Skip to main content

Ha külföldön szeretnél élni választójogoddal, az alábbiakban találhatsz választ kérdéseidre:

 • mit kell tenned ahhoz, hogy külföldön szavazhass,
 • milyen feltételek között szavazhatsz?

Szavazhatok, ha nem tartózkodom a választás napján Magyarországon?

Igen. A magyar állampolgárok az országgyűlési választásokon és az európai parlamenti választásokon akkor is élhetnek a választójogukkal, ha éppen külföldön vannak a szavazás napján. A magyarországi lakcímmel rendelkező, illetve nem rendelkező állampolgárok másként gyakorolhatják választójogukat. Magyarországi lakcímmel az rendelkezik, akinek a lakcímkártyáján magyarországi lakcím szerepel. Ez az útmutató a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgároknak segít jogaikat érvényesíteni: a legtöbb ideiglenesen külföldön tanuló, dolgozó vagy nyaraló szavazópolgár ebbe a csoportba tartozik. (Ha nem rendelkezel magyarországi lakcímmel a www.valasztas.hu oldalon találsz további felvilágosítást.)

Hogyan szavazhatok?

A magyarországi állandó lakcímmel rendelkező választópolgárok külföldön kizárólag személyesen adhatják le szavazatukat Magyarország külképviseletein. Ehhez azonban előbb kérelmezniük kell külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket. Az alábbiakban ehhez is találsz segítséget.

A külképviseleti szavazáson nem kell lakcímkártyát bemutatnielegendő a személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány. Figyelem: csak a magyar hatóságok által kiállított okiratokat fogadják el! Például külföldi jogosítványt nem lehet használni a szavazás során a személyazonosításhoz.

A külképviseleten kapod meg a lepecsételt szavazólapokat és a hozzájuk tartozó borítékot. Figyelem: a borítékot le kell zárnod, mielőtt bedobod az urnába! A lezáratlan borítékban lévő szavazatokat érvénytelennek fogják tekinteni.

Nem vagyok benne biztos, hogy van-e magyarországi lakcímem. Honnan tudhatom meg?

 • Ha 2013 márciusa előtt szüntetted meg magyarországi lakóhelyedet (állandó lakcímedet) – azaz külföldön történő letelepedés indokával töltöttél ki lakcímbejelentő űrlapot –, akkor nem rendelkezel magyarországi lakcímkártyával („személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal”).
 • Ha azonban 2013 márciusában vagy ezután szüntetted meg magyarországi lakóhelyedet (állandó lakcímedet), régi, magyarországi lakcímedet tartalmazó lakcímkártyád helyett újat kaptál, amelyen „Külföldi cím” szerepel lakóhelyed megjelöléseként.

Egyik esetben sem rendelkezel magyarországi lakóhellyel (állandó lakcímmel). Ebben az esetben levélben szavazás útján gyakorolhatod választójogodat. (Erről a www.valasztas.hu oldalon találsz további felvilágosítást.)

Ha azonban már régóta külföldön tartózkodsz, de van magyar lakcímkártyád, benne magyarországi lakcímmel, akkor van magyarországi lakcímed is. Ebben az esetben a további teendőkhöz az alábbiakban találsz segítséget.

Figyelem: ha csak elveszítetted a lakcímkártyád, az önmagában nem jelenti azt, hogy nincsen magyarországi lakcímed!

Mire szavazhatok külképviseleten?

Európai parlamenti választásokon a magyarországi jelölőszervezetek által összeállított listákra szavazhatsz – de csak abban az esetben, ha nem szavazol az európai parlamenti választásokon az Európai Unión egy másik tagországában.

Mit kell tennem, hogy a számomra legmegfelelőbb helyen szavazhassak?

Szavazni csak külképviseleteken, azaz nagykövetségeken és konzulátusokon vagy főkonzulátusokon lehet. Válaszd ki ebből a listából vagy ebből a táblázatból, hogy mely külképviselet lesz hozzád a legközelebb, illetve melyiket tudod a legkönnyebben megközelíteni arról a helyről, ahol a szavazás napján tartózkodni fogsz. Magyarország tiszteletbeli konzuljai nem egy külképviselet keretein belül végzik tevékenységüket, ezért tiszteletbeli konzul állomáshelyét nem jelölheted meg a szavazás helyének.

