Skip to main content

Külföldön tanulsz vagy dolgozol (vagy csak a választások napján éppen külföldön leszel), de van magyarországi lakcímed is? Hasonló helyzetben vannak családtagjaid, barátaid, munkatársaid is? Sokat beszéltek a magyarországi közéletről, annak EU-s összefüggéseiről, de a távolság miatt nem tudod, hogyan vehetnél részt benne? Ne mondj le a választási részvételről, kérd a névjegyzékbe vételedet időben a választási irodától – úgy, hogy eközben még jól is érzed magad! Így Magyarország bármely külképviseletén szavazhatsz. Bővebben itt és itt.

Mit érhetek el vele?

  • Sokkal elviselhetőbb a hasonló adminisztratív teendőket letudni, ha többen együtt foglalkoztok vele, és ürügy is lesz arra, hogy összegyűljetek! Szervezz bulit, ahol minden ismerősőd kérelmezi a külképviseleti szavazást! Tekintsd át a vonatkozó szabályokat (ehhez mi is adunk segítséget), vagy hívj meg egy hozzáértőt, aki elmagyarázza azokat nektek! Így nem kell minden egyes barátnak, ismerősnek egyenként bemutatni ezeket. Egy ilyen eseményen azoknak is megjöhet a kedve a szavazáshoz, akik távol akartak tőle maradni, vagy nem is tudtak a külképviseleti szavazás lehetőségéről. Eközben olyan közéleti kérdésekről is vitatkozhattok, amelyek máskor jó eséllyel nem is kerülnének szóba!
  • Európai parlamenti választásokon a magyarországi pártok által összeállított listákra szavazhatsz – de csak akkor, ha nem szavazol az európai parlamenti választásokon egy másik uniós tagországban.
  • Országos népszavazáson leadhatod a szavazatodat a külképviseleteken.
  • NEM szavazhatsz viszont a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a külképviseleteken – ahogy a helyi népszavazáson sem, hiszen a két szavazás feltételei megegyeznek.

Hogyan csináljam?

  • Csak akkor tudsz szavazni a választott külképviseleten, ha ezt kérelmezed. A kérelmet online is benyújthatod itt a „külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem” menüpont alatt, de ha postán adnád fel a (a magyarországi lakcímed szerinti választási irodának), akkor ezt a formanyomtatványt töltsd ki. Ha véletlenül éppen Magyarországon jársz, amikor benyújtod a kérelmet, és ez a megoldás kényelmesebbnek tűnik, akkor személyesen is benyújthatod a kérelmet a választási irodában.
  • Válaszd ki jó előre a szavazás napján majd hozzád legközelebb eső külképviseleletet! Nem csak nagykövetségen, hanem főkonzulátuson vagy konzulátuson is szavazhatsz, de ezt ellenőrizd a fenti listából! Szinte bármelyik általad választott külképviseleten leadhatod szavazatodat – nagyon kevés kivétel van. A Nemzeti Választási Iroda a választások előtt hónapokkal közzéteszi a külképviseleti szavazóhelyiségek teljes listáját. A legfontosabb, állandó kivételek a tiszteletbeli konzulok: náluk soha nem lehet szavazni.

Milyen szabályok vonatkoznak rá?

  • A fentieken túl ügyelj arra, hogy a kérelem időben beérkezzék a választási irodához: a választás kitűzését követően, legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon meg kell érkeznie. Vagyis a választás kitűzése előtt még nem lehet benyújtani a kérelmet, de be kell érkeznie a szavazást megelőző kilencedik napig.
  • Körültekintően töltsd ki a kérelmet: szerepeljen benne a második utóneved, és a dr.-ifj.-id. titulus is, ha a neved része. Inkább másold ki az adatokat az okmányaidból (lakcímkártyádról), minthogy fejből írva elronts valamit! Akkor is másold le a lakcímkártyádon szereplő adatokat, ha hibásnak tartod őket! Az érvényes benyújtásnak nem feltétele, de érdemes másolatot (vagy online benyújtás esetén képernyőmentést) készítened a kérelemről, mivel ezzel bizonyítható, hogy beadtad! Az online kérelem benyújtását a képernyőn visszaigazolja a rendszer: ezt mentsd el, nyomtasd ki, vagy csinálj róla képernyőmentést.
  • A kérelmet gyorsan (ha munkanapon adtad be, akkor már aznap) el kell bírálnia a választási irodának. A kérelmeket a beérkezésük napján, vagy ha az nem munkanap, a rákövetkező első munkanapon el kell bírálni!
  • Ha nem kapsz gyorsan visszajelzést, érdemes érdeklődnöd a kérelem státuszáról, sőt, a kérelmet érdemes lehet újra benyújtani. Legfeljebb a második kérelmet elutasítják, mert már eleget tettek az elsőnek — de ez nem jár hátránnyal, és jobb megoldás, mint kicsúszni a határidőből az első kérelem elbírálására várva.