Magyarországon élsz, de más európai uniós ország állampolgára vagy? Szeretnél magyarországi pártok által állított listára szavazni az európai parlamenti választáson? Van erre lehetőséged!

Mit kell tennem, ha más EU-tagállam állampolgáraként magyarországi EP-listára szeretnék szavazni?

Kérelmet kell benyújtanod, hogy felvegyenek a választói névjegyzékbe. A kérelmet benyújthatod

Miért érdemes magyarországi listára szavaznod?

Magyarországon élő emberként  a magyar politika hatással van rád és a mindennapjaidra. Ha magyar listára szavazol, lehetőséged van befolyásolni az EP-választások eredményét, kinyilváníthatod a véleményed arról, hogy melyik párt listájáról kerüljenek be politikusok az Európai Parlamentbe.

Milyen feltételei vannak a kérelem benyújtásának?

  • Európai Uniós tagállam állampolgárának kell lenned
  • 18. életévedet a szavazásig be kell töltened (kivéve, ha ezt megelőzően házasságot kötöttél!)
  • rendelkezned kell bejelentett magyarországi lakcímmel
  • sem Magyarországon, sem az állampolgárságod szerinti tagállamban nem lehetsz kizárva a szavazás jogából

Figyelem! A kérelmednek legkésőbb a szavazás előtt 16 nappal, vagyis május 10-ig be kell érkeznie a helyi választási irodába.

Milyen következményekkel jár, ha felvettek a névjegyzékbe?

Ha felvettek a magyarországi névjegyzékbe, akkor az európai parlamenti választáson magyarországi pártlistára szavazhatsz.

Figyelem! Mindenki csak egyszer szavazhat a választáson, vagyis ebben az esetben az állampolgárságod szerinti tagállam pártlistájára nem szavazhatsz, és az Európai Parlament tagjainak következő választásain is a magyar névjegyzékben fogsz szerepelni – persze akkor lehetőséged lesz kérni, hogy az állampolgárságod szerinti, vagy az akkori lakóhelyed szerinti névjegyzékbe vegyenek át.

A szavazás napján, május 23-án külföldön leszek. Így is szavazhatok?

Ha a választás napján éppen nem tartózkodnál Magyarországon, akkor is szavazhatsz, de kizárólag a magyarországi választáson induló pártok listájára adhatod le a voksodat. Ha külföldről szeretnél szavazni magyarországi jelöltekre, akkor kérelmezned kell a külképviseleti névjegyzékbe való felvételedet is, amelyhez itt találsz segítséget.

Mit kell tennem, ha meggondoltam magam és mégsem szeretnék Magyarország európai parlamenti képviselőjelöltjeire szavazni?

Ha mégsem szeretnél magyarországi listára szavazni, kérheted a törlésed a magyarországi névjegyzékből. A kérelmet benyújthatod

Figyelem! Ezt legkésőbb a szavazás előtt 10 nappal, vagyis május 16-ig teheted meg.

Ha megszünteted a magyarországi lakcímed vagy elveszíted a választójogod, automatikusan törölnek a magyar névjegyzékből.