Skip to main content

A kampány közeledtével egyre gyakrabban szállják meg politikusok az iskolákat, óvodákat, hogy pártjukat, programjukat a gyerekek felhasználásával népszerűsítsék. Fogj össze a többi szülővel, és álljatok ki együtt a gyerekek mellett, az iskolai pártpolitizálás ellen!

Mit érhetsz el ezzel?

  • Megelőzheted, hogy a gyerekedet eszközként használják a kampányban.
  • Eltántoríthatod az igazgatót attól, hogy engedélyezze bármiféle pártpolitikus – polgármester, országgyűlési képviselő, jelölt stb. – látogatását, tevékenykedését az iskolában, a gyerekek társaságában.
  • Világossá teheted a pártpolitikusoknak, hogy az iskola közössége ellenzi a pártpolitika megjelenését az iskolában.
  • A nyilvánosság elé állni, pl. újságokat, televízióműsorokat megkeresni is könnyebb, ha a szülői szervezet közösen áll ki egy ügyért.

Mi az a szülői szervezet? Minden iskolában van ilyen?

Minden iskolában alapíthatnak a szülők vagy egy részük úgynevezett „szülői szervezetet” a szülők jogainak érvényesítése érdekében. Nem kell, hogy legyen egy iskolában szülői szervezet, de lehet akár több is: a szülőkön múlik, alapítanak-e, és ha igen, hányat. A szülői szervezeteknek az iskola munkáját, működését érintő kérdésekben véleményezési, javaslattételi joguk van. Külön felkérés nélkül is bármilyen, az iskolát érintő kérdésben nyilvánosan állást foglalhatnak. (Pl. saját szervezeti és működési szabályzatuk szerint megszavazhatnak egy álláspontot, javaslatcsomagot, és azt megküldhetik az igazgatónak.)

A szülői szervezetnek nincsenek kimondott döntési jogai, de minél több szülő nyilvánítja ki véleményét szervezetten, egységesen valamely, az iskolát érintő kérdésben, annál nagyobb a véleménynyilvánítás várható hatása. Még többet megtudhatsz a szülői szervezetekről itt: mszoe.hu

Hogyan, mikor kell a szülői szervezetnek elítélnie az iskola pártpolitizálást?

A szülői szervezet saját maga dönthet szervezetéről, működésének szabályairól. Célszerű azonban követni néhány egyszerű szabályt, hogy a szülői szervezet kiállása megkérdőjelezhetetlenül demokratikus legyen. Tegyél javaslatot a pártpolitika elleni kiállásra, írj egy szövegváltozatot vagy indulj ki ebből, vitasd meg a szülői szervezet tagjaival, módosítsátok szükség szerint, hogy minél több szülő számára elfogadható legyen, és szavazzatok róla!

Még bőven a kampány előtt érdemes állást foglalni az iskola pártpolitizálás ellen. Így még időben elrettenthetők a politikusok, és a nekik olykor kiszolgáltatott iskolaigazgatók.

Mit csináljunk most, hogy megvan a szülői szervezet közös döntése?

Az ehhez hasonló állásfoglalások akkor érik el hatásukat, ha minél nagyobb nyilvánosságot kapnak. Juttassátok el a szülői szervezet állásfoglalását:

  • az iskolaigazgatóhoz – és tegyétek közzé az iskolai hirdetőtáblákon is,
  • a polgármesterhez,
  • az egyéni országgyűlési képviselőtökhöz,
  • a helyi és az országos sajtóhoz: újságokhoz, rádiókhoz, TV-csatornákhoz.

Osszátok meg az állásfoglalást a Facebookon saját profilotokon, és helyi, szülői csoportokban is!

Ha pedig a kiállás ellenére megtudjátok, hogy egy pártpolitikus ismét az iskolában akar kampányolni, hívjátok fel ismét a figyelmét (és az iskolaigazgatóét is) a korábbi állásfoglalásra. Ismét forduljatok a médiához is!

Hol találok további tippeket, segítséget?

Az Eötvös Károly Intézet és a Történelemtanárok Egyletének közös, Iskola és politika c. projektjének weboldalán számos további lehetőséget találsz!

A Hintalovon Alapítvány pedig irányelvet készített arról, hogy milyen szabályokat kellene betartani, amikor valaki gyerekeket akar bevonni a politikába. Ezeket az ajánlásokat fontos lenne minden jelöltnek és jelölő szervezetnek önként betartania.