Skip to main content

A demokratikus közéletben – választási, népszavazási kampányokon és azokon kívül is – sajnálatosan elterjedtek a politikusok (politikai közszereplők, közhatalom-gyakorlók) hazug, félrevezető kijelentései, méltóságsértő, gyűlöletkeltő kijelentései, a tájékoztatási értékkel bíró kampányok helyett a dezinformáció. Te is felléphetsz azonban ezek ellen, ebben segítünk!

Mit érhetek el vele?

 • Hiteltelenítheted a jogsértő módon vagy “csak” erkölcstelenül hazudozó, a választókat, polgárokat félrevezető, a polgárok méltóságába gázolva kampányoló jelölteket, pártokat.
 • Mérsékelheted a jelöltek, pártok jogszerűtlen vagy tisztességtelen versenyelőnyét.
 • Tudatosíthatod a jelöltekben, pártokban, hogy a választópolgárok egy jelentős részét zavarja a hazugsággal, félrevezetéssel terhelt, a polgárok méltóságába gázoló kampány, és hajlandóak tenni is ellene.

Mi nem tartozik ide, és mi igen?

A politikai közbeszéd gyakran kemény hangnemben, éles stílusban megfogalmazott véleménycserét, vitákat is magában foglal. A választási kampányok pedig sokszor más jelöltek, pártok hátrányaira, gyengeségeire, sérülékenységére irányítják a figyelmet (“negatív kampány”). Ezek a kampányolás jogszerű eszközei, és aki jelöltként jelölő szervezetként (pártként) a választásokon való részvétel mellett dönt, tűrni köteles az ezzel járó terheket. Ennek oka részben az, hogy a választópolgár számára a hangvételében, stílusában a beszélgetés köznapi etikettjétől elrugaszkodott közlések is informatívak lehetnek.

A politikusok más közlései azonban nem egyszerűen stílusukban hagynak kívánnivalót maguk után, hanem kifejezetten akadályozzák a választópolgárok tájékozódását, illetve gyűlöletet szítanak a politikai közösségen belül. Ebben az eszközben az ilyen típusú közlések elleni fellépéshez találsz segítségét. Számos, ebben a kategóriába tartozó közlés jogellenes, míg mások “csupán” a demokratikus közbeszéd alapvető erkölcsi értékeivel ellentétesek. A jogellenes és “pusztán” antidemokratikus hazudozás, félrevezetés, gyűlöletkeltés ellen egyaránt kínálunk fellépési lehetőségeket.

A politikusok jogszerűen hazudozhatnak? Rólam is?

Általánosságban nem jogellenes a valóságnak nem megfelelő tényállítások közlése. Vagyis: nincs olyan jogszabály, amely úgy általában tiltaná, hogy a politikusok hazudozhassanak, félrevezethessenek.

Vannak azonban kivételek: olyan esetkörök, amelyekben törvény tiltja a nyilvános hazugságot.

Kampányidőszakban (a szavazás napján és a megelőző 50 napban)  tilos a választópolgárokat félrevezető, a más jelöltekre, jelölő szervezetekre (pártokra) vonatkozó hamis közlés. Ha ilyet tapasztalsz — akár a Facebookon, akár szórólapokon, TV-ben, újságokban –, kövesd a jogsértő kampány elleni fellépéshez nyújtott tanácsainkat!

Kampányidőszakon kívül (és kampányidőszakban sem) sem kell tűrnöd azonban, ha politikusok rád vonatkozó és téged sértő, valótlan tényt állítanak vagy híresztelnek — azaz továbbadják a más által állított, téged sértő, rád vonatkozó hazugságokat. Sőt: az sem jogszerű, ha egy rád vonatkozó, téged sértő valós tényt hamis színben tüntetnek fel — vagyis ha azt félrevezető módon mutatják be. Ilyen esetekben jóhírnév sérelme miatt polgári pert indíthatsz, és akár sérelemdíjat is igényelhetsz! Ha a propaganda-médiában jelenik meg rólad az előbbieknek megfelelő közlés, írj a jogsegely@tasz.hu-ra!

Mit tehetek a Facebookon, Twitteren, Instagramon hazudozó politikus profilokkal?

Hazugságon kaptál egy politikust a social media oldalán, profilján?  Nem kell annyiban hagynod!

 • Írd le kommentbe az igazságot! Még jobb, ha egy megbízható forrást is belinkelsz, amely alátámasztja az állításaidat, cáfolja a hazugságokat.
 • Ne feledd: a politikust hiába győzködöd, mert valószínűleg amúgy is tisztában van az igazsággal. Sokkal többet érhetsz el vele, ha az oldalát követő polgártársaid próbálod meg meggyőzni! Emlékeztesd magad, miközben vitatkozol velük, hogy nem ők hazudoztak, hanem egy politikus.
 • Ne használj becsmérlő hangnemet, mert — a feszültség levezetésén túl — nem érsz célt vele. Mások kevésbé lesznek fogékonyak a mondanivalódra, különösen a hazudozó politikus őszinte hívei.
 • Jelentened nem érdemes a profilt: a social media oldalak nagyon ritkán távolítanak el politikai beszédet pusztán azért, mert annak igazságával mások nem értenek egyet.
 • Törölte a kommented és letiltott az oldaláról a politikus, ha vitatkoztál vele? Nem kell annyiban hagynod: létezik az ilyen esetekben is használható ingyenes, gyors jogi eljárás. Írj nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!

