Skip to main content

Az önkormányati képviselők és polgármesterek sok esetben rendszeres fogadóórát tartanak a választókerületükben. Elmondjuk, hogy mit lehet és mit érdemes tudni ezekről a fogadóórákról!

Mit érhetek el a fogadóórán való részvétellel?

A fogadóórán kérdezhetsz az országgyűlési képviselőtől és elmondhatod neki a véleményedet. Ez nagyon fontos lehet az alábbiak miatt:

  • A közmeghallgatáson kívül szinte ez az egyedüli lehetőség arra, hogy a képviselők és a polgármester közvetlenül az őket megválasztó választópolgárok hangját hallják. Kérdéseiddel segíthetsz abban, hogy a problémák eljussanak az ügyedben változást elérni képes döntéshozókhoz. Így van ez még akkor is, ha a képviselők vagy a polgármester nem tudnak azonnal kielégítő válaszokat adni.
  • A jól megfogalmazott véleményed pedig segíthet abban, hogy az egyes intézkedések hatásait te és közösséged tapasztalatai tükrében lássák a képviselők és a polgármester, ne csak a közvéleménykutatókra és a saját ismerettségi körükre támaszkodjanak.
  • A demokrácia alapkelléke, hogy a képviselők és a polgármesterek munkájának eredményét számon kérik, hogy érezzék és tapasztalják, hogy a választóik érdeklődnek a munkájuk iránt és figyelemmel is követik azt.

Honnan tudom, ki mikor és hol tart fogadóórát?

  • Ennek időpontja és helyszíne általában egy internetes kereséssel hamar megtalálható (pl.: Google: képviselő vagy polgármester neve + “fogadóóra”).
  • Ha nem található meg ez az információ az interneten, akkor érdemes a helyi sajtót (pl. önkormányzati lapokat) figyelni, mert több képviselő és polgármester ezen a fórumon teszi közzé a fogadóórája helyszínét és időpontját. Érdeklődhetsz a polgármesteri hivatalban is, és megnézheted az ottani hirdetményeket is.
  • Ha egyik úton sem deríthető ki a fogadóóra időpontja és helyszíne, akkor érdemes megkeresni az adott képviselő vagy polgármester Facebook-oldalát és üzenetet írni neki, azt tudakolva, hogy hol és mikor tartja a választópolgárok számára a fogadóóráját. Ha nem kapsz választ, akkor a képviselő vagy polgármester Facebook-oldalának falára is kiírhatod az erre vonatkozó kérdésedet, bízva abban, hogy a nyilvánosság hatással lesz a válaszolási hajlandóságára.  

Melyik képviselőhöz érdemes fordulnom?

Az önkormányzatokba egyéni választókerületekből és kompenzációs listáról kerülnek be képviselők. Az előbbieket közvetlenül az egyéni választókerületben lakó választópolgárok választják, míg az utóbbiak az egész településen leadott szavazatok arányában nyernek el mandátumot. Érthető módon az egyéni választókerületben megválasztott képviselők kapcsolata erősebb az adott egyéni választókerületben élőkkel, hiszen ugyanazon választópolgárok közül kell legközelebb is szavazatokat szerezniük, ha hivatalukban akarnak maradni. Ők tehát oda fognak figyelni esetleges választóik szavára.

Tehát elsősorban a saját választókerületben megválasztott önkormányzati képviselővel érdemes felvenni a kapcsolatot, de természetesen azt sem zárja kis semmilyen szabály, hogy a kompenzációs listáról vagy más választókerületből a képviselő-testületbe vagy közgyűlésbe került képviselőket keresd a fogadóórájukon. Azonban valószínűleg nagyobb esélyed van arra, hogy a saját egyéni választókerületed szerinti önkormányzati képviselőddel beszélj. Ahogyan fentebb írtuk, az ő pozíciója jobban függ a kerületében élőktől.

Ha nem tudod, ki a választókerületi képviselőd, akkor utánanézhetsz a www.valasztas.hu oldalon az előző választások menüpontban, de még jobb, ha a település honlapján nézel utána. A legutóbbi önkormányzati választásokon megválasztott egyéni képviselők névsorát általában ide is feltöltik. A képviselőknek, polgármestereknek néha saját honlapjuk van, de ha nem függetlenként indultak, akkor a jelölő szervezet oldalán is megtalálható lehet az elérhetőségük.

Általában előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetés szükséges az adott képviselővel vagy polgármesterrel a fogadóórán való részvételhez. Bejelentkezés nélkül nem lehetsz biztos abban, hogy megtalálod az adott időpontban és helyszínen a képviselőt.

Mi alapján dönthet a képviselő arról, hogy kit fogad a fogadóórájában, és kit nem?

