Skip to main content

Hogyan gyakorolhatják választójogukat azok a választópolgárok, akik valamilyen mozgásszervi fogyatékossággal élik az életüket? És azok azok, akik ideiglenesen akadályozottak a mozgásukban? Megmutatjuk, mozgásban korlátozott választópolgárként milyen típusú segítségeket hogyan tudsz igénybe venni a szavazás során.

Minden szavazóhelyiség akadálymentes?

Sajnos nem minden szavazóhelyiség akadálymentes. De minden településen legalább egy szavazóhelyiségnek akadálymentesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha egy településen csak egy szavazóhelyiség van, az biztosan akadálymentes.

Ahol egy településen belül több szavazóhelyiség van, ott a mozgásukban korlátozott választópolgárok számára biztosítani kell, hogy ott szavazhassanak, ahol akadálymentesen juthatnak el a szavazóurnáig.

Honnan tudom meg, hogy az én szavazóköröm akadálymentes-e?

A választási értesítő tartalmazza azt is, hogy a számodra kijelölt szavazóhelyiség akadálymentes-e. Ha az, akkor nincsen további teendőd, hiszen ezt a helyiséget meg fogod tudni közelíteni kerekesszékkel is.

Ezen az internetes oldalon tudod ellenőrizni, hogy akadálymentes-e az a szavazókör, ahol névjegyzékbe vettek – vagy ugyanezt ellenőrizheted bármely más szavazókörrel kapcsolatban. Ha elkezded begépelni a település nevét, akkor a kereső automatikusan felajánlja a lehetőségeket. Ezután – ha a településen belül több választókerület van – csak ki kell választanod, hogy melyik választókerületbe tartozol. (Ezt a választási irodától kapott értesítőben megtalálod.)

szavazókörök

Tehát, ha a te szavazóhelyiséged akadálymentes, akkor nem kell kérned semmit.
A következő kérdés alatt megmutatjuk, mit tehetsz, ha nem akadálymentes a számodra kijelölt szavazóhelyiség.

Hogyan kérhetem, hogy az akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhassak?

Ha nem eleve akadálymentes szavazókör névjegyzékében szerepelsz, egy kérelmet kell benyújtanod. A kérelmet benyújthatod online a valasztas.hu-n, és személyesen vagy levélben is a lakcímed szerinti Helyi Választási Irodában. A helyi választási irodák címét megtalálod itt.  Ha személyesen vagy levélben nyújtod be a kérelmet, használd az itt elérhető formanyomtatványt. A kérelemben az adataidon kívül (I. pont alatt) csak a 2. oldal tetején lévő III. pont a lényeges számodra. Az V. pont alatt megadhatsz értesítési címet, és ezzel együtt megadhatod az email címedet is.

Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adataidnak pontosan meg kell egyezniük a lakcímkártyádon szereplő adatokkal.

Meddig igényelhetem az akadálymentes szavazóhelyiség használatát?

Ahhoz, hogy a szavazás napján biztosan akadálymentes helyiségben szavazhass, a kérelmedet legkésőbb a szavazást megelőző pénteki napon (2019. május 24.) 16.00 óráig kell benyújtanod. Ez a kérelem beérkezésének határideje. Az online benyújtott kérelem szinte azonnal beérkezik.

A kérelem egyébként bármikor benyújtható – akkor is, ha éppen nincs kitűzve semmilyen választás. Ha korábban már kérelmezted, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhass, ez minden választáson így lesz, amíg vissza nem vonod az igényedet.

Honnan fogom tudni, hogy mikor és hová kell mennem szavazni?

Ha a szavazás napja előtt 58 nappal már kérelmezted, hogy akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazz, akkor a szavazás helyéről és idejéről, és a választási eljárás részleteiről már eleve olyan értesítőt fogsz kapni, amin számodra már akadálymentes szavazóhelyiséget jelölnek ki. Tehát az értesítőben szereplő helyre mehetsz szavazni.

