Skip to main content

A választási eljárás egyik alapelve az eljárás nyilvánossága. Csak olyan választások eredményét van okunk elfogadni, amelynek folyamata mindannyiunk számára átlátható. A sajtó szerepe a választások körüli közügyekről való tudósításban és az eljárás ellenőrzésében is kiemelkedő. Az eljárás akkora nyilvánosságot kap, amekkorát a sajtó ad neki. A sajtó részvételét ennek megfelelően biztosítják a választási eljárás egyes szakaszainak megfigyelésében. A sajtó képviselőjeként Te is hozzájárulhatsz a választási eljárás ellenőrzéséhez. Elmondjuk, hogyan.

Mit érhetek el vele?

 • Tájékoztathatod a nyilvánosságot a szavazás alatt és a szavazatszámlálás során történtekről.
 • Őrködhetsz a választások tisztasága fölött. Nehezebb csalni, ha Te is ott vagy és figyelsz, esetleg felvételt készítesz. Mivel a magyar választásokon nem lehetnek jelen hazai civil megfigyelők, ez a szereped a sajtó képviselőjeként különösen fontos.
 • Ha mégis visszaélést észlelsz, felléphetsz ellene. Olyan bizonyítékokhoz juthatsz, amelyekhez mások nem férnek hozzá, ráadásul ezeket a szélesebb nyilvánosságnak is bemutathatod.

Bárki bárhol ott lehet a szavazás alatt, ha a sajtó képviselőjének mondja magát?

Nem egészen, vannak szabályok erre. Ezek célja, hogy a sajtó jelenléte biztosan ne veszélyeztesse a választás titkosságát, se a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségét, ugyanakkor a sajtó megfelelően tudja tájékoztatni a közvéleményt.

Ki minősül a sajtó munkatársának, újságírónak a választási eljárás során?

A választási jogszabályok a sajtó munkatársát a “médiatartalom-szolgáltató képviseletében eljáró személy” megnevezéssel illetik. A médiatartalom-szolgáltató fogalmát a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény határozza meg, egy meglehetősen összetett definícióval, aminek lényege a következő.
A médiaszolgáltatást és a sajtótermék kiadását a jogszabályok összefoglalóan médiatartalom-szolgáltatásnak nevezik.

A médiaszolgáltatás típusai:

 1. lekérhető médiaszolgáltatás (pl. honlapra feltöltött videók, YouTube csatorna),
 2. lineáris médiaszolgáltatás (előre összeállított műsorrend alapján nyújtott szolgáltatás, pl. TV, rádió, internetes live stream).

A sajtótermék jogi fogalma szerint mindig üzletszerűen nyújtott szolgáltatás, szerkesztői felelősséggel, tájékoztatási céllal. Napilap, időszaki lap, internetes újság tartozhat ebbe a körbe.

Minden médiaszolgálatást és sajtóterméket szükséges regisztrálni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál annak érdekében, hogy az azt szolgálató médiatartalom-szolgálatónak minősüljön.

A nem regisztrált, saját célokat szolgáló honlap, blog nem minősül sajtóterméknek, és így nem hivatkozhatsz arra, hogy médiatartalom-szolgáltató képviseletében eljáró személy lennél. FIGYELEM! Ugyan bármilyen blogot is regisztrálhatsz sajtótermékként, de ezzel nem csak jogok (pl. választási eljárás megfigyelése), hanem kötelezettégek, terhek is járnak. Például a regisztrált sajtótermékek elleni helyreigazítási pereket lehet indítani. Mindig neked kell tehát mérlegelned, megéri-e összességében regisztrálnod egy sajtóterméket, vagyis az így szerzett jogok megérik-e a felvállalt terhekért cserébe.

Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban a sajtó munkatársa kifejezést használjuk ebben az útmutatóban a médiatartalom-szolgáltató – vagyis regisztrált médiaszolgáltató vagy sajtótermék – képviseletében eljáró személy helyett.

Hogyan kell igazolnom a választási szervek előtt, hogy a sajtó munkatársa vagyok?

