Skip to main content

Számos formája van annak, hogy a közügyekben részt vegyen egy közösség: akár egy baráti kör, szomszédok, családok is felléphetnek egy-egy fontos – főleg, de nem kizárólag helyi – ügy képviseletében. Kezdetben ehhez nem is kell semmilyen különös felkészültség, csak egy szoba, ahol összegyűlhettek és egy számítógép, amin blogot, közösségi média bejegyzéseket, illetve emaileket írtok.

Mit érhetek el ezzel?

 • Tájékozódhatsz az állami szervek vagy a pártok álláspontjáról azok felületein (pl. közösségi média) egy-egy fontos kérdésben. Akár olyan ügyben is állásfoglalást kérhetsz tőlük, amelyről korábban hallgattak (vagy azért, mert nem is gondoltak a kérdés jelentőségére, vagy azért, hogy ne kelljen állást foglalniuk benne).
 • Felhívhatod a döntéshozók figyelmét azokra a követelésekre, amelyek neked fontosak.
 • A közvélemény előtt is ismertebbé tehető egy ügy, ha pl. ha a közösségi médiában is megjelenik, vagy a tüntetésről tudósítanak; ezáltal formálható a közgondolkodás.
 • Megszervezhetsz egy tudatosan gondolkodó, tájékozott közösséget, ahol megismerkedhettek egymás ellenvéleményével is, vagy éppen ellenkezőleg: láthatjátok, hogy milyen sokan gondolkodnak ugyanúgy.

Milyen eszközökkel indulhatok el?

 • Ha van olyan helyi ügy, amelyben tudod kezdeményezni és ösztönözni a szerveződést, akkor tedd meg! Az egy ügyre létrejövő civil szerveződések később tartóssá is válhatnak!
 • Gyűjtsd össze a közösséged 3 legfontosabb követelését, amelyek mindenki szerint fontosak, majd írj emailt a pártoknak, vagy posztold követeléseiteket a pártok közösségi média oldalaira: kérdezz rá, hogy hogyan kívánják ezeket teljesíteni!
 • Nézd át a pártok programjait – ha szó van benne arról, ami érdekel téged, írj nekik emailt! Ha nincs róla szó, posztolj ezzel kapcsolatos kérdést közösségi média oldalakon!
 • Posztolj a közösségi médiában, vagy írj blogbejegyzést a követelésekről! Küldd el a poszt vagy blogbejegyzés linkjét levelezőlistákra is!
 • Hozz létre Facebook csoportokat (akár csak egy ügy mentén), ahol online vita, kommunikáció zajlik! Természetesen zárt csoportokat is létre lehet hozni, ha nem akarsz nyilvánosan politikai vitákat folytatni.

Milyen szabályok vonatkoznak rá?

 • Az, hogy egy társaság egy lakásban, vagy vendéglátóhelyen, parkban összeül és közéleti kérdésekről beszélget, természetesen semmilyen engedélyhez, bejelentéshez nem kötött. Étteremben, művelődési házban termet bérelni is bármikor lehetséges; a bérbeadó nem utasíthatja el a bérleti ajánlatot a bérlők politikai véleménye miatt.
 • Blog indítása is hasonlóan egyszerű, mivel az alapesetben nem minősül sajtóterméknek, így sehova nem kell bejelenteni a létrehozását. A blogon megjelenő tartalom is szabadon megosztható. Facebook csoport is minden további nélkül létrehozható. Mind a blogra, mind a Facebook csoportra vonatkoznak az adott oldal felhasználási feltételei.

Milyen korlátozások vonatkoznak erre a tevékenységre?

Kevés korláttal kell számolni az aktivizmus ezen formáinál: az internetes megnyilvánulások során kell figyelemmel lenni a véleménynyilvánítás korlátaira, amelyek azonban politikai beszéd során nagyon korlátozottak – közszereplők bírálata esetében pl. elfogadott az erősebb hangnem is. A véleménynyilvánítás miatti esetleges jogi eljárásokról itt, a szólásszabadság határairól itt olvashatsz.