Skip to main content

Magyarországon élsz, de más európai uniós ország állampolgára vagy? Szeretnél magyarországi pártok által állított listára szavazni az európai parlamenti választáson? Van erre lehetőséged!

Mit kell tennem, ha más EU-tagállam állampolgáraként magyarországi EP-listára szeretnék szavazni?

Kérelmet kell benyújtanod, hogy felvegyenek a választói névjegyzékbe. A kérelmet benyújthatod

Miért érdemes magyarországi listára szavaznod?

Magyarországon élő emberként  a magyar politika hatással van rád és a mindennapjaidra. Ha magyar listára szavazol, lehetőséged van befolyásolni az EP-választások eredményét, kinyilváníthatod a véleményed arról, hogy melyik párt listájáról kerüljenek be politikusok az Európai Parlamentbe.

Milyen feltételei vannak a kérelem benyújtásának?

  • Európai Uniós tagállam állampolgárának kell lenned
  • 18. életévedet a szavazásig be kell töltened (kivéve, ha ezt megelőzően házasságot kötöttél!)
  • rendelkezned kell bejelentett magyarországi lakcímmel
  • sem Magyarországon, sem az állampolgárságod szerinti tagállamban nem lehetsz kizárva a szavazás jogából

Figyelem! A kérelmednek legkésőbb a szavazás előtt 16 nappal, vagyis május 10-ig be kell érkeznie a helyi választási irodába.

Milyen következményekkel jár, ha felvettek a névjegyzékbe?

Ha felvettek a magyarországi névjegyzékbe, akkor az európai parlamenti választáson magyarországi pártlistára szavazhatsz.

Figyelem! Mindenki csak egyszer szavazhat a választáson, vagyis ebben az esetben az állampolgárságod szerinti tagállam pártlistájára nem szavazhatsz, és az Európai Parlament tagjainak következő választásain is a magyar névjegyzékben fogsz szerepelni – persze akkor lehetőséged lesz kérni, hogy az állampolgárságod szerinti, vagy az akkori lakóhelyed szerinti névjegyzékbe vegyenek át.

A szavazás napján, május 23-án külföldön leszek. Így is szavazhatok?

Ha a választás napján éppen nem tartózkodnál Magyarországon, akkor is szavazhatsz, de kizárólag a magyarországi választáson induló pártok listájára adhatod le a voksodat. Ha külföldről szeretnél szavazni magyarországi jelöltekre, akkor kérelmezned kell a külképviseleti névjegyzékbe való felvételedet is, amelyhez itt találsz segítséget.

Mit kell tennem, ha meggondoltam magam és mégsem szeretnék Magyarország európai parlamenti képviselőjelöltjeire szavazni?

Ha mégsem szeretnél magyarországi listára szavazni, kérheted a törlésed a magyarországi névjegyzékből. A kérelmet benyújthatod

Figyelem! Ezt legkésőbb a szavazás előtt 10 nappal, vagyis május 16-ig teheted meg.

Ha megszünteted a magyarországi lakcímed vagy elveszíted a választójogod, automatikusan törölnek a magyar névjegyzékből.