Skip to main content

Ha nem tudsz személyesen szavazni, mert valamilyen – törvényben meghatározott – oknál fogva akadályozva vagy a mozgásodban, mozgóurnát igényelhetsz. Ilyenkor a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja elmegy a lakóhelyedre vagy egy általad megadott más címre (pl. kórházba), hogy ott tudd leadni a szavazatodat.

Milyen esetben igényelhetek mozgóurnát?

Mozgóurnát igényelhetsz egy adott szavazókörben, ha szerepelsz a szavazókör névjegyzékében (azaz a lakcímed szerint az adott szavazókörben szavaznál), de nem tudsz személyesen szavazni ott, mert:

 • olyan fogyatékossággal élsz, amely mozgásodban korlátoz,
 • az egészségi állapotod ezt nem teszi lehetővé,
 • fogva tartanak (előzetes letartóztatásban, szabálysértési elzárásban vagy szabadságvesztés miatti büntetésedet töltöd, esetleg házi őrizet alatt állsz)

Hogyan kérhetek mozgóurnát?

A kérelem benyújtásának többféle módja és címzettje lehet attól függően, hogy mikor adod be a kérelmet:

 • A szavazás előtti szerdán (2019. május 22.) 16 óráig a Helyi Választási Irodához – annak vezetőjéhez, vagyis a lakcímed szerint illetékes jegyzőhöz – kell benyújtanod a kérelmet. Ezt megteheted levélben (a választási irodák címét és elérhetőségét itt megtalálod) vagy online a www.valasztas.hu honlapon (ügyfélkapus bejelentkezéssel vagy anélkül).
 • Legkésőbb a szavazás előtti pénteken (2019. május 24.) 16 óráig szintén a helyi választási irodánál nyújthatod be a kérelmet, azonban már csak személyesen vagy online (kizárólag ügyfélkapun keresztül!).
 • Ha a szavazás napján, vagyis 2019. május 26. vasárnap szeretnéd benyújtani a kérelmet, azt 12 óráig teheted meg. Ez esetben két lehetőség közül választhatsz: vagy online küldöd el a kérelmet ügyfélkapus bejelentkezéssel vagy pedig a szavazatszámláló bizottságnak kell eljuttatnod meghatalmazott útján vagy levélben.

Figyelem! A megadott határidők mindegyik esetben a kérelem beérkezésének legkésőbbi idejét jelölik.

Hogyan kell kitöltenem a kérelmet?

A kérelem benyújtható

 • személyesen,
 • levélben (formanyomtatvány a valasztas.hu oldalon található),
 • illetve két internetes felületen is: vagy a www.valasztas.hu-n vagy az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérelembenyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel csak akkor rendelkezel, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztráltál már az Ügyfélkapu-rendszerbe.

Itt találod megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit arra az esetre, ha a postai megoldást választanád.

 • A kérelmednek mindenképpen tartalmaznia kell a nevedet, a születési nevedet, a születési helyedet, édesanyád nevét, a személyi azonosítódat; valamint az értesítési címedet, ha a helyi választási iroda vezetőjének döntéséről szóló értesítés kézbesítését nem a nyilvántartott értesítési címedre vagy a magyarországi lakcímedre kéred.
 • Meg kell jelölnöd azt is, miért kérsz mozgóurnát (fogyatékosság, egészségi állapot, fogvatartás).
 • Ha nem a lakcímedre kéred, akkor azt is meg kell jelölnöd, hogy hová vigyék ki. Figyelem! Mozgóurna csak a szavazókörödben kérhető!
 • Javasoljuk, hogy add meg az e-mail címedet is, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről! (Ha közel a választáshoz nyújtod be a kérelmet, a postán kézbesített határozatot talán már csak a választás után kapnád meg.)

Mire kell figyelnem a kérelem kitöltésekor?

Adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról.

 • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan! Ha ezt hibásan írod le, az mindenképpen a kérelmed elutasításához vezet!
 • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
 • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy az útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
 • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki se születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz.
 • Szintén meglepő lehet, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” a „Dömötör Eufrozina”helyett, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.
 • Születési hely: Ha a születési helyed a lakcímkártyán „Budapest 14”, akkor ne csupán „Budapest”-et add meg születési helynek, hanem „Budapest 14”-et.
 • E-mailes értesítés: Adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Ne felejtsd el megnézni a spam mappád, ha nem találod a válaszuk!

Hová kérhetem a mozgóurnát?

A mozgóurnát – hacsak nem jelölsz meg másik címet a kérelmedben  a lakóhelyedre viszik ki.

Ha máshol szeretnél szavazni (pl. kórházban), akkor annak pontos címét a kérelmedben fel kell tüntetned.

Figyelem! Mozgóurnát csak a saját szavazókörödben (tehát abban, amelynek névjegyzékében szerepelsz) igényelhetsz! Ha a tartózkodási helyed (pl. egy kórház szakosztálya) a szavazókörön kívül található, akkor is szavazhatsz mozgóurnával. Ehhez azonban először át kell jelentkezned a kérdéses szavazókörbe, majd ezután mozgóurnát igényelni.

Mire figyeljek még a benyújtás előtt?

Ha online nyújtod be a célodnak megfelelő kérelmet, mentsd el PDF file-ba és / vagy nyomtasd ki az utolsó képernyőt, ahol az összes adatod szerepel, mielőtt benyújtanád a kérelmet. Mentsd el vagy nyomtasd ki ugyanígy a kérelem benyújtását visszaigazoló képernyőt is! Ez még jól jöhet, ha nem hallasz a választási irodától, vagy ha adategyezés hiányában elutasítanák a kérelmed.

Ha levélben nyújtod be a kérelmet, készíts róla másolatot, mielőtt feladnád, és tértivevényes küldeményként add postára! Így nem vész el olyan könnyen sem a postán, sem a választási irodák irattömegében, és azt is megtudod, mikor érkezett be kérelmed a választási irodába. A döntéshozókat is szigorú határidők kötik, nem csak téged!

Hogyan történik a mozgóurnás szavazás, titkos-e?

A mozgóurnával a szavazatszámláló bizottság két tagja keres fel a szavazás napján. A szavazóhelyiségben történő szavazáshoz hasonlóan alá kell írnod a névjegyzéket, hogy megkapd a 2 lepecsételt szavazólapot és a borítékot. A szavazatszámláló bizottságnak kötelessége „a szavazás titkosságát garantáló körülményeket biztosítani”. Ez azt jelenti, hogy a bizottság tagjai például nem állhatnak fölötted, miközben kitöltöd a szavazólapokat. Ha a bizottság tagjai nem figyelnének kellőképpen a szavazás titkosságára, vagy más, a környezetében tartózkodó emberek zavarnak, nyugodtan megkérheted őket, hogy legyenek figyelemmel a titkossághoz szükséges körülményekre.

A szavazatszámláló bizottság hozzád érkező két tagjának ugyanakkor a titkosság biztosítása mellett feladata a választások tisztasága felett is őrködni. Éppen ezért például joguk van ésszerű, a titkosságot nem sértő lépésekkel biztosítani, hogy érvényes szavazólap üresen ne maradjon egyetlen választópolgárnál sem. Így valószínűleg a bizottság tagjai veled egy helyiségben maradnak, noha ügyelniük kell rá, hogy a szavazás titkossága ne sérüljön.

Ha a szavazás napján kórházba kerülök, kérhetek mozgóurnát?

Attól függ: ha a kórház a választókerületedben van, igen. Ha azonban másik választókerületben látnak el, akkor sajnos nem. Az utóbbi esetben ugyanis előbb át kellene jelentkezned abba a választókerületbe, ahol ellátnak, és csak ezután kérhetnél oda mozgóurnát. Az átjelentkezés határideje viszont a szavazás előtti pénteken délután lejár. (Az átjelentkezésről részletesen itt tájékozódhatsz.)

Mégis tudok személyesen is szavazni, jobban érzem magam, mióta a mozgóurnát kértem. Akkor bemehetek inkább szavazni?

