Skip to main content

Figyeld, hogy idős, beteg rokonod kapott-e határozatot átjelentkezésről, mozgóurnáról! Ha rokonod kapott ilyet, szólj neki! Kérdezd meg, hogy valóban ő kérte-e! Ha nem kérte, segíts neki a kérelem visszavonásában! Ha pedig tudod, hogy kért ilyesmit, ellenőrizd, hogy sikerrel járt-e!

Vannak, akik nem tudják lakóhelyükön gyakorolni a választójogukat, ezért át kell jelentkezniük más választókerületbe. És vannak, akik választójogukat csak a lakásukban, házukban tudják gyakorolni: ők mozgóurna segítségével adhatják le voksukat. Ezeket a lehetőségeket csak kérelemre biztosítják. Ahhoz, hogy te vagy rokonod ne maradjon le a választásról, figyeld, hogy megérkezett-e a kérelemnek helyt adó határozat – vagy nem érkezett-e ilyen akkor is, ha azt a jogosult nem kérte.

Mit érhetek el vele?

  • Érdeklődj a környezetedben, hogy valaki kapott-e átjelentkezésről (vagy mozgóurna kiszállításáról) szóló értesítést, annak ellenére, hogy azt nem kérte – hiszen így akár el is veszítheti a szavazás lehetőségét. Sajnos erre megvan az esély: az interneten a főbb személyes adatok ismeretében bárki beadhat más nevében mozgóurna-igénylésre vagy átjelentkezésre irányuló kérelmet. Más helyett persze jószándékból is lehet kérelmet benyújtani (pl. idősek otthonában megszervezik minden lakónak a mozgóurna kiszállítását, vagy az átjelentkezést az otthon címére). De ha ez nem az érintett akaratából történik, az jogsértő és veszélyes. Előfordulhat ugyanis, hogy az otthon lakója a szavazás napján elmegy a saját szavazókörébe, és csak ott szembesül vele, hogy nem tud ott szavazni – ráadásul ekkor már nincs lehetőség a kérelem visszavonására.
  • Az idős, beteg emberek választójogát védheted meg azzal, ha felhívod a figyelmüket arra, hogy kérelemeket nyújthatnak be a nevükben, és arra, hogy figyeljék: kaptak-e a kérelmük elbírálásáról szóló határozatot. Ha van a környezetedben nehezen mozgó, idős ember, lehetséges, hogy a szavazat leadásának legbiztonságosabb (vagy egyetlen) módja az, ha mozgóurnát igényel. Ezenkívül bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen okból a szavazás napján nem a lakóhelyén fog tartózkodni, de Magyarország területén marad (pl. más városban tanul vagy dolgozik, mint ahol a bejelentett lakcíme van). Ebben az esetben van lehetőség az átjelentkezésre, így más településen is lehet szavazni, de továbbra is a bejelentett lakcím szerinti jelöltekre. Erre van szükség a mozgóurna mellett akkor is, ha például idős, beteg rokonod, barátod a szavazás napján a lakóhelyétől távol, egy másik településen kezelik egy kórházban.

Hogyan csináljam?

  • Bármennyire is segíteni akarsz, csak akkor bontsd fel a rokonaidnak címzett leveleket, ha ehhez hozzájárultak. Inkább hívd fel rokonaid figyelmét arra, hogy hivatalos levelet kaptak. Esetleg kérd az engedélyüket, hogy felbonthasd a választási szervektől érkező leveleiket. Így elkerülhető, hogy a tudtuk nélkül mások kérelmezzenek mozgóurnát, átjelentkezést a nevükben.
  • Egyszerűen kérdezz rá idős, beteg rokonodnál: kért-e mozgóurnát, jelezte-e átjelentkezési szándékát? Ha igen, arra is kérdezz rá: megérkezett-e erről az értesítés, határozat?
  • Ha az igénylés ellenére nem érkezett meg a határozat (vagy éppen az igénylés ellenére jött), magyarázd el, mi ilyenkor a teendő! Térj ki arra, hogy kitől lehet érdeklődni, hogyan vonható vissza a kérelem, vagy hogyan nyújtható be újra (erről lásd a tájékoztatónkat a következő pontban).

Milyen szabályok vonatkoznak rá?

  • A hivatalos szervek kötelesek ajánlott, tértivevényes levélben postára adni a küldeményeket, így azokat általában csak a címzett veheti át. Ha valaki nem tudja átvenni a leveleit, mert pl. idősek otthonában vagy kórházban van, meghatalmazást adhat másnak, aki helyette elintézi ezt. Ennek két módja van: a Magyar Posta saját meghatalmazásával, vagy Ügyfélkapun keresztül. Előbbi esetben a postán személyesen kell megjelennie a postán a meghatalmazónak és a meghatalmazottnak.
  • A mozgóurna-igénylésre vonatkozó részletes szabályokat itt találod, az átjelentkezésre vonatkozó leírásunkat pedig itt, ha neked vagy egy rokonodnak kérdése merülne fel.