Fontos tudni, hogy amennyiben a külképviselet épülete nem alkalmas a szavazás lebonyolítására, a szavazásra más, a külképviselet által erre a célra kijelölt helyszínen is sor kerülhet. Éppen ezért mindig érdeklődj előre az általad megjelölt külképviseleten (e-mailben vagy telefonon, ha személyesen nem tudsz), hogy a külképviselet címére kell-e menned szavazni vagy pedig külső helyszínen biztosítják a szavazást.

A Külügyminisztérium honlapján itt találod meg a külképviseletek pontos címét, telefonszámát és elektronikus elérhetőségét. A www.valasztas.hu oldalon pedig várhatóan hamarosan elérhető lesz egy táblázat, amely a szavazás pontos idejét és helyszínét tartalmazza külképviseletekre lebontva.

Ha külföldön élek, csak abban az országban szavazhatok, ahol életvitelszerűen tartózkodom?

Nem, Magyarország bármely nagykövetségén, főkonzulátusán vagy konzulátusán leadhatod a szavazatod. Az te választásodon múlik, hogy melyik országban (s ha az adott országon belül több külképviselet is működik, melyik külképviseleten) kívánsz szavazni. Ha egy adott országban életvitelszerűen tartózkodsz, akkor is megjelölhetsz másik országot a szavazás helyeként. Az egyetlen feltétele annak, hogy egy adott külképviseleten szavazz az, hogy a szavazás napján ott legyél, ahol a külképviselet található.

Ha például Malmőben, Svédországban laksz, nem kell Stockholmba menned Magyarország svédországi külképviseletére szavazni (kb. 600 km-re lakhelyedtől). Ehelyett megjelölheted a szavazás helyének a dániai Koppenhágát is (kb. 40 km-re lakhelyedtől). A szavazás napján ugyanis Koppenhágában fogsz tartózkodni – hiszen ott szeretnél szavazni.

Mikor kell kérelmeznem a külképviseleti névjegyzékbe való felvételemet?

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt legkorábban a választások kitűzése után (azaz a szavazás időpontjának kihirdetése után) lehet kérelmezni. A választás kitűzésére a szavazás előtt maximum 90, minimum 70 nappal kerül sor. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt legkésőbb a magyarországi szavazást megelőző 9. napon (vagyis 2019. május 17., péntek) 16 óráig lehet kérvényezni. Ez a kérelem beérkezésének határideje. A határidő elmulasztása esetén csak Magyarország területén, személyesen tudsz szavazni, külképviseleten nem szavazhatsz.

Hogyan adhatom le a kérelmet? Online is lehet?

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem benyújtható

 • személyesen,
 • levélben (formanyomtatvány a valasztas.hu oldalon található), illetve
 • két online felületen is: vagy a www.valasztas.hu-n vagy pedig az Ügyfélkapun keresztül (www.magyarorszag.hu). Az internetes kérelembenyújtás utóbbi módjához ügyfélkapu-hozzáférésre van szükség, amellyel csak akkor rendelkezel, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (közismertebb nevén: „okmányirodában”) személyesen regisztráltál már az Ügyfélkapu-rendszerbe.

Itt találod megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban a Helyi Választási Irodák elérhetőségeit arra az esetre, ha a postai megoldást választanád.

Javasoljuk, hogy a kérelemben add meg az e-mail címedet is, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről! (Ha közel a választáshoz nyújtod be a kérelmet, a postán kézbesített határozatot talán már csak a választás után kapnád meg.)

Figyelem! Az “átjelentkezési kérelem” csak Magyarország területén belüli szavazásra használható, azzal nem tudod kérni, hogy külképviseleten szavazz! Használd mindig a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet!

Mire kell figyelnem a kérelem kitöltésekor?

Amikor a számodra megfelelő kérelmet kitöltöd, az adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról!

 • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan! Ha ezt hibásan írod le, az mindenképpen a kérelmed elutasításához vezet!
 • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
 • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy az útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
 • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki se születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz.
 • Szintén meglepő lehet, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” a „Dömötör Eufrozina” helyett, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.
 • Születési hely: Ha a születési helyed a lakcímkártyán „Budapest 14”, akkor ne csupán „Budapest”-et add meg születési helynek, hanem „Budapest 14”-et.

E-mailes értesítés: adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Ne felejtsd el megnézni a spam mappád, ha nem találod a válaszuk!

Mikor szavazhatok?