Két dolgot kell magaddal vinned. Egyrészt egy személyazonosításra alkalmas igazolványt (ez lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél), másrészt a sajtó képviseletét igazoló dokumentumot. Ez kétféle lehet:

 • egy meghatalmazás, melyet a médiatartalom-szolgáltató (a munkahelyed, megbízód) állít ki név szerint a te részedre,  és kifejezetten feljogosít benne arra, hogy tudósíts a választás eseményeiről, VAGY
 • sajtóigazolvány, amelyet újságíró szakmai szervezet állított ki. Tehát a munkáltatód által adott igazolvány vagy akár saját készítésű kitűző, badge, karszalag nem fogadható el!

Hova mehetek be a sajtó munkatársaként a választás során?

Lehetőséged van a szavazás megkezdésétől a szavazás tényleges lezárásáig jelen lenni a szavazókörökben és a külképviseleti szavazás során a szavazóhelyiségben. A szavazásra kijelölt külképviseletek listját itt találod.

Ezen felül jelen lehetsz a szavazatszámlálás során a szavazóhelyiségben.

Fotózhatok, készíthetek videót vagy interjút a sajtó munkatársaként a szavazókörben?

Ezt tiltó jogszabályi rendelkezés nincs, de számos szempontra oda kell figyelned a sajtó munkatársaként, többek között a következőkre:

 • Úgy végezd a munkád, hogy azzal ne akadályozd a szavazás menetét, ne tartsd fel se a választópolgárokat a szavazásban, se a szavazatszámláló bizottság tagjait feladataik végzésében. Mivel a szavazásra rendelkezésre álló időtartam nem hosszabbítható meg, fontos, hogy mindenki fennakadás nélkül leadhassa a szavazatát. Ha csak vágóképeket akarsz készíteni, akkor is válassz olyan helyet, ahol nem akadályozod a szavazók mozgását.
 • Közszereplőt, politikust minden további nélkül lefotózhatsz, készíthetsz róla videófelvételt, vagy vele interjút – de ez sem akadályozhatja a többi választópolgár szavazását, a szavazatszámláló bizottság tevékenységét.
 • Magánszemélyektől – akik nem közszereplők, nem politikusok – szükséges a hozzájárulás beszerzése a felvételkészítéshez. Tömegfelvételt (távolról készült felvétel, amelyen sok ember egyszerre látszik) hozzájárulás nélkül is készíthetsz.
 • Szavazatszámláló bizottság tagjáról a TASZ álláspontja szerint mindenképpen készíthetsz felvételt, ha éppen jogsértést követ el.
 • Kitöltött szavazólapról – különösen, ha az még éppen a választópolgárnál van – ne készíts felvételt. Ez a szavazás titkosságát sérti. Akkor se készíts képet a szavazólapról, ha a választópolgár ezt kifejezetten kéri, mert önként sem lehet lemondani a szavazás titkosságáról.
 • A szavazófülke használata nem kötelező, de ettől nem készíthetsz felvételt a szavazólapját a fülkén kívül kitöltő választópolgárról (és szavazólapjáról). A szavazófülkén kívül tartózkodó közszereplőről viszont készíthetsz felvételt, de a szavazata ekkor se látszódjon!
 • Az interjú készítésére különösen igaz, hogy fennakadást okozhat a szavazásban: ezért inkább a szavazóhelyiségből távozókat próbáld szóra bírni, a szavazóhelyiségen kívül (exit poll interjú).

Kérhet-e nyilatkozatot a sajtó munkatársa a választási szervek dolgozójától?

Igen, de figyelned kell arra, hogy a választási szervek dolgozói, így pl. a szavazatszámláló bizottság tagjai a választási eljárás törvényességét kell hogy biztosítsák – ebben a sajtó sem gátolhatja őket. A választási szervek dolgozói munkájuk során pártatlanok kell hogy maradniuk, így pártpolitikai kérdésekre valószínűleg nem fognak válaszolni. Munkájukkal vagy a szavazás menetével kapcsolatos kérdéseket viszont nyugodtan feltehetsz nekik, pl. azt, hogy történt-e rendkívüli esemény a szavazás során. Érdeklődhetsz náluk arról is, hogy az adott szavazókörben hogyan alakul a részvétel.