Skip to main content

Az önkormányzati képviselők és a polgármester a polgárok legközvetlenebb környezetéért, lakóhelyéért, a mi érdekünkben tevékenykedhetnek. A képviselő-testületben és a közgyűlésben felszólalhatnak, javaslatokat fogalmazhatnak meg. Mindannyian befolyásolhatjuk, számonkérhetjük, nyomás alá helyezhetjük őket.

Mit érhetek el vele?

Ez a módszer főként akkor hatékony, ha minél többen kerestek meg egy-egy képviselőt vagy a polgármestert, esetleg a képviselők frakcióját ugyanazzal a kérdéssel vagy kéréssel. Közösen elérhetitek, hogy

  • a képviselő vagy a polgármester kialakítsa vagy megváltoztassa valamiről a véleményét,
  • nyilvánosan (ne) foglaljon állást valamilyen kérdésben úgy, ahogy szeretnétek,
  • visszajelzés adható a képviselőnek, a polgármesternek a munkájáról,
  • javaslatokat lehet hozzájuk eljuttatni olyan témákban, amelyekről az közgyűlés, vagy a képviselő-testület dönthet.

Hogy csináljam?

Ha nem tudod, kik a képviselőid vagy a polgármester a településen, akkor nézz utána a www.valasztas.hu oldalon (a linkelt részben megtalálod az előző választások eredményeit). A települések saját honlapjukon általában közzéteszik a képviselők névsorát, a polgármester, alpolgármester(ek) nevét. A képviselőknek, polgármestereknek sok esetben saját honlapjuk van, de az őket jelölő szervezet oldalán is megtalálható lehet az elérhetőségük.

Egy-egy ügyben hatékony lehet, ha „elárasztásos” technikával, nagyon sokan, rövid időn belül keresik meg a képviselőt, polgármestert akár ugyanazon, előre egyeztetett mondanivalóval. Fontos, hogy a telefonálók udvariasak, békések, de határozottak maradjanak. Tartsd észben, hogy jogod van számon kérni képviselőt, polgármestert, hiszen ő a te megbízottadként is dolgozik, akkor is, ha nem rá szavaztál.

Mire figyeljek, mielőtt felhívom a képviselőmet?

A képviselők, polgármesterek nyilvános felületen általában (pl. honlapon, faliújságon, helyi lapban, szórólapon) meg szokták adni telefonos elérhetőségüket, ami általában egy titkársági telefonszám. Itt a képviselő, polgármester napi teendői miatt általában időpontot kell egyeztetni a beszélgetéshez.

Előfordulhat az is (bár kevéssé valószínű), hogy a képviselő vagy a polgármester a magántelefonszámát adja meg, mint elérhetőséget. Ebben az esetben tiszteletben kell tartani a magán- és családi élethez, a pihenéshez való jogot, tehát ésszerű időben érdemes telefonálni. A hajnali és késő esti időpont nem javasolt, leginkább tehát munkaidőben érdemes telefonálni. Ha a képviselő, polgármester megszabja, hogy konkrétan milyen idősávokban lehet hívni, arra már nem feltétlenül kell tekintettel lenni, munkaidőben bármikor lehetséges hívni, mivel ezzel semmilyen jog nem sérül.

Bármennyire is dühös vagy, akkor tudsz eredményt elérni, ha határozott és békés maradsz. Mindenképpen tartózkodj a képviselőt, polgármestert vagy családját fenyegető, fizikai erőszakot kilátásba helyező kijelentésektől, hiszen ezeknek büntetőjogi következményei lehetnek!

Készíthetek-e hangfelvételt a beszélgetésről?

Felmerülhet, hogy a telefonáló hangfelvételt akar készíteni a képviselővel, polgármesterrel folytatott beszélgetésről. A képmáshoz hasonlóan a hangfelvétel is személyiségi jogi védelmet élvez, így a képviselő vagy a polgármester joga sérülhet a felvétel elkészítésével, de különösen annak nyilvánosságra hozatalával. A képviselő, polgármester hozzájárulása nélkül történő hangfelvétel-készítésért, nyilvánosságra hozatalért a polgári jog szabályai szerint elégtételt követelhet. A hivatali telefonszámot ugyanakkor éppen azért tartja fenn a képviselő és a polgármester, hogy ezen keresztül tájékoztassák a közvéleményt az azt foglalkoztató ügyekről, így egy ilyen beszélgetés nagyjából olyan, mintha egy sajtótájékoztatón tennél fel kérdéseket a képviselőnek, tehát akár nyomós közérdek is szólhat a nyilvánosságra hozatal mellett.