Nem csak a szavazás napján

Az Európai Parlament tagjainak megválasztása ugyanolyan közös ügyünk, mint a magyar parlament képviselőiről való szavazás. A közös ügyeink alakítása pedig együttes felelősségünk, mindannyiunk, így a te feladatod is. Az Európai Parlament megválasztását  európai uniós jog szabályozza, de a részleteket a magyar jogszabályok rendezik, így rajtunk is múlik, hogy megteremtjük-e a szabad és tisztességes választások feltételeit. Mindannyian tehetünk azért, hogy hallassuk véleményünket, meghalljuk és megértsük egymás véleményét, ellenőrizzük és befolyásoljuk képviselőink, politikusaink munkáját.

Az Európai Parlament olyan szabályok kialakításában vesz részt, amelyek tisztán európai uniós vagy megosztott hatáskörbe tartoznak. Ilyen kérdések lehetnek például a közös környezetvédelem, fogyasztóvédelem, energiaügyek vagy a mezőgazdasági politika.
Jól működő demokrácia csak úgy lehetséges Magyarországon, ha mindannyian időről időre részt veszünk közös ügyeink alakításában. Egy igazi demokráciában azonban erre nem csak négy vagy éppen öt évente egyszer van lehetőségünk, hanem minden egyes nap. Sokfélék vagyunk, ezért részvételünk is sokféle lehet. Mindannyian másképp, de tehetünk azért, hogy egy jobb országban és egy jobb Európai Unióban éljünk. Egy biztos: nélkülünk nem megy.

Mit tehetek?

Mutasd az eszközöket
  • Szeretnéd számon kérni a jelölteken, pártokon, hogy mit tennének azokban az ügyekben, amik neked fontosak? Kövesd tippjeinket!
  • Választási gyűlést szerveznél? Elmondjuk, hogyan teheted, és mire kell figyelned!
  • Nem szeretnél több propagandalevelet kapni a kormánytól, és azt is elkerülnéd, hogy bármelyik jelölt visszaéljen a neveddel? Segítünk megvédeni az adataidat!
  • Eleged van abból, hogy gyermeked iskolájában kampányolnak? Elmondjuk, hogyan tegyél ellene!
  • Nem engedtek be egy párt választási gyűlésére? Eláruljuk, hová fordulhatsz, hogy legközelebb ez ne történhessen meg!
  • Ezekben és még sok más kérdésben is segítjük részvételedet a választási eljárásban.

Ki vagy?

Választópolgár, Aktivista

Ha szavazóként, aktivistaként a választásokkal kapcsolatos segítségre, tanácsra lenne szükséged, itt tedd fel kérdésed, írd le nekünk a panaszod!

Jelölt, Jelölő szervezet

Ha jelöltként, pártként elakadtál a választási eljárásban, és tanácsra, képviseletre lenne szükséged, itt tudod jelezni nekünk.

Újságíró

Ha jogi eligazításra, magyarázatra, szakvéleményre, nyilatkozatra lenne szükséges, hogy a választásokról írj vagy műsort készíts, itt elérsz minket!

Aktuális eszközök

A TASZ jelentése a 2014-es választásokról

A mi választásunk – az én jogom