Skip to main content

Előfordulhat, hogy személyes adataiddal visszaélve külképviseleti szavazóként regisztráltak – akár akaratod ellenére és tudtod nélkül. Ilyenkor nem szavazhatsz másutt (a lakóhelyeden sem!), csak azon a külképviseleten, ahol felvettek a névjegyzékbe. Hogyan tudhatod meg, hogy ez történt-e veled, és hogyan hozhatod vissza haza a szavazatodat?

Mit érhetek el?

 • Megtudhatod, hogy visszaéltek-e az adataiddal, tudsz-e itthon szavazni a választáson, népszavazáson .
 • Törölheted a külképviseleti regisztrációd, és “hazahozhatod” a szavazatodat, vagyis biztosíthatod, hogy itthon élhess vele.

Mi ez a visszaélés?

Az országgyűlési választáson és országos népszavazásokon külképviseleteken is lehet szavazni. Ez egy nagyon fontos lehetőség, hiszen akik amúgy Magyarországon laknak, de külföldön tartózkodnak a szavazás idején, csak így tudnak élni a jogukkal. Sajnos azonban visszaélésre ad lehetőséget, hogy egy kérelem kitöltésével a szavazó – vagy helyette valaki más – személyazonosítás nélkül is külképviseleti szavazóként regisztrálhat. Ebben az esetben csak a kérelem szerinti külképviseleten személyesen megjelenve tud szavazni az érintett választópolgár – akkor is, ha valaki visszaélésszerűen az ő nevében nyújtotta be a kérelmet. A külképviseleti szavazásról további részleteket itt találsz.

Ha valaki megszerzi a szükséges személyes adataidat, akár online is benyújthat a nevedben egy kérelmet, és külképviseleti szavazóként regisztrálhat. Ezzel tehát elveszi a lehetőséged arra, hogy a magyarországi lakóhelyed, tartózkodási helyed szerinti szavazókörben szavazz.

Honnan tudhatom meg, hogy visszaéltek-e az adataimmal?

 • A helyi választási irodához (jegyző) kell fordulni a GDPR. 15. cikk  szerinti az érintett által benyújtott, saját személyes adataihoz való hozzáférési jog érvényesítésére irányuló  kérelemmel, melyben tájékoztatást kérsz a szavazóköri névjegyzékben szereplő adatairól, arról, hogy mit tartanak nyilván rólad.
 • Ezt mindenképpen úgy kell időzíteni, hogy ha akaratod ellenére valamilyen választásokkal kapcsolatos kérelmet nyújtottak be a polgár nevében az akarata ellenére, akkor még kérni tudd ennek törlését. A helyi választási iroda indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított 1 hónapon belül köteles válaszolni a kérelemre.
 • A kérelmet benyújthatod rögtön a választás, népszavazás kitűzését követően, vagy amikor gyanítod, hogy visszaéltek az adataiddal.
 • Ha nincs rólad adat a szavazóköri névjegyzékben, pedig van magyarországi lakcímed és választójogosult vagy, akkor vagy külképviseleti névjegyzékbe vettek fel, vagy átjelentkezéssel egy másik magyarországi szavazókör névjegyzékébe.
 • Figyelem! Ha nem kapsz választ időben ahhoz, hogy visszaszerezhesd a pártlistás szavazatodat, és okkal gyanítod, hogy akaratod ellenére nemzetiségi választópolgárként szereplsz a  névjegyzékben, tedd meg a következő pontokban ismertetett lépéseket! Ha utóbb kiderül, hogy mégsem szerepeltél a nemzetiségi névjegyzékben, ebből hátrányod nem származhat. (Ha viszont nincs okod gyanakodni, fölöslegesen ne terheld a választási irodákat, mert a választási irodák indokolatlan terhelése azzal járhat, hogy mások kérelmeit lassabban tudják csak megválaszolni.)

Hogyan, mikor “hozhatom haza” a szavazatomat?

