Skip to main content

Vannak, akik csak azért létesítenek magyarországi lakcímet, hogy egyéni képviselőjelöltre is szavazhassanak, ne csak listára. Mások választókerületek, települések között változtatják meg a lakcímüket, azért hogy beleszólhassanak egy olyan választásba, aminek a következményei nem őket érintik – legyen az önkormányzati vagy országgyűlési választás.

Mindegy, hogy valakik ezért anyagi ellenszolgáltatást kapnak vagy kényszer, fenyegetés hatására teszik, attól még etikátlan, sőt, több esetben jogszabályba is ütközhet, akkor is, ha 2021 vége óta már nem számít közokirat-hamisításnak.

Ha a bejelentkezés célja az, hogy valaki ott szavazzon, ahol valójában nem él életvitelszerűen, akkor az sérti a választási eljárási törvény alapelveit.

Mit tehetsz a választások előtt azért, hogy a voksturizmusnak legyen következménye és látható legyen?

 • Fordulj közérdekűadat-igényléssel a népességnyilvántartóhoz vagy a településed jegyzőjéhez, hogy megtudd, hány választókorú és nagykorú magyar állampolgár él az adott településen ehhez itt találsz mintát. Emellett kövesd figyelemmel a Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatokat arról, hogy hányan szerepelnek a névjegyzékben. További adatokat találhatsz a Központi Statisztikai Hivatal honlapján is.
 • Ha azt tapasztalod, hogy a környezetedben hirtelen megnőtt az egy ingatlanba bejelentett polgárok száma, akkor közérdekű bejelentést tehetsz a lakcímeket nyilvántartó állami szervnek (Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya) vagy a Nemzeti Választási Irodának, mint a választások adminisztratív lebonyolítását szervező állami szervnek. Ez azért lehet fontos, mert a bejelentésekből látni lehet majd, hogy az életvitelszerű tartózkodás nélküli lakcímlétesítés milyen gyakorlati problémákat okoz a választások alatt, és mennyire alkalmas a visszaélésekre.
 • Tájékoztasd a sajtót, hozd nyilvánosságra, ha gyanús eseteket találsz! Ha arra utaló bizonyítékod van, hogy valakik voksturizmsuban vesznek részt, keresd meg a megbízható sajtótermékek egyikét! Ha megkérdeznek, ne térj ki a nyilatkozás elől, ha a helyzeted megengedi! A nyilatkozatod akkor válthatja ki a legerősebb hatást, ha névvel és arccal vállalod, de nyilatkozhatsz úgy is, hogy anonim maradsz. A sajtó köteles védeni a forrását – ez azt jelenti, hogy titkosan kezelik a személyes adataidat, másrészt ha valamilyen eljárás indulna, téged nem fognak megnevezni a hatóságok előtt, így nincs mitől tartanod, ha a sajtót segíted a munkájában!
 • Te magad is beszámolhatsz a gyanús esetekről online, és ezt is megoszthatod a sajtóval. Arra mindenképpen figyelj, hogy csak ellenőrzött információkat ossz meg, és mást ne vádolj hamisan bűncselekmény elkövetésével! Ha bizonytalan vagy abban, hogy mit oszthatsz meg, keresd meg jogsegély-szolgálatunkat!
 • A panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény szerint a közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. Ennek alapján bárki bármilyen közérdekű ügyben tehet bejelentést a megfelelő állami szervhez. Erről itt lehet bővebben olvasni.
  Sem a nyilvántartó hatóság, sem a Nemzeti Választási Iroda nem nyomozóhatóságok, viszont a tőlük szerzett adatok segítséget nyújthatnak a jogsértések dokumentálásához, megállapításához és szankcionálásához. Bármilyen választ is kapsz a közérdekű bejelentésére, kérjük, juttasd el hozzánk a valasztas@tasz.hu email címen keresztül.
 • Bár a fiktív lakcím létesítése már nem minősül közokirat-hamisításnak, ettől még sérti a választási eljárási törvény alapelveit. Tehát a valóságot nem fedő lakcímbejelentés továbbra is lehet jogellenes. Ennek megállapításához a választási bizottsághoz benyújtott kifogásra van szükség, melynek mintáját itt találod. Véleményünk szerint a visszaélésszerű lakcímlétesítés folyamatos jogsértést jelent, így a kifogást a a választás kitűzését követően bármikor be lehet nyújtani a választási bizottsághoz. Itt találod az OEVK választási bizottságok elérhetőségét, email-címét. Itt kereshetsz rá, hogy a lakcímed szerint melyik OEVK-ba tartozol, tehát melyik választási bizottságnak kell írnod.

Mit tehetsz a választások napján?

 • Szavazatszámláló bizottsági tagként megfigyelheted és a delegáló szervezetednek jelentheted, vagy akár jegyzőkönyveztetheted a gyanús eseteket, különösen, ha sok, a településen korábban nem látott, esetleg magyarul alig vagy nem beszélő választópolgár jelenik meg. Az információk, de különösen a jegyzőkönyvek birtokában a téged delegáló szervezet választási kifogást nyújthat be.  Nézd meg hogyan jelentkezhetsz szavazatszámlálónak.
 • Értesítsd a sajtót vagy számolj be a gyanús esetekről online! Ha elbizonytalanodnál vagy jogi segítségre van szükséged, hívd forródrótunkat.

Mit tehetsz, ha hozzád jelentenek be valakit az engedélyed nélkül?

 • Ha kiderül, hogy hozzád vannak bejelentve olyanok, akiknek nem engedélyezted, hogy lakcímként tüntessék fel a tulajdonodban álló, vagy haszonélvezeteddel terhelt (vagy akár általad bérelt) ingatlant, feljelentést tehetsz a rendőrségen közokirat-hamisítás miatt – hiszen csak úgy tüntethették fel lakcímként az adott címet, ha a bejelentő lapon a tudtodon kívül feltüntették a hozzájárulásodat. Postán, emailben vagy a beadványt személyesen átadva, illetve szóban is tudsz feljelentést tenni a rendőrségen. A link jobboldali menüsávjában lenyitható a rendőr-főkapitányságok listája, tovább kattintva az egyes főkapitányságokra, ugyanúgy a jobb oldalon elérhető a rendőrkapitányság is. Fontos! Csak akkor tegyél feljelentést, ha biztos vagy benne, hogy bűncselekmény történt: lehetséges, hogy valaki “bejelentve maradt” az ingatlanban még abból az időszakból, amikor nem is a te tulajdonod volt! Első lépésként ezért a bejelentés időpontjának nézz utána.
 • Rendelkezésre áll a lakcím fiktiválási eljárás is, amivel arra kéred a nyilvántartó hatóságot, hogy töröljék a lakót az adott címről – mivel megváltoztak a jogszabályok, ezért ezt az eljárást még csak most fogják kidolgozni. Ennek kezdeményezésére a Kormányablakban (okmányirodában) van lehetőséged, mely szerv országos hatáskörrel jár el, tehát bármelyik Kormányablakban indíthatsz ilyen eljárást.