Skip to main content

A pártok több forrásból is jogszerűen megszerezhetik nevedet és címedet, és megkereshetnek, te azonban megelőzheted ezt! Az érdemi információkhoz fontos hozzájutni – de ha nem vagy kíváncsi a propagandára, tiltsd le az adataidhoz való hozzáférést!

Mit érhetsz el ezzel?

 • Megelőzheted, hogy pénzért kiadják az adataidat bármelyik jelöltnek. Sőt: ha teszel érte, a kormány sem használhatja fel az adatait arra, hogy propaganda-anyagokkal keressen meg.
 • Világossá teheted a pártpolitikusoknak és a kormánynak, hogy nem vagy kíváncsi a propagandára.

Hogyan védhetem meg az adataimat?

Mindössze egy on-line kérelmet kell benyújtanod a választási irodának, amelyben megtiltod, hogy kiadják személyes adataidat!

 1. Készítsd elő lakcímkártyádat.
 2. Kattins ide: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml
 3. Válaszd ki, hogy ügyfélkapus hozzáféréssel, vagy ha ilyened nincs, akkor anélkül kívánod a kérelmet benyújtani.
 4. Válaszd a „Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek”-et!
 5. Add meg a kért személyes adataidat. Minden személyes adatod pontosan a lakcímkártyádról másold át!
 6. Ugord át a „Nemzetiségi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos kérelmek” c. oldalt: semmit ne jelölj be, csak kattins a „Tovább” gombra! Tedd meg ugyanezt a következő oldalakon is: ” Fogyatékossággal élő választópolgár segítésével kapcsolatos kérelmek”
 7. Ha megérkeztél a ” Személyes adatok kiadásának megtiltásával kapcsolatos kérelmek” c. oldalra, tegyél egy X-et a „G” és a „H” betűjelű opciók mellé is! Semmi mást ne jelölj be. Kattins a „Tovább” gombra.
 8. Add meg, hogyan kívánsz értesülni arról, hogy kérelmednek eleget tettek. A lakóhelyedre mindenképp kapsz majd egy postai értesítést. Kattins a „Tovább” gombra.
 9. Ellenőrizd a személyes adatait összefoglaló oldalt! Ha minden személyes adatod megfelel a lakcímkártyán található adatoknak, kattints a „Benyújtás” gombra,
 10. A felbukkanó visszaigazoló oldalt nyomtasd ki, vagy mentsd el PDF file-ba, vagy készíts róla képet a Print Screen gomb megnyomásával, és mentsd el képformátumban (pl. JPEG).

Mikor nyújtsam be a kérelmet?

A választások közeledtével érdemes mielőbb benyújtanod. A pártok miden választáson újra meg kell vegyék a nevedet, lakcímedet, ha levelet akarnak küldeni neked. Ha egyszer már megvették az adataidat, az adott választás előtti kampányban fel fogják tudni használni akkor is, ha időközben letiltod az adataid kiadását. Ezért a választások előtt legalább 3-4 hónappal célszerű benyújtani a kérelmet, de akár két választási év között is benyújthatod!

És mi a helyzet a telefonszámommal, e-mail címemmel? Oda is kapok kampányanyagokat.

Ezeket az elérhetőségeidet a pártok nem szerezhették meg jogszerűen a hozzájárulásod nélkül a választási eljárásban. Ha nem járultál hozzá ahhoz, hogy a téged megkereső párt az adataidat a megkeresésedre felhasználja, akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhatsz. A hatóság eljárása ingyenes. Használd ezt a mintalevelet. Tértivevényes küldeményben, postán küldd el a kitöltött levelet, erre a címre: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, 1530 Budapest, Pf.: 5.