Skip to main content

Ha valamilyen jogsértést tapasztalsz a jelölő szervezetek, pártok, képviselő-jelöltek, vagy másvalaki részéről, akkor érdemes azt bejelenteni, hogy a választási szervek kivizsgálhassák és megtehessék a szükséges intézkedéseket.

Milyen ügyben érdemes bejelentést tenned?

Minden olyan ügy jelenthető, amely sérti a választási eljárás valamely konkrét szabályát vagy valamely alapelvét. Nem csak a választás napjára kell gondolni, hanem a teljes választási folyamatra a választás napjának kitűzésétől az eredmény kihirdetéséig. Nézzük meg, milyen visszaélések jöhetnek szóba:

 • Tudomást szerzel arról, hogy bárki gyanús módon próbálja befolyásolni a választás eredményét. Ilyen lehet, ha egy párt, jelölt vagy az ő érdekükben valaki busszal vagy kisbusszal szállítja a szavazókat. Ilyen lehet az is, ha a választókerületben működő szavazatszámláló bizottság közvetlenül beszámol bármelyik pártnak arról, hogyan alakul a részvétel a választáson.
 • Valaki pénzzel, vagy más anyagi juttatással, fenyegetéssel vagy erőszakkal próbál egy választópolgárt rávenni arra, hogy menjen vagy ne menjen szavazni vagy arra, hogy kire szavazzon. Ebbe a körbe tartozik a láncszavazás szervezése is. Láncszavazás akkor történik, ha valaki egy előre kitöltött szavazólapot ad egy szavazónak, hogy ő azt az urnába helyezze, és helyette az üres szavazólapot pedig kivigye a szavazóhelyiségből.
 • Valaki a szavazólapot kiviszi a szavazóhelyiségből, vagy kitöltött szavazólappal lép be oda.
 • Valaki ellehetetleníti, hogy más leadhassa a szavazatát, vagy azt, hogy kifogást nyújtson be valamilyen választási problémával szemben.
 • Ezeken kívül még számos módja lehet annak, hogy valaki vagy valakik megsértsék a választás rendjét és szabályait. Alapvetően minden problémás lehet, ami akadályozza azt, hogy bárki szabad döntése alapján, akaratának megfelelően vegyen vagy ne vegyen részt a szavazáson vagy jelezhesse a felmerülő problémákat.

Mit érhetsz el a választási csalások bejelentésével?

A választás tisztasága kerül veszélybe, ha a választópolgárok nem jelentik be a csalásokat vagy a gyanús eseteket – de meg is védhető, ha résen vagy. Nem csak az a fontos, hogy egy-egy konkrét csalás lelepleződjön, hanem az is, hogy a csalást fontolgatók általánosságban érezzék a visszatartó erőt. Ez csak akkor lehetséges, ha mindenki minden esetben megteszi a szükséges bejelentéseket.

Ezen túl, ha a választási bizottság a kifogásodnak helyt ad, akkor:

 • a jogsértőt eltilthatja a további jogszabálysértéstől,
 • a választási eljárást vagy annak a jogorvoslattal érintett részét megsemmisítheti és megismételtetheti,
 • a választási kampány szabályainak megsértése esetén bírságot is kiszabhat.

Ha az ügyből büntetőügy lesz, akkor a tettest a bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti.

Hol és milyen formában tehetek bejelentést?

Alapvetően két módja van, hogy a választási csalások ellen fellépj. Sok esetben mindkét lehetőséggel érdemes egyszerre élni. Nézzük, mik ezek:

1. A Büntető Törvénykönyv szerinti bűncselekménynek minősül a választás rendje elleni bűncselekmény. Ez akkor valósul meg, ha a választás során valaki:

 • erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást vagy aláírást,
 • jogosultság nélkül szavaz,
 • jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel (pl. névjegyzéket vagy kérelmeket más helyett aláír),
 • választásra jogosult személyt a választásban akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik,
 • megsérti a választás titkosságát,
 • meghamisítja a választás eredményét,
 • a jelölési eljárás során az ajánlásáért anyagi juttatást fogad el,
 • szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el.

