Skip to main content

Számos formája van annak, hogy a közügyekben részt vegyen egy közösség: akár egy baráti kör, szomszédok, családok is felléphetnek egy-egy fontos – főleg, de nem kizárólag helyi – ügy képviseletében. Kezdetben ehhez nem is kell semmilyen különös felkészültség, csak egy szoba, ahol összegyűlhettek és egy számítógép, amin blogot, közösségi média bejegyzéseket, illetve e-maileket írtok.

Mit érhetek el ezzel?

 • Tájékozódhatsz a pártok álláspontjáról azok közösségi média felületein egy-egy fontos kérdésben. Akár olyan ügyben is állásfoglalást kérhetsz tőlük, amelyről korábban hallgattak (vagy azért, mert nem is gondoltak a kérdés jelentőségére, vagy azért, hogy ne kelljen állást foglalniuk benne).
 • Felhívhatod a döntéshozók figyelmét azokra a követelésekre, amelyek neked fontosak.
 • A közvélemény előtt is ismertebbé tehető egy ügy, például ha a közösségi médiában is megjelenik, vagy a tüntetésről tudósítanak; ezáltal formálható a közgondolkodás.
 • Megszervezhetsz egy tudatosan gondolkodó, tájékozott közösséget, ahol megismerkedhettek egymás ellenvéleményével is. Vagy éppen ellenkezőleg: láthatjátok, hogy milyen sokan gondolkodnak ugyanúgy.

Milyen eszközökkel indulhatok el?

 • Szervezz beszélgetőkört, ahol megvitathatjátok a közélet fontos történéseit! Ha nagyon elszánt vagy, ezt hétről hétre megszervezheted!
 • Akár ezen beszélgetések során gyűjtsd össze a 3 legfontosabb követeléseteket, amelyek mindenki szerint fontosak, majd írj e-mailt a pártoknak, vagy posztold követeléseiteket a pártok közösségi média oldalaira! Kérdezz rá, hogy hogyan kívánják ezeket teljesíteni!
 • Nézd át a pártok programjait – ha szó van benne arról, ami érdekel téged, írj nekik e-mailt! Ha nincs róla szó, posztolj ezzel kapcsolatos kérdést közösségi média oldalakon!
 • Posztolj a közösségi médiában, vagy írj blogbejegyzést a követelésekről! Küldd el a poszt vagy blogbejegyzés linkjét levelezőlistákra is!
 • Hozz létre Facebook-csoportokat (akár csak egy ügy mentén), ahol online vita, kommunikáció zajlik! Természetesen zárt csoportokat is létre lehet hozni, ha nem akarsz nyilvánosan politikai vitákat folytatni.

Milyen szabályok vonatkoznak rá?

 • Az, hogy egy társaság egy lakásban vagy vendéglátóhelyen, parkban összeül és közéleti kérdésekről beszélget, természetesen semmilyen engedélyhez, bejelentéshez nem kötött. Étteremben, művelődési házban termet bérelni is bármikor lehetséges; a bérbeadó nem utasíthatja el a bérleti ajánlatot a bérlők politikai véleménye miatt.
 • Egy blog elindítása is hasonlóan egyszerű, mivel alapesetben nem minősül sajtóterméknek, így sehova nem kell bejelenteni a létrehozását. A blogon megjelenő tartalom is szabadon megosztható. Facebook-csoport is minden további nélkül létrehozható. Mind a blogra, mind a Facebook-csoportra vonatkoznak az adott oldal felhasználási feltételei.

Milyen korlátozások vonatkoznak erre a tevékenységre?

Kevés korláttal kell számolni az aktivizmus ezen formáinál. Az internetes megnyilvánulások során figyelni kell a véleménynyilvánítás korlátaira, amelyek azonban politikai beszéd során nagyon korlátozottak – közszereplők bírálata esetében például elfogadott az erősebb hangnem is. A véleménynyilvánítás miatti esetleges jogi eljárásokról itt, a szólásszabadság határairól itt olvashatsz.