Skip to main content

A szavazatszámláló bizottság (SzSzB) a választás egyik legfontosabb szerve: más szervekkel együtt a választás tisztaságát és gördülékeny lebonyolítását garantálja. Vegyél részt a bizottság munkájában, ha szeretnéd ellenőrizni és átlátni a választást, és másoknak első kézből számolnál be tapasztalataidról.

Mit érhetek el vele?

Az SzSzB tagjaként a szavazás napján végig figyelemmel kísérheted a szavazás menetét. Lehetőséged van arra, hogy az adott egyéni választókerület egyik szavazókörében ügyelj a szabályok betartására és az esetleges csalási kísérletekre. Ebből a pozícióból tehetsz a legtöbbet azért, hogy az adott szavazókörben garantálni tudd a választás tisztaságát.

A konkrét munkán túl ez szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a civilek részvétele nagyon fontos a politikában. Csak a jelentős civil nyomás kényszerítheti azt ki, hogy a politikai élet alapvetően tisztességes keretek között folyjon. A magyarországi választási szabályozás azonban nem ad lehetőséget arra, hogy hazai civil megfigyelőként ellenőrizd a választást. Ezért a SzSzB tagjaként tehetsz a választás civil kontrolljáért a legtöbbet.

Hogyan csináld?

Az SzSzB tagjává válni kétféleképpen lehet:

 • Az SzSzB-nek három választott tagja van. Őket a helyi önkormányzat képviselő testülete választja meg (ami végeredményben politikai döntés), a személyükre a helyi választási iroda tesz javaslatot. A Helyi Választási Irodákat megkeresheted azzal, hogy valamelyik konkrét szavazókörben SzSzB tagságot vállalnál. A helyi választási irodák elérhetőségét itt találod meg. A választott tagok gyakran egy-egy település, szavazókör köztiszteletben álló tagjai, sokszor értelmiségiek, de elvben bárki lehet tag, az is, aki nem az adott szavazókörhöz tartozó választókerületben lakik.
 • A másik út, hogy úgynevezett megbízott (más néven delegált) tagként veszel részt az SzSzB munkájában. Egy párt egy SzSzB-be legfeljebb két tagot delegálhat. Valamelyik pártot megkeresheted azzal, hogy vállalnál SzSzB tagságot az egyik szavazókörben. A pártnak vagy független jelöltnek legalább 9 nappal a választás előtt (tehát 2022. március 25-ig) be kell téged jelentenie a helyi választási irodánál, ezért javasoljuk, hogy legalább 20 nappal a választás előtt kezdd el felvenni a kapcsolatot az lehetséges pártokkal vagy jelöltekkel.
 • Valószínűleg minden párt örülni fog a felajánlásnak, hiszen nekik is csak így nyílik lehetőségük a választás kontrolljára. Az fontos, hogy csak a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezetek, valamint a független jelöltek delegálhatnak SzSzB tagokat. Tehát, ha egy párt a te választókerületedben nem állított jelöltet és/vagy listát, akkor ő nem delegálhat tagokat. Különösen a kisebb pártok örülhetnek, ha felajánlod az időd, munkád ebből a célból.
 • Vannak szervezetek, melyek azzal foglalkoznak, hogy delegált tagokat gyűjtsenek és készítsenek fel az SzSzB-ben végzett feladatokra.
  Ilyen szervezet a Számoljunk Együtt Mozgalom (https://szamoljukegyutt.hu/), mely kiközvetíti az igénylő pártokhoz a jelentkezőket, továbbá a 20K22 https://20k.hu/ is, mely kifejezetten a hatpárti – ellenzéki – megállapodásban részes ellenzéki pártok számára gyűjt delegáltakat. Az utóbbi megállapodásban nem részes pártok maguk szerveznek SzSzB-tagokat, így ha az ő színeikben dolgoznál, akkor közvetlenül hozzájuk fordulj.

A pártok a legtöbbször képzik is delegáltjaikat: általában jogi ismereteket is adnak, és az esetleges konfliktusok kezelésére is felkészítenek. Jól látszik itt, hogy az előző választáson a legtöbb párt nem talált elég jelöltet az SzSzB tagságra. Szinte biztos, hogy kis keresgéléssel találhatsz olyan pártot vagy független jelöltet, aki a te választókerületedben segít bekerülni valamelyik SzSzB-be.

