Skip to main content

Az országgyűlési képviselők sokszor szerepelnek a nyilvánosság előtt. Ilyen alkalmakkor lehetőséged nyílik arra, hogy egyedül vagy csoportosan eljuttasd a véleményedet az adott képviselőhöz. Tedd is ezt meg, ha kínálják az alkalmat rá!

Mit érhetek el vele?

Ha nincsen más lehetőség arra, hogy az országgyűlési képviselődnek elmondd a véleményed, akkor csak a képviselő által felkeresett rendezvényeken tudsz neki közvetlenül üzenni. Ez nagyon fontos lehet az alábbiak miatt:

  • A demokráciának alapkelléke, hogy a képviselők érezzék és tapasztalják, hogy a választóik figyelik a munkájukat és reagálnak, ha valami tetszik, vagy nem teszik nekik. Ezen reakciók minden jogszerű formában megtörténhetnek.
  • Ezért fontos, hogy a képviselők közvetlenül hallják az őket megválasztó állampolgárok hangját!
  • Lehet, hogy a környezetedben élők nem tudnak bizonyos fontos problémákról. Fontos, hogy ők is megismerjék a képviselőjüket érő kritikus véleményeket.
  • Aktív alakítója lehetsz közösséged életének. Egy adott problémára vagy visszásságra való figyelemfelhívás akár konkrét eredményt is elérhet egy neked fontos ügyben.

Milyen alkalmakról lehet szó?

Az országgyűlési képviselők gyakran szerepelnek a nyilvánosság előtt azzal, hogy felavatnak különböző dolgokat: stadionokat, egyetemi épületeket, a saját irodájukat vagy éppen sportöltözőket.

Ha figyeled az országos vagy a helyi sajtót, vagy a képviselő saját Facebook oldalát, akivel találkozni szeretnél, akkor biztos találsz rá alkalmat, hogy személyesen is találkozhass vele. Ilyenkor hangot adhatsz véleményednek, felteheted kérdéseidet.

Be kell-e jelentenem előre, ha ilyesmit tervezek?

Ha nem egyedül szeretnéd kifejezni a véleményedet, kérdésedet a képviselőnek, akkor az akár tüntetésnek is minősülhet, így pedig be kell jelentened. Ha egy bejelentett rendezvényre többen terveztek kimenni, mint ahány főre a megcélzott rendezvényen (pl. autópálya-avatás stb.) eredetileg számítani lehet, akkor azt már biztosan be kell jelentenetek.  A felmerülő gyülekezési jogi kérdésre itt találhatsz választ.

Mit tegyek, ha a képviselő a bejelentés hatására megváltoztatja a helyszínt vagy az időpontot?

Ha ilyesmi történne és már nincsen lehetőség új tüntetés bejelentésre vagy az előző bejelentés módosítására akkor lehet sürgős vagy spontán gyűlést tartani. E módosult időpontot illetve helyszínt azonnal a rendőrség tudomására kell hozni, amint az kiderült. Ennek részletes leírását itt olvashatod.

Melyik képviselőt érdemes megkeresnem?

Az Országgyűlésbe egyéni választókerületekből és az országos listákról kerülnek be országgyűlési képviselők. Az előbbieket közvetlenül az egyéni választókerületben lakó választópolgárok választják, míg az utóbbiakat az egész ország választja. Érthető módon az egyéni körzetben megválasztott képviselők kapcsolata erősebb az adott egyéni választókerületben élőkkel, hiszen ugyanazon választópolgároktól kell legközelebb is szavazatokat szerezniük, ha hivatalukban akarnak maradni. Ők tehát oda fognak figyelni esetleges választóik szavára. Elsősorban ezért a saját választókerületben megválasztott országgyűlési képviselővel érdemes felvenni a kapcsolatot. (De persze azt sem zárja kis semmilyen szabály, hogy például a listáról az országgyűlésbe került képviselők eseményeit keresd fel.)

Ha nem tudod, hogy ki a választókerületi képviselőd, akkor nézz utána a www.valasztas.hu oldalon, a „Választások, népszavazások” → „Országgyűlési választások” menüpontban. A legutóbbi országgyűlési választásokon megválasztott egyéni képviselők névsorát itt találod. A képviselőknek sok esetben saját honlapjuk van, de a jelölő szervezet oldalán is megtalálhatod az elérhetőségüket.

Mire figyeljek a véleménynyilvánítás előtt és közben?

Akár egyedül, akár többen terveztek találkozni egy képviselővel, célszerű előre felkészülni az eseményre egy transzparenssel illetve egy előre megírt és a helyszínen átadható mondandótokkal. Készíts a nyílt levélből néhány másolatot, hogy adhass belőle a helyszínen valószínűleg megjelenő média képviselőinek is.

Természetesen meg lehet próbálni szóban is kérdést feltenni a képviselőnek, illetve elmondani neki a véleményedet. Ha előre készülsz frappáns kérdésekkel, akkor lehet arra esély, hogy a képviselő nem tud ezek elől kitérni – a helyszínen megjelenő média érdeklődését pedig felkelthetik a kérdéseid.

  • FONTOS: Fizikailag ne sértsd meg a képviselőt, mert az már nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába. Ne akadályozd a mozgásában, és ne érj hozzá!
  • Síppal vagy kerepelővel tiltakozhatsz. A gyakorlati tapasztalatok szerint ilyenkor a rendőrség közbe szokott lépni. Nem kell megijedned: sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem valósítasz meg azzal, hogy akár el is lehetetleníted a képviselő véleménynyilvánítását.
  • Ha azonban nem képviselő, hanem magánszemély áll a másik oldalon, akkor semmilyen módon nem akadályozhatod abban, hogy elmondja a véleményét – pl.  kerepeléssel vagy sípolással sem.

Nyilvánosságra hozhatom, ami a képviselő jelenlétében elhangzott?

Igen, minden nyilvánosságra hozható, ami elhangzott. Ha sikerült eljuttatnod az üzenetedet a képviselődnek, akkor a helyszínen lévő újságírók, riporterek segítségével, a közösségi médián (Facebook) keresztül, vagy pedig –  ha van rá lehetőséged – a helyi sajtón keresztül tudasd ezt másokkal is! Ez felkeltheti mások érdeklődését is az ügy iránt. Természetesen ez akkor járhat leginkább előnyökkel, ha sikerül békésen, de céltudatosan közölni az üzenetedet.