Skip to main content

Ha van magyar lakcímed, a következőképpen tudsz külföldről magyarországi pártlistára szavazni az EP választásokon:

 • május 17-én pénteken 16.00-ig regisztrálnod kell

 • a választás napján pedig a regisztrációd szerinti  külképviseleten adhatod le a szavazatod

Miért fontos, hogy regisztrálj a külképviseleti névjegyzékbe?

Előfordulhat, hogy a szavazás napján éppen külföldön tartózkodsz, de ez nem akadálya annak, hogy magyarországi listára szavazz az EP választásokon. Különösen akkor lehet ez fontos, ha csak rövid ideig vagy külföldön, hiszen a megválasztott képviselők öt évre szóló mandátumot kapnak az Európai Parlamentbe. Ha regisztrálsz a külképviseleti névjegyzékbe, lehetőséged nyílik beleszólni a magyarországi európai parlamenti választások eredményébe, akkor is, ha átmenetileg nem tartózkodsz az országban!

Hogyan tudok külföldről magyarországi listára szavazni?

 • Válaszd ki azt a külképviseletet, amelyikhez a legközelebb leszel a szavazás napján! Itt találod azokat a külképviseleteket, ahol szavazhatsz 2019-ben az európai parlamenti választásokon! Azt is megtalálod, hogy pontosan mikor lehet szavazni az adott külképviseleten, mivel az időeltolódás miatt ez más lehet, mint a Magyarországon tartott választásoké.
 • A kérelmedet benyújthatod
  • online itt, a ,,Külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem” menüpontnál,
  • postán,
  • vagy személyesen, amihez itt találod a formanyomtatványt.

Postai vagy személyes ügyintézés esetén a kérelmed a jegyzőnek kell eljuttatnod, ehhez itt tudod kikeresni a polgármesteri hivatal címét. Javasoljuk, hogy tértivevénnyel küldd a leveled, mert így biztosra tudhatod, hogy megkapta-e a címzett.

 • Figyelem!
  • A kérelemben feltüntetett személyes adataidnak meg kell egyeznie a lakcímkártyádon feltüntetett adatokkal, különben a kérelmet elutasítják. Alaposan ellenőrizd, hogy megegyezzenek a formanyomtatványon és a lakcímkártyádon az adatok (pl. ifj., dr. előtag, születés helyeként a kerületet is fel kell tüntetni, ha a lakcímkártya tartalmazza, stb.)!
  • A kérelmednek a szavazás kitűzését követően, de legkésőbb a szavazást megelőző kilencedik napon meg kell érkeznie. Figyelj arra, hogy időben beérkezzen a kérelmed! Ha messze laksz, válaszd inkább az online ügyintézést, az sokkal megbízhatóbb.
  • Európai parlamenti választásokon csak egy tagállam listájára szavazhatsz, így csak akkor szavazhatsz magyarországi listára, ha nem szavazol az Európai Unió másik tagállamában!
 • A kitöltött formanyomtatványon megadhatod az értesítési címed, ahova a kérelem elbírálásának válaszát kapod. Megjelölheted a lakcímed, e-mail címed és a fax számod is. Javasoljuk, hogy add meg az e-mail címed, így kaphatsz leggyorsabban visszajelzést.
  A kérelmet beérkezésük napján vagy ha az nem munkanap, a rákövetkező első munkanapon el kell bírálni. Érdemes az e-mail postafiókod spam mappáját is ellenőrizni. Ha nem kapsz visszajelzést, érdeklődj a kérelem státuszáról, sőt, a kérelmet érdemes lehet újra benyújtani. A második kérelmet már lehet, hogy elutasítják, mert már eleget tettek az elsőnek — de ez nem jár hátránnyal, és jobb megoldás, mint kicsúszni a határidőből az első kérelem elbírálására várva.
 • A választások időpontjában add le a szavazatod azon a külképviseleten, ahol regisztráltál! Itt tudod ellenőrizni, hogy helyi idő szerint pontosan mikor adhatod le a szavazatod a külképviseleten! Készülj fel, hogy a forgalmasabb külképviseleteken nagy lehet a sor. Azt, hogy az adott külképviseleten hányan regisztráltak már, ellenőrizni tudod a valasztas.hu listájában (névjegyzékbe vett választópolgárok száma).