Fogadóórát tartani nem kötelező. Ha viszont a képviselő vagy polgármester tart fogadóórát, akkor abból indokolatlanul nem zárhat ki senkit. Az időpont-egyeztetés során sem hozhatja indokolatlanul hátrányos helyzetbe a választópolgárok, lakosok egyes csoportjait. Nem diszkriminálhat például politikai vélemény, etnikai hovatartozás, vallás stb. alapján. Az ellenzéki meggyőződésű vagy a különféle kisebbségekhez tartozó lakosokat ugyanúgy fogadnia kell, mint a vele azonos politikai nézeteket valló vagy többségi választópolgárokat.

Mire figyelj a fogadóóra előtt és közben?

Ha sikerült megtalálni a fogadóóra helyszínét és időpontját, majd pedig időpontot is sikerült előzetesen egyeztetni, akkor a személyes megjelenéskor a következőkre figyelj:

  • Készülj fel a kérdéseiddel és a megjegyzéseiddel! Ezeket tanácsos előre leírni, nehogy kimaradjon egy-egy fontos kérdésed, illetve, hogy határozott maradhass a kérdezés során is. Eredményesebb lehetsz, ha jól körüljárható problémára, problémákra kérdezel, nem pedig általánosan fogalmazol. A válaszokat érdemes jegyzetelned is. Ez egyrészt nyomás alá helyezi a képviselőt vagy polgármestert, másrészt a jegyzeteket később is felhasználhatod, ha kapcsolatba lépsz a sajtóval.
  • Ha mégsem a képviselő vagy a polgármester várna rád, hanem egy kollégája, akkor ragaszkodj hozzá, hogy a képviselővel vagy a polgármesterrel szeretnél beszélni! Ragaszkodj ahhoz, hogy a jelenlétedben hívják fel a keresett képviselőt vagy a polgármestert és tegyék lehetővé a találkozót! Ne elégedj meg azzal, ha ígéretet kapsz arra, hogy átadják az üzenetet! Legyél végig udvarias, de határozott! Ha semmiképpen nem lehetséges a személyes találkozó, akkor ragaszkodj egy új időponthoz a képviselővel vagy a polgármesterrel.
  • Akkor is legyél udvarias, ha kritikus vagy! A vulgáris, udvariatlan beszédmóddal rontod annak az esélyét, hogy elérd a célodat.
  • Ha a képviselő vagy a polgármester sablonokban válaszol, akkor próbáld konkrét reakcióra késztetni! Ne elégedj meg azzal, hogy ő is ismeri a problémát! Kérdezz rá, hogy mit tett eddig és mit fog a jövőben tenni a probléma megoldásáért!

Nyilvánosságra hozhatom, ami a fogadóórán elhangzott?

Igen, minden nyilvánosságra hozható, amit a képviselő vagy a polgármester fogadóóráján mondott. Ha sikerült beszélned a képviselőddel vagy a polgármesterrel, akkor a közösségi médián (Facebook), vagy ha van rá lehetőséged, a helyi sajtón keresztül tudasd másokkal is, hogy mit kérdeztél a képviselődtől és ő hogyan reagált arra! Ez felkeltheti mások érdeklődését és később számonkérhetővé teszi majd a találkozó eredményét. Akár a képviselő vagy polgármester saját Facebook-oldalának falán is érdemes nyilvánosságra hoznod a képviselő véleményét, illetve az esetleges kritikai meglátásaidat.

De mit tehetek, ha a képviselőm nem tart fogadóórát?

Ha egy képviselő vagy polgármester nem tart fogadóórát, de szeretnéd, hogy tartson, ezért te is tehetsz. A választópolgárok egy kisebb csoportjával nyilvánosan (például a  Facebookon vagy a helyi lapban) követelheted, hogy a választott képviselőknek legyen fogadóórája. Ilyenkor a képviselőnek, polgármesternek sokszor érdekében áll mégis fogadóórát tartani, nehogy úgy  tűnjön a többség szemében, hogy nem érdekli őt a választópolgárok véleménye. Ha a képviselőnek frakciója van a képviselő-testületben vagy a közgyűlésben, akkor a fogadóóra hiányára vonatkozó panasszal megkeresheted az adott képviselő frakcióvezetőjét. Írhatsz a képviselőt, polgármestert jelölő pártnak, szervezetnek is.

Ezenkívül minden képviselő, polgármester saját Facebook-oldalának falán érdemes a nyilvánosság előtt udvariasan rákérdezned, mikor tervez a képviselő vagy polgármester fogadóórát tartani, és ha nem tervez, mi ennek az indoka. A nyilvánosság nyomása alatt valószínűbb, hogy a képviselő, a polgármester mégiscsak tart majd fogadóórákat.