszor szerepelnek a nyilvánosság előtt. Ilyen alkalmakkor lehetőséged nyílik arra, hogy egyedül vagy csoportosan eljuttasd a véleményedet az adott képviselőhöz. Tedd is ezt meg, ha kínálják az alkalmat rá!

Mit érhetek el vele?

Ha nincsen más lehetőség arra, hogy a helyi önkormányzati képviselődnek elmondd a véleményed, akkor csak a képviselő által felkeresett rendezvényeken, gyűléseken tudsz neki közvetlenül üzenni. Ez nagyon fontos lehet az alábbiak miatt:

 • A demokráciának alapkelléke, hogy a képviselők érezzék és tapasztalják, hogy a választóik figyelik a munkájukat és reagálnak, ha valami tetszik, vagy nem teszik nekik. Ezen reakciók minden jogszerű formában megtörténhetnek. Fontos, hogy a képviselők közvetlenül hallják az őket megválasztó polgárok hangját!
 • Lehet, hogy a környezetedben élők nem tudnak bizonyos fontos problémákról. Fontos, hogy ők is megismerjék a képviselőjüket érő kritikus véleményeket.
 • Aktív alakítója lehetsz közösséged életének. Egy adott problémára vagy visszásságra való figyelemfelhívás akár konkrét eredményt is elérhet egy neked fontos ügyben.

Milyen alkalmakról lehet szó?

A helyi önkormányzati képviselők gyakran szerepelnek a nyilvánosság előtt: eljárnak lakossági fórumokra, lakógyűlésekre, helyi sport és kulturális rendezvényekre.

Ha figyeled a helyi sajtót, vagy annak a képviselőnek a saját Facebook-oldalát, akivel találkozni szeretnél, akkor biztos találsz rá alkalmat, hogy személyesen is találkozhass vele. Ilyenkor hangot adhatsz véleményednek, felteheted kérdéseidet.

Be kell-e jelentenem előre, ha ilyesmit tervezek?

Ha nem egyedül szeretnéd kifejezni a véleményedet, vagy feltenni a kérdésedet a képviselőnek, akkor az akár tüntetésnek is minősülhet, így pedig be kell jelentened! Ha egy bejelentett rendezvényre többen terveztek elmenni, mint ahány főre a megcélzott rendezvényen eredetileg számítani lehet, akkor azt már biztosan be kell jelentenetek. A felmerülő gyülekezési jogi kérdésre itt találhatsz választ.

A közterületen tartandó rendezvény szervezését a rendezvény helye szerinti rendőrkapitányságnak, Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak legalább három nappal és legfeljebb három hónappal a rendezvény megtartásának tervezett időpontja előtt kell bejelenteni. (Erre a linkre kattintva a jobb oldali menüsávban lenyitható a rendőr-főkapitányságok listája. Tovább kattintva az egyes főkapitányságokra, ugyanúgy a jobb oldalon elérhetőek az egyes rendőrkapitányságok is.) A bejelentéshez itt találsz további eligazítást. A bejelentési kötelezettség mindig a rendezvény szervezőjét terheli.

A bejelentést írásban – postán, személyesen átadva vagy ügyfélkapu segítségével ÁNYK nyomtatványon – lehet megtenni. Figyelj arra, hogy a bejelentés 2 nappal még a gyülekezésre való felhívás nyilvánosságra hozatala előtt beérkezzen a rendőrségre! A bejelentésnek tartalmaznia kell:

 • A tervezett rendezvény kezdetének és befejezésének várható időpontját, helyszínét, illetőleg útvonalát. Ez nyilván egybeesik a képviselő megjelenésének idejével és helyszínével.
 • A rendezvény célját és napirendjét. Azaz, bele kell írni, hogy fontosnak tartod az üzenet eljuttatását a képviselőhöz, és hogy annak mi lesz a menete. (Pl. megjelentek az adott rendezvényen transzparensekkel és átadtok egy előre megfogalmazott levelet a képviselőnek.)
 • A rendezvényen résztvevők várható létszámát és a rendezvény zavartalan lebonyolítását biztosító rendezők számát. A rendezők a szervezőt segíthetik a lebonyolításban. Nincs előírva, hány rendező szükséges a jogszerű tüntetéshez. Lehet, hogy három ember vesz részt, és ezek közül egy rendező. Az is lehet, hogy 300 ember vesz részt, de köztük szintén csak egy rendező van.
 • A rendezvényt szervező személy, azaz a bejelentő (ember vagy szervezet) nevét és címét.
 • Azt is, ha indokoltnak tartjátok a rendőrség jelenlétét a helyszínen.