Hogyan:

 • Töröltetned kell magadat a külképviseleti névjegyzékből. Ehhez ezt a kérelmet kell online kitöltened és benyújtanod. Nem kell Ügyfélkapu-hozzáférés. De ha van Ügyfélkapud, érdemes azt használnod. (A határidőket ld. lejjebb.)
 • Töltsd ki az adataidra vonatkozó részt, majd a nyilatkozatok közül válaszd ezt: “A külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti korábbi kérelmemet visszavonom, a 2022.04.03 napjára kitűzött választáson a lakcímem szerinti szavazókörben kívánok szavazni. Ez a választás napján tartott népszavazásra is vonatkozik, ahhoz nem kell külön kérelmet benyújtanod.
 • Töltsd még ki az értesítési adatokat. Semmilyen más részt nem kell kitöltened.
 • Nyújtsd be, készíts a benyújtás visszaigazoló képernyőjéről screenshotot (képernyő-fotót), és mentsd el egy PDF-fájlba.

Mikor:

 • A kérelmet benyújthatod a választás kitűzését követően (2022. január 27-étől kezdve).
 • A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző 4. napon (2022. március 30. szerdán) 16h-ig kell megérkeznie.

Mire számíthatok?

 • Mindenképp kapsz választ a beérkezett kérelemre. A válasz egy határozat lesz.
 • Ha határidőn belül beérkezett a kérelmed, és szerepeltél a külképviseleti névjegyzékben, a kérelmednek eleget tesznek. Ez kiderül majd a határozatból is. Ilyenkor “visszakerülsz” a lakcímed (lakóhelyed, ennek hiányában tartózkodási helyed) szerinti szavazókörbe, vagyis a választáson, népszavazáson ott szavazhatsz. Ha akaratod ellenére / tudomásod nélkül kerültél fel a külképviseleti névjegyzékre, jogsértés ért: lásd alább, mit tehetsz ilyenkor.
 • Bármely más esetben elutasító határozatot kapsz majd.
 • FIGYELEM! Ha azért utasítják el a kérelmed, mert nem szerepelsz a  külképviseleti névjegyzékben, akkor nincs további teendőd. A határozat formailag elutasítás, de ez tulajdonképpen egy megnyugtató tájékoztatás: azt jelzi, hogy – legalábbis a határozat meghozatalakor – Magyarországon tudsz szavazni.

Kihez fordulhatok még, ha jogsértés ért?

 1. Fordulj a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH)! Panaszodban írd le, mi történt és hogyan szereztél tudomást róla, valamint azt is, hogy egyesek akaratod ellenére / tudomásod nélkül jutottak hozzá azokhoz a személyes adataidhoz, amelyek az átjelentkezési kérelemhez szükségesek voltak. Panaszt lehet tenni postai levélben vagy faxon is, de a legegyszerűbb online (Ügyfélkapu hozzáféréssel), itt: https://www.naih.hu/online-ugyinditas (majd válaszd ezt a pontot: “Adatvédelmi hatósági eljárás – érintetti beadvány (GDPR)”). Ugyanitt találsz formanyomtatványt is.
 2. Tégy rendőrségi feljelentést! Ezt bármelyik rendőrségnek címezheted postai levélben, faxon vagy akár emailben is. Személyesen is tehet feljelentést. A feljelentésben írd le, hogyan és mikor tudtad meg, hogy a külképviseleti névjegyzékben szerepelsz, és azt is, hogy az akaratod ellenére vagy a tudomásod nélkül került fel a külképviseleti névjegyzékre. Ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést – akkor is, ha tudni véled, ki tehet a jogsértésről, ez véd téged a hamis tanúzás miatti esetleges későbbi eljárásoktól – személyes adattal való visszaélés bűncselekménye (Btk. 219 §) tárgyában. Írd alá, írd le saját neved és lakcímed. Ezentúl a feljelentésnek nincsenek tartalmi és formai követelményei.