Skip to main content

Szavazás külföldről

Ha külföldön szeretnél élni választójogoddal, az alábbiakban találhatsz választ kérdéseidre: mit kell tenned ahhoz, hogy külföldön szavazhass, és milyen feltételek között teheted meg?

Mutasd a válaszokat

Mire szavazhatok az európai parlamenti választáson?

Mire szavazunk? Ha külföldön élek, kire szavazhatok? Korlátozhatják a választójogomat, ha másik EU-tagállamban élek? Másik EU-tagállam állampolgáraként szavazhatok magyarországi EP-képviselőjelöltre?

Mutasd a válaszokat

Ki szavazhat az európai parlamenti választáson?

Kinek van választójoga a magyarországi választásokon? Kinek és miért korlátozhatják a választójogát, hogyan lehet azt visszaszerezni?

Mutasd a válaszokat

Mit tehetek, ha nem a lakóhelyemen szavaznék?

Ha a lakóhelyedtől távol szeretnél szavazni, mit kell tenned? Milyen kérelmet, milyen határidővel, hol kell kitölteni, és hogyan kell azt benyújtani?

Mutasd a válaszokat

Hogyan, hol, kinek lehet mozgóurnával szavazni?

Ki igényelhet mozgóurnát? Milyen kérelmet, milyen határidővel, hol kell kitölteni, és hogyan kell azt benyújtani? Mit lehet tenni, ha a szavazás napján válsz valamiért mozgásképtelenné?

Mutasd a válaszokat

Hogyan szavazhatok mozgáskorlátozott választópolgárként?

Hogyan gyakorolhatják a választójogukat azok, akik valamilyen mozgásszervi fogyatékossággal élik az életüket? Illetve azok, akik ideiglenesen akadályozottak a mozgásukban? Megmutatjuk, hogy milyen típusú segítségeket és hogyan tudsz igénybe venni a szavazás során mozgásában korlátozott választópolgárként.

Mutasd a válaszokat

Szavazás hajléktalan emberként, és/vagy nem szokványos lakcímkártyával

Hol és hogyan szavazhatsz, ha a lakcímkártyádon nem konkrét lakóhely vagy nem szokványos lakóhely-, illetve tartózkodási hely adat szerepel, esetleg fiktív lakcímadatod van?

Mutasd a válaszokat

Hogyan szavazhatok látássérült vagy vak választópolgárként?

Ki igényelhet mozgóurnát? Milyen kérelmet, milyen határidővel és hol kell kitölteni, illetve hogyan kell azt benyújtani? Mit lehet tenni, ha a szavazás napján válsz valamiért mozgásképtelenné?

Mutasd a válaszokat