Skip to main content

Az egyéni választókerületi képviselők – ahogy nevük mutatja – egy-egy terület polgárait képviselik az Országgyűlésben, az ott élők érdekében tevékenykedhetnek, felszólalhatnak, javaslatokat fogalmazhatnak meg a törvényhozásban. Mindannyian befolyásolhatjuk, számonkérhetjük, nyomás alá helyezhetjük őket.

Mit érhetek el vele?

Ez a módszer főként akkor hatékony, ha minél többen keresitek meg a képviselőtöket ugyanazzal a kérdéssel vagy kéréssel. Közösen elérhetitek, hogy

  • a képviselő kialakítsa vagy megváltoztassa valamiről a véleményét, vagy
  • nyilvánosan foglaljon állást valamilyen kérdésben úgy, ahogy szeretnétek vagy hallgasson valamivel kapcsolatban;
  • ezen felül visszajelzés adható a képviselőnek a munkájáról,
  • javaslatokat lehet hozzá eljuttatni a választókerületet érintő problémákról.

Hogy csináljam?

Ha nem tudod, ki a választókerületi képviselőd, akkor nézz utána a www.valasztas.hu oldalon a „Választások, népszavazások” → „Országgyűlési választások” menüpontban. A legutóbbi országgyűlési választásokon megválasztott egyéni képviselők névsorát itt találod. A képviselőknek sok esetben saját honlapjuk van, de a jelölő szervezet oldalán is megtalálható lehet az elérhetőségük.

Egy-egy ügyben hatékony lehet, ha “elárasztásos” technikával, nagyon sokan, rövid időn belül keresik meg a képviselőt, akár ugyanazon, előre egyeztetett mondanivalóval. Fontos, hogy a telefonálók udvariasak, békések, de határozottak maradjanak. Tartsd észben, hogy jogod van számon kérni képviselődet, hiszen ő a te megbízottadként is dolgozik – akkor is, ha nem rá szavaztál.

Mire figyeljek, mielőtt felhívom a képviselőmet?

A képviselők nyilvános felületen (pl. honlapon, faliújságon, helyi lapban, szórólapon) meg szokták adni telefonos elérhetőségüket, ami általában egy titkársági telefonszám. Itt a képivselő napi teendői miatt általában időpontot kell egyeztetni a beszélgetéshez.

Előfordulhat az is (bár kevéssé valószínű), hogy a képviselő a magántelefonszámát adja meg mint elérhetőséget. Ebben az esetben tiszteletben kell tartani a magán- és családi élethez, a pihenéshez való jogot, tehát ésszerű időben érdemes telefonálni: a hajnali és késő esti időpont nem javasolt, leginkább tehát munkaidőben érdemes telefonálni. Ha a képviselő megszabja, hogy konkrétan milyen idősávokban lehet hívni, arra már nem feltétlenül kell tekintettel lenni, munkaidőben bármikor lehetséges hívni, mivel ezzel semmilyen jog nem sérül.

Bármennyire is dühös vagy, akkor tudsz eredményt elérni, ha határozott és békés maradsz. Mindenképpen tartózkodj a képviselőt vagy családját fenyegető, fizikai erőszakot kilátásba helyező kijelentések megtételétől, mivel ezeknek büntetőjogi következményei lehetnek!

Készíthetek-e hangfelvételt a beszélgetésről?

Felmerülhet, hogy a telefonáló hangfelvételt akar készíteni a képviselővel folytatott beszélgetésről. A képmáshoz hasonlóan a hangfelvétel is személyiségi jogi védelmet élvez, így a képviselő joga sérülhet a felvétel elkészítésével, de különösen annak nyilvánosságra hozatalával. A képviselő hozzájárulása nélkül történő hangfelvétel-készítésért, nyilvánosságra hozatalért a polgári jog szabályai szerint elégtételt követelhet. A hivatali telefonszámot ugyanakkor éppen azért tartja fenn a képviselő, hogy ezen keresztül tájékoztassa a közvéleményt az azt foglalkoztató ügyekről, így egy ilyen beszélgetés nagyjából olyan, mintha egy sajtótájékoztatón tennél fel kérdéseket a képviselőnek, tehát akár nyomós közérdek is szólhat a nyilvánosságra hozatal mellett.