Skip to main content

Előfordulhat, hogy egyes jelölő szervezetek, aktivisták, jelöltek visszaélnek a jelölő szervezetnek adott ajánlásokkal: egymás ajánlóíveiről másolják, adják-veszik a választók adatait. Van hová fordulnod, ha azt gyanítod, hogy a te adataiddal is visszaéltek!

Mit érhetek el?

  • Megtudhatod, a jelöltállításkor összeszámolt aláírások között valóban szerepelnek-e az adataid, aláírásod.
  • Megkérheted az adatvédelmi hatóságot, hogy vizsgálják meg az adataiddal való visszaélést.

Hogyan tudhatom meg, hogy visszaéltek-e az adataimmal?

  • Írj a Nemzeti Választási Irodának, kérj tájékoztatást arról, hogy melyik ajánlóíveken szerepelnek a személyes adataid! Az ilyen kérést általában ingyenesen kell teljesíteni. (Csak akkor nem ingyenes a teljesítés, ha ugyanabban az évben ugyanazokra az adatokra vonatkozóan korábban már kértél tájékoztatást.) Használd a mintalevelet. Tértivevényes küldeményben, postán küldd el a kitöltött levelet – itt találod a választási irodák címét. Válaszd ki a lakóhelyed szerinti választási irodát, és nekik címezd a kitöltött, aláírt, és két tanúval is aláíratott levelet!
  • E-mailben vagy postán is benyújthatod a kérelmet.
    • Ha e-mailben küldöd, akkor először a kitöltött, megcímzett,  aláírt levelet fényképezd le vagy scanneld be, és készíts / nyomtass belőle PDF file-t.  formátumban hitelesítsd itt. A hitelesített levelet PDF formátumban töltsd le, és küldd el emailben a választási irodának. A választási irodák e-mail címeit megtalálod itt.
    • Ha postán küldöd el, írasd alá két tanúval is, és tértivevényes küldeményben küldd. Itt találod a választási irodák címét.

Hová forduljak, ha visszaéltek az adataimmal, vagy elégedetlen vagyok a válasszal, amit kaptam?

  • Ha nem csak azoknak a jelölteknek az ajánlóíveink szerepelnek az adataid, akiknek te személyesen aláírtad az ajánlóíveit, feljelentést is tehetsz bármelyik rendőrkapitányságon. Ügyelj arra, hogy ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést, személyes adattal visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt is. Ha feljelentést teszel, jelezd a TASZ-nak is a valasztas@tasz.hu e-mail címen. Az e-mail tárgyába ezt írd: “Ajánlóívek, személyes adattal visszaélés”. Fontos, hogy tudjuk, hányan tettek feljelentést, és ezek végül milyen eredménnyel zárultak.
  • Ha elégedetlen vagy a választási iroda válaszával, vagy a válasz alapján visszaélést gyanítasz, írj a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak! A hatóság eljárása ingyenes. Használd ezt a mintalevelet. Tértivevényes küldeményben, postán küldd el a kitöltött levelet, erre a címre: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, 1530 Budapest, Pf.: 5. Ha panaszt teszel a NAIH-nak, jelezd a TASZ-nak is a valasztas@tasz.hu e-mail címen. Az e-mail tárgyába ezt írd: “Ajánlóívek, személyes adattal visszaélés”. Fontos, hogy tudjuk, hányan éltek panasszal a NAIH felé, és ezek végül milyen eredménnyel zárultak.

Mikor tudok a választási irodához vagy a NAIH-hoz fordulni?

Fordulj mielőbb hozzájuk, mert az ajánlóíveket a szavazás napja utáni 90. nap után megsemmisítik.