Skip to main content

Előfordulhat, hogy egyes jelöltek visszaélnek a nekik adott ajánlásokkal: egymás ajánlóíveiről másolják, adják-veszik a választók adatait. Van hová fordulnod, ha azt gyanítod, hogy a te adataiddal is visszaéltek!

Mit érhetek el?

 • Megtudhatod, a jelöltállításkor összeszámolt aláírások között valóban szerepelnek-e az adataid, aláírásod.
 • Megkérheted az adatvédelmi hatóságot, hogy vizsgálják meg az adataiddal való visszaélést.

Hogyan tudhatom meg, hogy visszaéltek-e az adataimmal?

 • Használd a Nemzeti Választási Iroda új fejlesztését (a leírásban az 1. pont alatt találod, “A kérelem elektronikus úton történő benyújtása” résznél), mellyel az ügyfélkapun keresztül lekérdezheted, hogy mely jelölt(ek) ajánlóívén szerepelnek az adataid! Ugyanitt azt is megnézheted, hogy szerepelnek az adataid népszavazási támogató aláírásokat gyűjtő íven.
 • Vagy írj a lakóhelyed szerinti országgyűlési egyéni választókerületi (OEVK) választási irodának, kérj tájékoztatást arról, hogy melyik ajánlóíveken szerepelnek a személyes adataid! Az ilyen kérést általában ingyenesen kell teljesíteni. (Csak akkor nem ingyenes a teljesítés, ha ugyanabban az évben ugyanazokra az adatokra vonatkozóan korábban már kértél tájékoztatást.) Használd a mintalevelet. Tértivevényes küldeményben, postán küldd el a kitöltött levelet – itt találod a választási irodák címét. Válaszd ki a lakóhelyed szerinti választási irodát, és nekik címezd a kitöltött, aláírt, és két tanúval is aláíratott levelet!
 • E-mailben vagy postán is benyújthatod a kérelmet.
  • Ha e-mailben küldöd, akkor először a kitöltött, megcímzett,  aláírt levelet fényképezd le vagy scanneld be, és készíts / nyomtass belőle PDF file-t. Hitelesítsd itt. A hitelesített levelet PDF formátumban töltsd le, és küldd el emailben a választási irodának. A választási irodák e-mail címeit megtalálod itt.
  • Ha postán küldöd el, írasd alá két tanúval is, és tértivevényes küldeményben küldd. Itt találod a választási irodák címét.
 • Ha valamiért mégsem ad érdemi választ a választási iroda az emailedre vagy a postai leveledre,akkor természetesen személyesen biztosan el tudod ezt intézni vagy akár meghatalmazott személy is eljárhat a nevedben. Ha valakinek meghatalmazást adnál, akkor itt találsz hozzá mintát.

Hová forduljak, ha visszaéltek az adataimmal, vagy elégedetlen vagyok a válasszal, amit kaptam?

 • Ha nem csak azoknak a jelölteknek az ajánlóívein szerepelnek az adataid, akiknek te személyesen aláírtad az ajánlóíveit, feljelentést is tehetsz bármelyik rendőrkapitányságon. Ügyelj arra, hogy ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést, személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt is. Ha feljelentést teszel, jelezd a TASZ-nak is a valasztas@tasz.hu e-mail címen. Az e-mail tárgyába ezt írd: “Ajánlóívek, személyes adattal visszaélés”. Fontos, hogy tudjuk, hányan tettek feljelentést, és ezek végül milyen eredménnyel zárultak.
 • Emellett kifogással fordulhatsz a választási bizottsághoz, amiben leírod, hogy az ajánlásoddal visszaéltek, ami sérti a választási eljárás több alapelvét és tételes szabályait, ezért állapítsák meg a jogsértést.
 • Ha elégedetlen vagy a választási iroda válaszával, vagy a válasz alapján visszaélést gyanítasz, írj a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak! A hatóság eljárása ingyenes. Használd ezt a mintalevelet. Tértivevényes küldeményben, postán küldd el a kitöltött levelet, erre a címre: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, Levelezési cím: 1363 Budapest, Pf.: 9. Ha panaszt teszel a NAIH-nak, jelezd a TASZ-nak is a valasztas@tasz.hu e-mail címen. Az e-mail tárgyába ezt írd: “Ajánlóívek, személyes adattal visszaélés”. Fontos, hogy tudjuk, hányan éltek panasszal a NAIH felé, és ezek végül milyen eredménnyel zárultak.

Mikor tudok a választási irodához vagy a NAIH-hoz fordulni?

Fordulj mielőbb hozzájuk, mert az ajánlóíveket a szavazás napja utáni 90. nap után megsemmisítik. Ez a nap a 2022-es általános országgyűlési választások esetében 2022. július 2-ára esik.