A külképviseleteken egyetlen, erre kijelölt napon lehet szavazni, a külképviselet időzónájától, földrajzi elhelyezkedésétől függően a következő időpontokban:

(a) Ha a külképviselet időzónája a közép-európai időhöz (Magyarország időzónájához) képest –1 vagy –2 óra (pl. London, Lisszabon), akkor a magyarországi szavazás napján, azaz 2019. május 26. vasárnap, helyi idő szerint 6 órától közép-európai idő szerint (!) 19 óráig lehet szavazni.
(b) Ha a külképviselet az amerikai kontinensen található (pl. New York, Los Angeles), akkor a magyarországi szavazást megelőző napon, vagyis 2019. május 25. szombaton (!), helyi idő szerint 6 órától helyi idő szerint 19 óráig lehet szavazni.
(c) Bármely más esetben a magyarországi szavazás napján, vagyis 2019. május 26. vasárnap, helyi idő szerint 6 órától helyi idő szerint 19 óráig lehet szavazni.

A www.valasztas.hu oldalon pedig várhatóan hamarosan elérhető lesz egy táblázat, amely a szavazás pontos idejét és helyszínét tartalmazza külképviseletekre lebontva.

Mit tehetek, ha meghiúsult az utazásom, vagy más okból mégsem a megjelölt helyen kívánok szavazni?

Ha meggondoltad magad, és mégis inkább Magyarországon szeretnél szavazni, legkésőbb a magyarországi szavazást megelőző 4. napon (2019. május 22. szerda 16 óráig)  kérheted, hogy töröljenek a külképviseleti névjegyzékből. Ezen a napon vagy előtte bármikor dönthetsz úgy, hogy mégis Magyarországon adod le szavazatod. Ebben az esetben újabb kérelemben (ugyanazon az online vagy papír-alapú formanyomtatványon) kérned kell törlésedet a külképviseleti névjegyzékből.

Ha módosítanád a kérelmedet (egy másik külképviseleten szavaznál, mint amit eredetileg megjelöltél), azt legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon (2019. május 17. péntek 16 óra) tudod megtenni a fent leírt módon.

Ugyaneddig a határidőig dönthetsz úgy is, hogy egy másik  külföldi helyszínen szavazol. Ehhez  egy újabb kérelemben egy másik külképviseletet kell megjelölnöd a szavazás helyszíneként, mint amit eredetileg megjelöltél. Fontos azonban, hogy a kérelemnek legkésőbb a fenti határidőig kell beérkeznie. Ha tehát személyesen vagy levélben nyújtod be kérelmedet, azt a határidőnél korábban kell eljuttatnod vagy postára adnod.

Figyelem! Az “átjelentkezési kérelem” csak Magyarország területén belül használható a szavazás helyszínének megváltoztatására. Használd mindig a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet!

 • Hiába töltesz ki átjelentkezési kérelmet, ez nem fog törölni téged a külképviseleti névjegyzékből, továbbra sem fogsz tudni Magyarországon szavazni.
 • Hiába töltesz ki átjelentkezési kérelmet, ezzel nem fogsz tudni egyik külképviselet helyett a másik külképviseleten szavazni.

Elutasíthatják-e a kérelmemet? Mit tehetek, ha elutasították?

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelem elutasítására csak az alábbi esetekben van lehetőség:

(1) kérelmed nem tartalmazza az összes szükséges, fent megjelölt adatot,

(2) kérelmedet nem a megjelölt időkeretek között adtad le,

(3) a kérelemben megadott adataid nem egyeznek meg a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás adataival, illetve a magyar állampolgárságodat igazoló okiratod nyilvántartásának adataival.

A fenti indokokon kívül a kérelem elutasítására nincs törvényi lehetőség. Nem kell megindokolnod, miért kívánsz a szavazás napján külföldön, illetve egy adott külföldi helyen tartózkodni. Így a kérelmet nem lehet elutasítani bármiféle indoklás tartalmának érdemi vizsgálata alapján.

A kérelem elutasításának leggyakoribb indoka az, hogy a kérelemben megadott adatok nem egyeznek pontosan a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó nyilvántartás adataival, illetve a magyar állampolgárságát igazoló okirata nyilvántartásának adataival. Ha kérelmedet elutasítják, az elutasítás ellen fellebezhetsz 3 napon belül. A fellebezést e-mailben is benyújthatod, nem kell postai úton benyújtanod. Ugyanakkor nem szükséges fellebbezned, helyette mintegy hiánypótlásként beadhatsz egy újabb kérelmet, a pontos adatokkal.

Nem adhatom le levélben a szavazatom?

Ha magyarországi lakcímmel rendelkezel, akkor nem.