Skip to main content

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az egyéni mandátumot szerző országgyűlési képviselők sok esetben rendszeres fogadóórát tartanak a választókerületükben. Elmondjuk, hogy mit lehet és mit érdemes tudni ezekről a fogadóórákról!

Mit érhetek el a fogadóórán való részvétellel?

A fogadóórán kérdezhetsz a képviselőtől és elmondhatod neki a véleményedet. Ez nagyon fontos lehet az alábbiak miatt:

  • Szinte ez az egyedüli lehetőség arra, hogy a képviselők közvetlenül az őket megválasztó választópolgárok hangját hallják. Kérdéseiddel segíthetsz abban, hogy a problémák eljussanak az ügyedben változást elérni képes döntéshozókhoz. Így van ez még akkor is, ha a képviselők nem tudnak azonnal kielégítő válaszokat adni.
  • A jól megfogalmazott véleményed pedig segíthet abban, hogy az egyes intézkedések hatásait te és közösséged tapasztalatai tükrében lássák a képviselők, ne csak a közvéleménykutatókra és a saját ismeretségi körükre támaszkodjanak.
  • A demokrácia alapkelléke, hogy a képviselők munkájának eredményét számon kérik, hogy érezzék és tapasztalják, hogy a választóik érdeklődnek a munkájuk iránt és figyelemmel is követik azt.

Honnan tudom, ki mikor és hol tart fogadóórát?

  • Ennek időpontja és helyszíne általában egy internetes kereséssel hamar megtalálható (pl.: Google: képviselő neve + “fogadóóra”), de sok politikus a közösségi média oldalán teszi közzé az esemény időpontját és helyszínét.
  • Ha nem található meg ez az információ az interneten, akkor érdemes a helyi sajtót (pl. önkormányzati lapokat) figyelni, mert több képviselő ezen a fórumon teszi közzé a fogadóórája helyszínét és időpontját.
  • Ha egyik úton sem deríthető ki a fogadóóra időpontja és helyszíne, akkor érdemes megkeresni az adott képviselő Facebook oldalát és üzenetet írni neki, azt tudakolva, hogy hol és mikor tartja a választópolgárok számára a fogadóóráját. Ha nem kapsz választ, akkor a képvsielő Facebook oldalának falára is kiírhatod az erre vonatkozó kérdésedet, bízva abban, hogy a nyilvánosság hatással lesz a válaszolási hajlandóságára.

Melyik képviselőhöz érdemes fordulnom?

Az Országgyűlésbe egyéni választókerületekből és az országos listákról kerülnek be országgyűlési képviselők. Az előbbieket közvetlenül az egyéni választókerületben lakó választópolgárok választják, míg az utóbbiakat az egész ország választja. Érthető módon az egyéni választókerületben megválasztott képviselők kapcsolata erősebb az adott egyéni választókerületben élőkkel, hiszen ugyanazon választópolgárok közül kell legközelebb is szavazatokat szerezniük, ha hivatalukban akarnak maradni. Ők tehát oda fognak figyelni esetleges választóik szavára. Hasonló a helyzet az országgyűlési képviselőkkel is: az Országgyűlésbe is kerülnek egyéni választókerületekben megválasztott képviselők, azok mellett, akik az országos listáról szereznek mandátumot.

Tehát elsősorban a saját választókerületben megválasztott képviselővel érdemes felvenni a kapcsolatot, de természetesen azt sem zárja kis semmilyen szabály, hogy a listáról vagy más választókerületből megválasztott képviselőket keresd a fogadóórájukon. Azonban valószínűleg nagyobb esélyed van arra, hogy a saját egyéni választókerületed szerinti képviselőddel beszélj. Ahogyan fentebb írtuk, az ő pozíciója jobban függ a kerületében élőktől.

Ha nem tudod, ki a választókerületi képviselőd, akkor utánanézhetsz a www.valasztas.hu oldalon az előző választások menüpontban, de még jobb, ha a település honlapján nézel utána. A legutóbbi választásokon megválasztott egyéni képviselők névsorát általában ide is feltöltik. A képviselőknek, polgármestereknek néha saját honlapjuk van, de ha nem függetlenként indultak, akkor a jelölő szervezet oldalán is megtalálható lehet az elérhetőségük.

Általában előzetes telefonos vagy emailes egyeztetés szükséges az adott képviselővel a fogadóórán való részvételhez. Bejelentkezés nélkül nem lehetsz biztos abban, hogy megtalálod az adott időpontban és helyszínen a képviselőt.