Ha mozgóurnát kértél, de mégis inkább személyesen szavaznál, akkor kérelmedet vissza kell vonni legkésőbb a választást megelőző pénteken 16 óráig.

Ha a kérelmedet elfogadták, és azt határidőben nem vontad vissza, nem fogsz tudni a szavazókörben szavazni, csak a mozgóurnába adhatod le a szavazatodat.

Honnan tudom meg, hogy a kérelmemnek helyt adtak vagy elutasították?

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postán tájékoztat a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

Mit tegyek, ha nincs válasz a kérelemre?

Előfordulhat, hogy sok idő (3 nap -1 hét) elteltével sem hallasz a kérelmed elbírálásáról a Helyi Választási Irodától. Fogj gyanút: az átjelentkezési kérelmeket a beérkezésük napján (vagy ha nem munkanap, a következő munkanapon) el kell bírálni. Ha tehát online nyújtottad be a kérelmed, és megadtál e-mail értesítési címet, alapesetben ennyi idő után már a postaládádban kell lennie a jóváhagyó vagy elutasító határozatnak. Ha ez még sincs így:

 • Nézd meg a spam mappád!
 • Ha ott sincs válasz, keresd vissza a kérelmed másolatát, és nézd meg, hogy megadtál-e e-mailes értesítési címet!
 • Ha nem, kérj meg valakit, hogy figyelje a postaforgalmad a lakóhelyeden (állandó lakcímeden). Oda mindenképp küldenek másolatot a határozatról.
 • Ha se e-mailen, se postán nem érkezik észszerű időn belül válasz, hívd fel a választási irodát, érdeklődj, és nyugodtan adj be újabb kérelmet. Legfeljebb elutasítják, mert már a réginek eleget tettek, azaz fölösleges volt az újabb. Ne várd ölbe tett kézzel, amíg letelik a kérelmezési határidő!

Mit tegyek, ha elutasították a kérelmemet?

 • Nézd meg a kérelmed félretett másolatát, és hasonlítsd össze az abban szereplő adataidat a lakcímkártyán szereplő adataiddal. Ha hibásak voltak a kérelemben megadott személyes adataid, adj be egy újabb kérelmet a helyes adatokkal. Nem kell fellebbezned, ezzel csak húznád az időt.
 • Ha teljesen pontosan töltötted ki a kérelmet az irataid alapján, akkor bemehetsz a helyi választási irodába – a lakóhelyed szerinti önkormányzathoz, az elérhetőségüket itt megtalálod –, és kérj betekintést a szavazóköri névjegyzékbe. A személyes betekintéshez mindenkinek joga van. Erre azonban sajnos nem biztos, hogy van lehetőséged, ha éppen mozgási lehetőségeid korlátai miatt kérsz mozgóurnát. Így ez a lehetőség főleg akkor jelenthet segítséget, ha mondjuk tudod, hogy egy későbbi időpontban leszel mozgásodban korlátozott (pl. előre tervezett műtét vagy bevonulás szabadságvesztés büntetés letöltésére stb.). Telefonon nem fognak kiadni semmilyen adatot. Jegyezd fel magadnak az adataid úgy, ahogy azok a névjegyzékben szerepelnek, és pontosan ez alapján tölts ki egy újabb kérelmet! Akkor is kövesd pontosan a névjegyzéket, ha az abban talált adatok eltérnek az irataidban szereplőktől.
 • Ha viszont az okmányaidban szereplő személyes adatok nem egyeznek a központi névjegyzékben szereplőkkel, ez gondot okozhat a szavazás helyszínén, amennyiben a hibás okmánnyal próbálod igazolni személyazonosságodat. Ezért gondoskodj időben a helyes adatokat tartalmazó okmányok beszerzéséről!

Csak akkor válaszd a fellebbezést, ha

 • már nincs időd benyújtani egy újabb kérelmet úgy, hogy az beérkezzen a határidő leteltéig,
 • külföldön vagy, és bár pontosan az irataid alapján töltötted ki a külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelmet, most nincs lehetőséged hazautazni és jól megnézni a névjegyzéket, hiába szeretnéd.