Skip to main content

A kampányidőszakban az önkormányzatod lapjának és helyi tévének is biztosítania kell a választáson indulók esélyegyenlőségét. Egyenlő esélyeket biztosító tájékoztatást kell nyújtaniuk az indulókról úgy, hogy teljeskörűen informálják a választópolgárokat.
Minden jelöltnek egyenlő lehetőséget kell biztosítani arra, hogy politikai üzeneteiket eljuttathassák a szavazókhoz, ezzel segítve őket a tájékozott választásban. Te is tehetsz az ellen, hogy az önkormányzatod lapja vagy a helyi tévé egy párt mellett kampányoljon.

Mit érhetek el vele?

 • Segítheted azt, hogy minden jelöltet megismerjenek a választók a közösségedben.
 • Tehetsz a választás tisztasága érdekében.
 • Tudatosíthatod az önkormányzati lapok és helyi tévék vezetőségében, szerkesztőségében, hogy a választókat zavarja a jogsértő kampánytevékenységük.

Mikor kampányol egy önkormányzati lap vagy helyi kábeltévé?

Kampány az a tevékenység, ami

 • kampányidőszakban (augusztus 24. és október 13. között)
 • a választói akaratot befolyásolja
 • vagy kifejezetten a választói akarat befolyásolása a célja.

Az önkormányzati lapoknak és helyi tévéknek kiegyensúlyozott tájékoztatást kell nyújtaniuk a választóknak – törekedniük kell arra, hogy ugyanannyi megjelenést biztosítsanak minden jelöltnek, de egyikük mellett sem köteleződhetnek el.

Önkormányzati lap esetében akkor történik jogsértés, ha két egymást követő lapszámban is ugyanaz a jelölt kap több megszólalási lehetőséget. Ez a szabály lehetővé teszi, hogy egy lapszámban ne minden jelöltről számoljon be egy adott lap, de a következő lapszámokban kerítsen sort mindenkire. Azaz az esélyegyenlőség megvalósulhat több lapszámon keresztül is.

A helyi tévének egyenlő feltételek mellett kell közzétennie a jelöltek vagy jelölőszervezetek politikai reklámjait. Minden jelölt reklámjának ugyanannyi műsoridőt kell biztosítaniuk, figyelniük kell arra, hogy a megjelenés sorrendje, időtartama és az adásba kerülés időpontja is biztosítsa a jelöltek, jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget.

Mit tehetsz, ha attól tartasz, hogy az önkormányzati lap vagy a helyi tévé kampányolni fog?

Levelet írhatsz az önkormányzati lapnak (mintalevél) vagy a tévének (mintalevél), amelyben felhívod a figyelmüket arra, hogy a kampányolása jogsértő.

Mit tegyek, ha a levelem ellenére folytatják a kampányolást?

Ha ezt követően mégis azt látod, hogy kampányol az önkormányzati lap vagy a helyi tévé, kifogással élhetsz:

 • polgármester-választással kapcsolatos jogsérelem esetén a Helyi Választási Bizottsághoz,
 • megyei vagy fővárosi önkormányzati választással kapcsolatos esetén pedig a Területi Választási Bizottsághoz fordulhatsz.

Használd ezt a minta-kifogást!

Itt találod a Helyi Választási Bizottság (HVB) elérhetőségét, e-mail-címét.

FIGYELEM!

 • Az összes olyan személyes adatodat közölnöd kell, amelyet a kifogásminta felsorol, különben nem fogják elbírálni a kifogásod!
 • Amint tudomást szerzel a jogsértésről, 3 napon belül be kell nyújtanod a kifogást! (Lehet e-mailben is.)
 • Minden lehetséges bizonyítékot csatolj! (Screenshotok, újságcikkek, mobiltelefonnal készített fényképek, videók stb. mind jól jöhetnek. Írd oda a kifogás végére, hogy milyen bizonyítékokat mellékelsz, nehogy elkerülje a választási bizottság figyelmét!)