Mi alapján dönthet a képviselő arról, hogy kit fogad a fogadóórájában, és kit nem?

Fogadóórát tartani nem kötelező. Ha viszont a képviselő tart fogadóórát, akkor abból indokolatlanul nem zárhat ki senkit. Az időpont egyeztetés során sem hozhatja indokolatlanul hátrányos helyzetbe a választópolgárok, lakosok egyes csoportjait. Nem diszkriminálhat például politikai vélemény, etnikai hovatartozás, vallás, stb. alapján: az ellenzéki meggyőződésű, vagy a különféle kisebbségekhez tartozó lakosokat ugyanúgy fogadnia kell, mint a vele azonos politikai nézeteket valló vagy többségi választópolgárokat.

Mire figyelj a fogadóóra előtt és közben?

Ha sikerült megtalálni a fogadóóra helyszínét és időpontját, majd pedig időpontot is sikerült előzetesen egyeztetni, akkor a személyes megjelenéskor a következőkre figyelj:

  • Készülj elő a kérdéseiddel és a megjegyzéseiddel. Ezeket tanácsos előre leírni, nehogy kimaradjon egy-egy fontos kérdésed, illetve hogy határozott maradhass a kérdezés során is. Eredményesebb lehetsz, ha jól körüljárható problémára, problémákra kérdezel, nem pedig általánosan fogalmazol. A válaszokat érdemes jegyzetelned is. Ez egyrészt nyomás alá helyezi a képviselőt, másrészt a jegyzeteket később is felhasználhatod, ha kapcsolatba lépsz a sajtóval.
  • Ha mégsem a képviselő várna rád, hanem egy kollégája, akkor ragaszkodj hozzá, hogy a képviselővel szeretnél beszélni. Ragaszkodj ahhoz, hogy a jelenlétedben hívja fel a keresett képviselőt és tegye lehetővé a találkozót, ne elégedj meg azzal, ha ígéretet kapsz arra, hogy átadják az üzenetet. Legyél végig udvarias, de határozott. Ha semmiképpen nem lehetséges a személyes találkozó, akkor ragaszkodj egy új időponthoz a képviselővel.
  • Akkor is legyél udvarias, ha kritikus vagy. A vulgáris, udvariatlan beszédmóddal rontod annak az esélyét, hogy elérd a célodat.
  • Ha a képviselő sablonokban válaszol, akkor próbáld konkrét reakcióra késztetni. Ne elégedj meg azzal, hogy ő is ismeri a problémát. Kérdezz rá, hogy mit tett eddig és mit fog a jövőben tenni a probléma megoldásáért.

Nyilvánosságra hozhatom, ami a fogadóórán elhangzott?

Igen, minden nyilvánosságra hozható, amit a képviselő a fogadóóráján mondott. Ha sikerült beszélned a képviselőddel, akkor a közösségi médián (Facebook), vagy ha van rá lehetőséged, a helyi sajtón keresztül tudasd másokkal is, hogy mit kérdeztél a képviselődtől és ő hogyan reagált arra! Ez felkeltheti mások érdeklődését és később számonkérhetővé teszi majd a találkozó eredményét. Akár a képviselő saját Facebook oldalának falán is érdemes nyilvánosságra hoznod a képviselő véleményét, illetve az esetleges kritikai meglátásaidat.

De mit tehetek, ha a képviselőm nem tart fogadóórát?

Ha egy képviselő nem tart fogadóórát, de szeretnéd, hogy tartson, ezért te is tehetsz. A választópolgárok egy kisebb csoportjával nyilvánosan (például a  Facebookon vagy a helyi lapban) követelheted, hogy a választott képviselőnek legyen fogadóórája. Ilyenkor a képviselőnek sokszor érdekében áll mégis fogadóórát tartani, nehogy úgy  tűnjön a többség szemében, hogy nem érdekli őt a választópolgárok véleménye. Ha a képviselő tagja valamelyik országgyűlési frakciónak, akkor a fogadóóra hiányára vonatkozó panaszával megkeresheted az adott képviselő frakcióvezetőjét. (Az országgyűlési frakciók felsorolása itt elérhető, az egyes frakciók vezetői és az email címeik továbbkattintással találhatóak meg.)

Ezenkívül minden képviselő saját Facebook oldalának falán érdemes a nyilvánosság előtt udvariasan rákérdezned, mikor tervez a képviselő fogadóórát tartani, és ha nem tervez, mi ennek az indoka. A nyilvánosság nyomása alatt valószínűbb, hogy a képviselő mégiscsak tart majd fogadóórákat.