Ezen esetekben bármelyik rendőrségen megteheted a feljelentést az eset leírásával. (Postán, emailben vagy személyesen átadva/előadva a történteket. Erre a linkre kattintva a jobboldali menüsávban lenyitható a rendőr-főkapitányságok listája. Tovább kattintva az egyes főkapitányságokra, ugyanúgy a jobb oldalon elérhető a rendőrkapitányság is.) Fontos, hogy alaptalanul ne vádolj senkit. Csak olyan tényeket írj bele a feljelentésbe, amelyekben biztos vagy!

2. Ezekben az esetekben, de ezeken kívül minden más problémás helyzettel kapcsolatban is fordulhatsz az illetékes választási szervhez. Nézzük, hogy mi is ez pontosan!

A választás tisztaságának, törvényességének biztosítására választási bizottságok működnek. Ezek – az európai parlamenti választásokon – a területi választási bizottság (TVB), és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A választási bizottságok elérhetőségéért hívd a Választási Információs Szolgálatot, a 06-1-795-3310 telefonszámon!

 • Ha helyi szinten merül fel a probléma vagy a csalás, akkor az TVB-hez kell kifogással  fordulnod.
 • Ha olyan csalásról vagy más problémáról tudsz, ami az ország egész területén jelentkezik (pl. olyan televíziós műsor, amit országosan lehet fogni, vagy internetes tartalom), akkor az NVB-hez fordulj. (Az ő elérhetőségeiket itt találod meg.)

A csalás vagy más jogszabálysértés megtörténtét követő három napon belül kell beérkeznie a kifogásnak! A kifogást személyesen, levélben, telefaxon vagy elektronikus levélben is benyújthatod.

Mind az NVB-hez, mind az TVB-hez címzett kifogásba bele kell írnod:

 • Mi az, amit jogszabálysértőnek tartasz. (Mi történt?)
 • Ennek a bizonyítékait, ha vannak. (Fotó csatolása, hang- vagy videó felvétel csatolása, tanúk megnevezése, stb.)
 • A saját nevedet, lakcímedet és a postai értesítési címedet, ha az nem egyezek meg a lakcímeddel.
 • A személyi azonosítódat (FIGYELEM! ez nem a személyi igazolvány számod, hanem a lakcímkártyádon is megtalálható található személyi azonosító). Ha a külföldön élsz, magyarországi lakcímmel nem rendelkezel és nem rendelkezel személyi azonosítóval, akkor a magyar állampolgárságodat igazoló okiratodnak típusát és számát (pl.: útlevél) is meg kell adnod.
 • Az email címedet. Javasoljuk, hogy kérd, hogy azon értesítsenek.

Ha valami nem világos a büntetőfeljelentés megtételével vagy a kifogás benyújtásával kapcsolatban, esetleg elutasították, amit benyújtottál, akkor minél hamarabb írj a TASZ panaszládájába, hogy még időben tudjunk neked segíteni.

Nyilvánosságra hozhatom az ügyet?

Igen, de figyelj arra, hogy ne rágalmazz másokat, ne sértsd mások becsületét vagy jó hírnevét, amíg kétség kívül be nem bizonyosodik, hogy elkövettek valami jogsértőt.

Azt természtesen megírhatod a Facebookon vagy a saját blogodon, hogy mit láttál, de azzal légy óvatos, hogy te milyen következtetést vonsz le ebből. A tapasztalataidat a sajtó tudomására is hozhatod. Ez nagyban segítheti, hogy valóban fény derüljön a csalásra vagy más jogszabálysértésre.

Mit tegyek, ha én keveredek csalásba?

Sajnos előfordulhat, hogy megkörnyékeznek azzal, hogy pénzért cserébe így vagy úgy szavazz, esetleg éppen azzal, hogy csak maradj otthon. Ha nem vagy olyan helyzetben, hogy ez elől ki tudj térni (mert például később más módon érhet emiatt megtorlás), akkor próbáld a csalást dokumentálni és juttasd el nekünk ezen az úton minél hamarabb, akár azt kérve, hogy nevedet kezeljük bizalmasan. A csalások megelőzéséhez itt olvashatsz további tippeket.