Mit tehetek a TV Híradóban elhangzó hazugságokkal, egyoldalú “hírekkel”?

A televízió- és rádiócsatornák részben ugyan szabadon szerkesztik műsoraikat, azonban különösen tájékoztató célú műsorok – így különösen a híradók, vagy pl. külpolitikai magazinműsorok – esetében ez a szabadság a közönség tájékozódását biztosító jogi korlátok közé szorul.

Kampányidőszakban (a szavazás napján és a megelőző 50 napban) tilos a tájékoztatóműsorokban, híradókban a jelöltek, jelölőszerveztek esélyegyenlőségét sértő közlés. Ilyen lehet az is, ha a híradó félrevezetően vagy akár csak egyoldúan csak az egyik jelölt, párt nézőpontját mutatja be. Ha ilyet tapasztalsz – akár a Facebookon, akár szórólapokon, TV-ben, újságokban -, kövesd a jogsértő kampány elleni fellépéshez nyújtott tanácsainkat!

Kampányon kívül is tilos a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás a híradókban, tájékoztatóműsorokban. Ilyen lehet az is, ha egy politikus (pl. kormánytag) vitatott igazságtartalmú állítását beolvassák a hírműsorban, de az állítást vitató (pl. ellenzéki) álláspontokat nem ismertetik. Ilyen esetekben is lehet jogi eljárást indítani, méghozzá ingyenesen, a TV csatorna ellen. Írj nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!

Mit tehetek a TV Híradóban, rádióban, interneten  elhangzó, gyűlölködő kijelentések ellen?

A választási kampányok idején gyakran burjánzani kezdenek a gyűlölködő, különösen a kisebbségekhez tartozó személyek méltóságát sértő kijelentések. Ezek jelentős része nem “gyűlölet-bűncselekmény” — azaz nem a Büntető törvénykönyv szerinti, közösség tagja elleni erőszak –, Magyarországon nem büntetendő. Ettől azonban még ezek a kijelentések nem mindig jogszerűek, és ha jogszerűek, akkor is van jogod és lehetőséged fellépni ellenük.

 • Ha a magyar nemzethez, valamely nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséghez tartozásoddal összefüggésben ért, nagy nyilvánosság előtt (pl. interneten, TV-ben, sajtóban, egy gyűlésen stb.) súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó (pl. becsmérlő, lealacsonyító stb.) közlés, akkor az ilyen közlésre vetemedett politikus ellen polgári pert indíthatsz.
 • Ha TV-ben, rádióban hangzik el méltóságsértő — pl. rasszista, homofób, valamilyen vallás vagy politikai nézet híveit becsmérlő (de nem a nézeteiket kritizáló!) — közlés, a Médiatanácshoz fordulhatsz. Írj nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!
 • Ha egy politikus akár egy beszédével sérti az emberi méltóságod, méghozzá valamilyen, az identitásodhoz tartozó tulajdonságod kapcsán (pl. etnikai hovatartozás, nem, vallás, szexuális vagy nemi identitás), és ezzel azt a hatást érti el, hogy ellened vagy a hasonló identitású más személyekkel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet alakul ki — nem kell tűrnöd! Ingyenes jogi eljárást indíthatsz. Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának Egyenlő Bánásmód Főigazgatóságán. Írj nekünk a jogsegely@tasz.hu-ra!

Más esetekben is jogod van kiállni a gyűlölködő politikai beszéd ellen – akkor is, ha az nem jogsértő. Javasoljuk, hogy ennek során a következőkre figyelj:

 • A nyilvánosság előtt állj ki! Pl. írhatsz levelet vagy emailt a gyűlölködő politikusnak, amelyben számonkéred rajta a gyűlölködő hangnemét – de ez legyen nyílt levél, amelyet megosztasz pl. facebookon, és belinkeled az érintett politikus profilját is. A politikusok viselkedését általában a nyilvánosság nyomásán keresztül lehet hatékonyan megváltoztatni, egy-egy emberre enélkül ritkán hallgatnak.
 • Ha nem az érintett csoport tagja vagy, állj ki te is a gyűlölködés ellen, de hagyj teret arra is, hogy az érintett csoport tagjai megmutassák, őket hogyan érintette a gyűlölködő közlés.
 • A facebookon, twitteren stb. elhangzó, gyűlölködő közlések sokszor a “közösségi szabályokba” (“Community Standards”) ütköznek, azokat jelentheted, és nem kizárt, hogy el fogják távolítani őket.