Ha egyszer már kérted, hogy akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazz, akkor minden további választáson az akadálymentes szavazóhelyiség címét találod majd a választási irodától kapott értesítőben. Amíg a korábbi kérelmedet vissza nem vonod, minden szavazás előtt akadálymentes szavazókör névjegyzékébe vesznek majd fel.

Ha valamiért egyáltalán nem kaptál értesítőt, akkor érdeklődj a Helyi Választási Irodában! A lakóhelyed szerinti helyi választási iroda címét megtalálod itt.

Messze lesz a lakóhelyemtől az akadálymentes szavazóhelyiség?

Sajnos nagyobb településen elképzelhető, hogy távolabbra kell menned. A lakóhelyed szerinti települést biztosan nem kell elhagynod.

Ezen az internetes oldalon ellenőrizni tudod, hogy mely szavazókörök akadálymentesek a te választókerületedben. Ha elkezded begépelni a település nevét, akkor a kereső automatikusan felajánlja a lehetőségeket. Ez után csak ki kell választanod, hogy melyik országos egyéni választókerületbe tartozol. Az oldal egy kis piktogrammal fogja jelezni, hogy a kiválasztott választókerületben mely szavazóhelyiségek akadálymentesek. (Lásd a képen a pirossal bekarikázott jelölést.)

szavazókörök

A szavazóhelyiségek címére kattintva kis térképen láthatod is, hogy az adott szavazóhelyiség pontosan hol helyezkedik el.

Mit tehetek, ha a szavazólap kitöltéséhez vagy urnába dobásához van szükségem segítségre?

Ha a mozgáskorlátozottság a kezedet érinti, és ezért segítségre van szükséged, akkor két lehetőséged is van. Kérheted egy általad választott segítő segítségét, vagy pedig a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét.

Az általad választott segítő bárki lehet: ismerős, rokon, barát vagy bárki más, akiben te megbízol. Nem kell előre bejelentened, ha segítőt vennél igénybe a szavazáshoz: a szavazatszámláló bizottság köteles egy embert beengedni veled a szavazóhelyiségbe.

A szavazatszámláló bizottságban várhatóan egymással versenyző pártok delegáltjai és független személyek is ülnek. A bizottság tagjai tehát egymást is ellenőrzik, ezért megbízhatsz abban, hogy független segítséget nyújtanak neked.

A segítő vagy segítők szükség esetén segíthetnek a szavazólap kitöltésében. A segítség minden esetben addig tart, amíg azt te szeretnéd! (A szavazatszámláló bizottság tagja “segítés” címén azonban nem mondhatja és nem is sugallhatja, hogy szerinte melyik jelöltre, pártra kellene szavaznod.) Ha a segítő vagy a segítők közül valamelyikük segít az X behúzásában, akkor ezt csak úgy teheti, hogy te ezt látod – és csak az utasításodnak megfelelően húzhatja be az X-et. Ha valamiért nem az történik, amit te szeretnél, akkor bátran tiltakozz fennhangon! Természetesen a borítékba helyezéshez vagy a boríték szavazóurnába bedobásához is kérhetsz segítséget.

Ne érezd magad zavarban! A választás titkossága és a részvétel önkéntessége mindenkinek jár, ezt köteles mindenki tiszteletben tartani!

De mi a helyzet, ha egyáltalán nem tudok elmozdulni az otthonomból vagy a kórházból?

Ha sérülés, betegség miatt nem tudsz felkelni az ágyból vagy elmenni otthonról, esetleg kórházban kell lenned, akkor kérhetsz mozgóurnát, amit kivisznek hozzád. Erről itt találsz több információt. Természetesen a szavazólap kitöltéséhez a fentebb írt segítséget így is igénybe tudod venni. (Lásd feljebb, a „Mit tehetek, ha a szavazólap kitöltéséhez vagy urnába dobásához van szükségem segítségre?” kérdésnél)