Skip to main content

Mi a teendőm, ha nem az állandó lakcímem szerinti településen szeretném leadni a szavazatomat?

Ehhez egy átjelentkezésre vonatkozó kérelmet kell benyújtanod a lakóhelyed szerinti jegyzőhöz – vagyis a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez. Ezt megteheted személyesen, levélben vagy két internetes felületen is: vagy a www.valasztas.hu honlapon vagy Ügyfélkapun keresztül. Az utóbbihoz szükség van ügyfélkapu-hozzáférésre, amivel akkor rendelkezel, ha korábban bármelyik magyarországi járási hivatalban (okmányirodában) regisztráltál az ügyfélkapu-rendszerbe.

A kérelemnek legkésőbb a választást megelőző 4. napon (2019. május 22.) 16 óráig kell megérkeznie a jegyzőhöz.  Itt találod a helyi választási irodák elérhetőségeit megyénkénti, településenkénti (kerületenkénti) bontásban.

Fontos! Ha van bejelentett tartózkodási helyed (tehát a lakcímkártyádon tartózkodási hely is szerepel), akkor is be kell nyújtanod az átjelentkezési kérelmet ahhoz, hogy ott szavazhass.

Mire kell figyelnem az átjelentkezési kérelem kitöltésénél?

Itt találsz formanyomtatványt arra az esetre, ha papíralapú kérelmet szeretnél kitölteni (vagyis személyesen vagy postán akarod azt benyújtani a helyi választási irodának).

A kérelemnek tartalmaznia kell:

 • a neved,
 • születési neved,
 • édesanyád nevét,
 • a személyi azonosítódat,
 • az értesítési címedet (ha a döntésről szóló értesítőt egy másik címre szeretnéd megkapni).

A fentieken túl mindenképpen bele kell írni annak a településnek a nevét, ahol szavazni szeretnél. Érdemes megadni az e-mail címedet is, hogy minél hamarabb értesülj a választási iroda döntéséről.

Fontos! Az adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról!

 • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan! Ha ezt hibásan írod le, az mindenképpen a kérelmed elutasításához vezet!
 • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
 • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy a Te útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
 • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki se születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz.
 • Szintén meglepő lehet, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” a „Dömötör Eufrozina”helyett, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.
 • Születési hely: Ha a születési helyed a lakcímkártyán „Budapest 14”, akkor ne csupán „Budapest”-et add meg születési helynek, hanem „Budapest 14”-et.
 • E-mail értesítés: Adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Ne felejtsd el megnézni a spam mappád, ha nem találod a válaszuk!

Honnan tudom meg, hogy a kérelmemnek helyt adtak vagy elutasították?

A Helyi Választási Iroda e-mailben, telefaxon vagy elektronikus elérhetőség hiányában postán tájékoztat a kérelemnek helyt adó vagy elutasító határozatáról.

Mit tegyek, ha nincs válasz a kérelemre?

Előfordulhat, hogy sok idő (3 nap -1 hét) elteltével sem hallasz a kérelmed elbírálásáról a Helyi Választási Irodától. Fogj gyanút: az átjelentkezési kérelmeket a beérkezésük napján (vagy ha nem munkanap, a következő munkanapon) el kell bírálni. Ha tehát online nyújtottad be a kérelmed, és megadtál e-mail értesítési címet, alapesetben ennyi idő után már a postaládádban kell lennie a jóváhagyó vagy elutasító határozatnak. Ha ez még sincs így:

 • Nézd meg a spam mappád!
 • Ha ott sincs válasz, keresd vissza a kérelmed másolatát, és nézd meg, hogy megadtál-e e-mailes értesítési címet!
 • Ha nem, kérj meg valakit, hogy figyelje a postaforgalmad a lakóhelyeden (állandó lakcímeden). Oda mindenképp küldenek másolatot a határozatról.
 • Ha se e-mailen, se postán nem érkezik észszerű időn belül válasz, hívd fel a választási irodát, és érdeklődj, valamint nyugodtan adj be újabb kérelmet. Legfeljebb elutasítják, mert már a réginek eleget tettek, azaz fölösleges volt az újabb. Ne várd ölbe tett kézzel, amíg letelik a kérelmezési határidő!

Mit tegyek, ha elutasították a kérelmemet?

 • Nézd meg a kérelmed félretett másolatát, és hasonlítsd össze az abban szereplő adataidat a lakcímkártyán szereplő adataiddal! Ha hibásak voltak a kérelemben megadott személyes adataid, adj be egy újabb kérelmet a helyes adatokkal! Nem kell fellebbezned, ezzel csak húznád az időt.
 • Ha teljesen pontosan töltötted ki a kérelmet az irataid alapján, akkor menj be a Helyi Választási Irodába – a lakóhelyed szerinti önkormányzathoz –, és kérj betekintést a szavazóköri névjegyzékbe. A személyes betekintéshez mindenkinek joga van. (Telefonon nem fognak kiadni semmilyen adatot – erre sajnos rá kell szánnod az időt.) Jegyezd fel magadnak az adataid úgy, ahogy azok a névjegyzékben szerepelnek, és pontosan ez alapján tölts ki egy újabb kérelmet! Akkor is kövesd pontosan a névjegyzéket, ha az abban talált adatok eltérnek az irataidban szereplőktől.
 • Ha viszont az okmányaidban szereplő személyes adatok nem egyeznek a központi névjegyzékben szereplőkkel, ez gondot okozhat a szavazás helyszínén, amennyiben a hibás okmánnyal próbálod igazolni személyazonosságodat. Ezért gondoskodj időben a helyes adatokat tartalmazó okmányok beszerzéséről!

Csak akkor válaszd a fellebbezést, ha a fenti feltételeknek eleget tettél és már nincs időd benyújtani egy újabb kérelmet úgy, hogy az beérkezzen a határidő leteltéig.

Meggondoltam magam, mégis a lakóhelyem közelében szavaznék, de már átjelentkeztem. Mit tehetek?

Ha meggondoltad magad, miután átjelentkezési kérelmedet már elfogadták és mégis a lakóhelyeden (vagy egy harmadik helyen) szeretnél szavazni, akkor visszavonhatod vagy módosíthatod a kérelmedet.

Ennek a határideje:

 • a választást megelőző 4. nap (2019. május 22. szerda) 16 óra, ha módosítani szeretnéd az átjelentkezési kérelmedet (vagyis nem is a lakóhelyeden és nem is az eredeti átjelentkezési kérelmedben szereplő településen, hanem egy harmadik helyen szeretnél szavazni);
 • 2019. május 22. szerda 16 óra, ha levélben vagy elektronikus úton (ügyfélkapus azonosítás nélkül) szeretnéd visszavonni az átjelentkezési kérelmedet (vagyis mégis a lakóhelyeden szavaznál);
 • a választást megelőző 2. nap (2019. május 24. péntek) 16 óra, ha személyesen vagy elektronikus úton (ügyfélkapun keresztül) szeretnéd visszavonni az átjelentkezési kérelmedet.

Fontos! A határidők a kérelemnek a helyi választási irodához történő megérkezésére vonatkoznak. A választási irodák elérhetőségét itt találod.