Mit tegyek, ha a képviselő a bejelentés hatására megváltoztatja a helyszínt vagy az időpontot?

Ha ilyesmi történne, és már nincsen lehetőség új tüntetés bejelentésre vagy az előző bejelentés módosítására a három napos határidőn belül, akkor lehet sürgős gyűlést tartani. E módosult időpontot, illetve helyszínt azonnal a rendőrség tudomására kell hozni, amint az kiderült! Ennek részletes leírását itt olvashatod a 17. pont alatt.

Melyik képviselőt érdemes megkeresnem?

Ha tízezer főnél kisebb településen élsz gyakorlatilag bármelyik önkormányzati képviselőt megkeresheted, hiszen téged mindegyik képviselő “ugyanannyira” képvisel.

A tízezer főnél nagyobb településeken érdemes a saját egyéni választókerületedben megválasztott képviselőt megkeresned. Ha nem tudod, hogy ki ő, megpróbálhatsz a településed honlapján tájékozódni. Ha nem tudod megállapítani biztosan, hogy ki az a képviselő, aki a te választókerületedet képviseli, vagy pont nem az ő tevékenysége ellen szeretnél tiltakozni, akkor természetesen bármelyik önkormányzati képviselőt megkeresheted.

Mire figyeljek a véleménynyilvánítás előtt és közben?

Akár egyedül, akár többen terveztek találkozni egy képviselővel, célszerű előre felkészülni az eseményre egy transzparenssel, illetve az előre megírt és a helyszínen átadható mondandótokkal. Készíts a nyílt levélből néhány másolatot, hogy adhass belőle a helyszínen valószínűleg megjelenő média képviselőinek is!

Természetesen meg lehet próbálni szóban is kérdést feltenni a képviselőnek, illetve elmondani neki a véleményedet. Ha előre készülsz frappáns kérdésekkel, akkor lehet arra esély, hogy a képviselő nem tud ezek elől kitérni. A helyszínen megjelenő média érdeklődését pedig felkelthetik a kérdéseid.

 • FONTOS: Fizikailag ne sértsd meg a képviselőt, mert az már nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába! Ne akadályozd a mozgásában, és ne érj hozzá!
 • Síppal vagy kerepelővel tiltakozhatsz. A gyakorlati tapasztalatok szerint ilyenkor a rendőrség közbe szokott lépni. Nem kell megijedned: sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem valósítasz meg azzal, hogy akár el is lehetetleníted a képviselő véleménynyilvánítását.
 • Ha azonban nem képviselő, hanem magánszemély áll a másik oldalon, akkor semmilyen módon nem akadályozhatod abban, hogy elmondja a véleményét, pl. kerepeléssel vagy sípolással sem.
 • Egy másik tüntetést sem lehetetleníthetsz el zajkeltéssel vagy más módon.

Nyilvánosságra hozhatom, ami a képviselő jelenlétében elhangzott?

Igen, minden nyilvánosságra hozható, ami elhangzott. Ha sikerült eljuttatnod az üzenetedet a képviselődnek, akkor a helyszínen lévő újságírók, riporterek segítségével, a közösségi médián (Facebook) keresztül, vagy pedig –  ha van rá lehetőséged – a helyi sajtón keresztül tudasd ezt másokkal is! Ez felkeltheti mások érdeklődését is az ügy iránt. Természetesen ez akkor járhat leginkább előnyökkel, ha sikerül békésen, de céltudatosan közölni az üzenetedet.