Mi dolga egy SzSzB tagnak?

Az SzSzB tagoknak a szavazás előtt, alatt és után is van feladata. A feladatokról – az akutális választáshoz kapcsolódóan – részletes tájékoztatást kapnak az SzSzB tagok a Nemzeti Választási Iroda által készített tájékoztató füzetekből itt csak ízelítőt adunk abból, hogy nagyjából milyen típusú tevékenységekre kell gondolni:

 • A szavazás napja előtt:
  • A megalakuláskor a tagoknak esküt kell tennük és meg kell választaniuk a tagok közül a bizottság elnökét,
  • a tagok ellenőrzik a szavazóhelyiséget,
  • a tagok átveszik a szavazási nyomtatványokat és kellékeket.
 • A szavazás napján az urna febontásáig:
  • Legkésőbb 5.30-ra a szavazóhelyiségben kell lenni,
  • 6.00-kor ki kell nyitni a szavazóhelyiséget és az elsőként érkező szavazóval ellenőrizni az urnák ürességét,
  • a mozgóurna hitelesítését is el kell végezni.
 • A szavazás napján az utolsó választópolgár távozásáig:
  • Minden szavazópolgár esetében ellenőrizni kell a szavazási jogosultságot, ez tipikusan a személyi igazolvány és a lakcímkártya ellenőrzésével jár.
  • Napközbeni jelentéseket kell elkészíteni.
  • A fentieken kívül a rendkívüli események esetén van igazán teendője az SzSzB tagoknak (pl. ilyen helyzetek merülhetnek fel: plakátot, falragaszt kell eltávolítani a szavazóhelyiségből vagy előteréből; rosszullét miatt mentőt kell hívni egy választópolgárhoz, esetleg a bizottság valamely tagjához; áramszünet következik be; tűz üt ki a szavazóhelyiségben; kábítószer hatása alatt álló vagy ittas személy akadályozza a választópolgárokat a szavazásban, vagy inzultálja az SZSZB tagjait; stb.);
  • A választási csalások megakadályozásában, a választások tisztaságának biztosításában is kulcsszerepe van az SzSzB tagjainak. Ha az SzSzB tagjaként visszaélést vagy arra utaló jelet látsz, vetesd ezt jegyzőkönyvbe, mint rendkívüli eseményt! Ha ezt elutasítják, akkor részletesen jegyezd fel az eseményt egy lapra, és írd alá, lehetőleg más SzSzB tagokkal együtt. Elérheted, hogy ha törvénysértést tapasztaltál, akkor a bizottság a hatóságokhoz forduljon – ehhez jegyzőkönyvbe foglalt döntés szükséges. Ha ez nincs meg, akkor te magad is fordulhatsz a választási bizottsághoz, vagy a hatóságokhoz.
 • A szavazás napján az urna felbontása után:
  • a választók nyilvántartásával kapcsolatos adatok megállapítása,
  • a fel nem használt és rontott szavazólapok kezelése,
  • a szavazás lezárása,
  • a szavazatszámlálás és az előzetes eredmény megállapítása,
  • a végleges eredmény megállapítása,
  • a jegyzőkönyv lezárása.

Mit kapok az egész napos munkáért cserébe?

Túl azon, hogy te magad őrizheted a választás tisztaságát, az SzSzB tagjai a szavazást követő napon mentesülnek a munkavégzési kötelezettségük alól, és erre az időre átlagbér illeti meg őket, amelyet a munkáltató fizet. A munkáltató a választási szerv tagját megillető bér és járulékai megtérítését a szavazást követő öt napon belül igényelheti a helyi választási irodától.

Természetesen, ha nem szeretnéd, hogy erről a tevékenységedről a munkáltatód értesüljön, úgy nem vagy köteles ezt jelezni, így viszont a munkaidő kedvezményt nem tudod másnap igénybe venni.

Mi van akkor, ha nem abban a szavazókörben jutok SzSzB tagsághoz, ahol a lakóhelyem alapján szavaznom kellene?

Természetesen erre is van megoldás. Kérheted azt, hogy soroljanak át abba a szavazókörbe, ahol egész nap lenned kell az SzSzB tevékenységed miatt. Ezt a kérelmet ezen a formanyomtatványon tudod benyújtani.