A szavazatszámláló bizottság (SzSzB) a választás egyik legfontosabb szerve: más szervekkel együtt a választás tisztaságát és gördülékeny lebonyolítását garantálja. Vegyél részt a bizottság munkájában, ha szeretnéd ellenőrizni és átlátni a választást, és másoknak első kézből számolnál be tapasztalataidról!

Mit érhetek el vele?

Az SzSzB tagjaként a szavazás napján végig figyelemmel kísérheted a szavazás menetét. Lehetőséged van arra, hogy az adott egyéni választókerület egyik szavazókörében ügyelj a szabályok betartására és az esetleges csalási kísérletekre. Ebből a pozícióból tehetsz a legtöbbet azért, hogy az adott szavazókörben garantálni tudd a választás tisztaságát.

A konkrét munkán túl ez szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a civilek részvétele nagyon fontos a politikában. Csak a jelentős civil nyomás kényszerítheti azt ki, hogy a politikai élet alapvetően tisztességes keretek között folyjon. A magyarországi választási szabályozás azonban nem ad lehetőséget arra, hogy hazai civil megfigyelőként ellenőrizd a választást. Ezért a SzSzB tagjaként tehetsz a választás civil kontrolljáért a legtöbbet.

Hogyan csináld?

Az SzSzB tagjává válni kétféleképpen lehet:

 • Az SzSzB-nek három választott tagja van. Őket a helyi önkormányzat képviselő-testülete választja meg (tehát végeredményben politikai döntés), a személyükre pedig a helyi választási iroda tesz javaslatot. A Helyi Választási Irodákat megkeresheted azzal, hogy valamelyik konkrét szavazókörben SzSzB tagságot vállalnál. A helyi választási irodák elérhetőségét itt találod meg. A választott tagok gyakran egy-egy település, szavazókör köztiszteletben álló tagjai, sokszor értelmiségiek, de elvben bárki lehet tag, az is, aki nem az adott szavazókörhöz tartozó választókerületben lakik.
 • A másik út, hogy úgynevezett megbízott (más néven delegált) tagként veszel részt az SzSzB munkájában. Egy párt egy SzSzB-be legfeljebb két tagot delegálhat. Valamelyik pártot megkeresheted azzal, hogy vállalnál SzSzB tagságot az egyik szavazókörben. A pártnak vagy független jelöltnek legalább 9 nappal a választás előtt (október 4-ig) be kell téged jelentenie a helyi választási irodánál, ezért javasoljuk, hogy legalább 20 nappal a választás előtt kezdd el felvenni a kapcsolatot az lehetséges pártokkal vagy jelöltekkel.
  Valószínűleg minden párt örülni fog a felajánlásnak, hiszen nekik is csak így nyílik lehetőségük a választás kontrolljára.
  Fontos, hogy SzSzB tagokat

  • a településen polgármester-jelöltet állító jelölő szervezet és a független polgármesterjelölt,
  • a településen egyéni listás jelöltet állító jelölő szervezet és a független egyéni listás jelölt (a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú településen minden szavazókörben),
  • az egyéni választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet és az egyéni választókerületben induló független jelölt (a 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosban az adott egyéni választókerületben lévő SZSZB-be),
  • a kompenzációs listát állító jelölő szervezet (a 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosban minden szavazókörben),

delegálhat. Tehát, ha egy párt a te településeden vagy választókerületedben nem állított képviselő- vagy polgármesterjelöltet és/vagy listát, akkor ő nem delegálhat tagokat.

Különösen a kisebb pártok örülhetnek, ha felajánlod az időd, munkád ebből a célból. A pártok a legtöbbször képzik is delegáltjaikat: általában jogi ismereteket is adnak, és az esetleges konfliktusok kezelésére is felkészítenek. Az itt megtalálható számokból látszik, hogy az előző országgyűlési választáson a legtöbb párt nem talált elég jelöltet az SzSzB tagságra. Szinte biztos, hogy kis keresgéléssel találni fogsz olyan pártot vagy független jelöltet, aki a helyi önkormányzati választáson a te településeden vagy választókerületedben segít bekerülni valamelyik SzSzB-be.

Mi a dolga egy SzSzB tagnak?

Az SzSzB tagoknak a szavazás előtt, alatt és után is van feladata. A feladatokról részletes tájékoztatást kapnak az SzSzB tagok az itt megtalálható tájékoztató füzetekből, itt csak ízelítőt adunk abból, hogy nagyjából milyen típusú tevékenységekre kell gondolni.

 • A szavazás napja előtt:
  • A megalakuláskor a tagoknak esküt kell tennük és meg kell választaniuk a tagok közül a bizottság elnökét.
  • A tagok ellenőrzik a szavazóhelyiséget.
  • A tagok átveszik a szavazási nyomtatványokat és kellékeket.
 • A szavazás napján az urna febontásáig:
  • A tagoknak legkésőbb 5.30-ra a szavazóhelyiségben kell lenni.
  • 6.00-kor ki kell nyitni a szavazóhelyiséget és az elsőként érkező szavazóval ellenőrizni az urnák ürességét.
  • A mozgóurna hitelesítését el kell végezni.
 • A szavazás napján az utolsó választópolgár távozásáig:
  • Minden szavazópolgár esetében ellenőrizni kell a szavazási jogosultságot, ez tipikusan a személyi igazolvány és a lakcímkártya ellenőrzésével jár.
  • Napközbeni jelentéseket kell készíteni.
  • Rendkívüli események esetén is fontos teendője van az SzSzB tagoknak (pl. plakátot, falragaszt kell eltávolítani a szavazóhelyiségből vagy előteréből; rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához; áramszünet következik be; tűz üt ki a szavazóhelyiségben; kábítószer hatása alatt álló vagy ittas személy akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, vagy inzultálja az SZSZB tagjait stb.).
 • A szavazás napján az urna febontása utáni legfontosabb teendők:
  • a választók nyilvántartásával kapcsolatos adatok megállapítása,
  • a fel nem használt és rontott szavazólapok kezelése,
  • a szavazás lezárása,
  • a szavazatszámlálás és az előzetes eredmény megállapítása,
  • a végleges eredmény megállapítása,
  • a jegyzőkönyv lezárása.

Mit kapok az egész napos munkáért cserébe?

Túl azon, hogy te magad őrizheted a választás tisztaságát, az SzSzB tagjai a szavazást követő napon mentesülnek a munkavégzési kötelezettségük alól, és erre az időre átlagbér illeti meg őket, amelyet a munkáltató fizet. A munkáltató a választási szerv tagját megillető bér és járulékai megtérítését a szavazást követő öt napon belül igényelheti a helyi választási irodától.

Természetesen, ha nem szeretnéd, hogy erről a tevékenységedről a munkáltatód értesüljön, úgy nem vagy köteles ezt jelezni, így viszont a munkaidő kedvezményt nem tudod másnap igénybe venni.